fb
Damespraatjes Damespraatjes

Borstvoeding en kolven-1, tips van Simone Lip

Simone-Lip-inzet-voor-borstvoeding-dp
Waar was jouw eerste ervaring met een borstkolf? En wat waren jouw eerste gedachten daarbij?
Vaak hoor ik de volgende reacties:

  • Ik voel mij net een melkkoe
  • Wat maakt zo’n kolf een lawaai!
  • Welke kolf is nu voor mij het beste?
  • Als ik weer aan het werk wil, wanneer moet ik dan mijn werkgever informeren dat ik
   wil gaan kolven?
  • Als ik een middag/avond op stap wil, hoe bereid ik mij dan voor met het kolven op
   locatie?
  • Wat zijn de juiste regels van het bewaren, invriezen en opwarmen van moedermelk?

Mijn eerste ervaring met een borstkolf

Ik was zwanger van onze oudste zoon en ging enthousiast op weg naar een borstvoeding informatieavond. Het waren (toen nog) drie informatieavonden bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). Zie hier waar je ze kan vinden:

http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl

En die tweede informatieavond zat ik oog in oog met allemaal borstkolf apparatuur. Daar zat ik dan een beetje lachend, onwennig met een aantal vrouwen bij elkaar. Ik weet nog dat ik gelijk praktisch dacht: “Die heb ik dus nodig als ik weer ga werken”.
Dat liep dus even heel anders, door mijn zoon fout aan te leggen in de eerste kraamdagen had ik binnen 3 dagen flinke borstkloven en veel pijn. Die vierde dag kregen wij een andere kraamverzorgster (mijn redding geweest wat borstvoeding geven betreft) en nadat zij mij huilend in bed zag liggen gingen wij tijdelijk over op tepelhoedjes en pakte zij de borstkolf erbij. En het is goed gekomen! Zoveel mogelijk alledrie onze kinderen ‘live’ aan de borst gehad en de borstkolf ging mee naar mijn werk.

De eerste gedachten over een borstkolf

– Ik voel mij net een melkkoe

Bij mij ging er ook van alles door mijn hoofd heen terwijl mij net was uitgelegd hoe de borstkolf werkte (die ik had overgenomen van mijn schoonzus). Van ‘melkkoe’ tot ‘waarom heeft een man geen borsten?’ en ‘waar ben ik aan begonnen?’.

Maar ik vond het het proberen waard.

TIP: Ga vooral niet tegenover een spiegel zitten, verstand op nul, denk aan je kindje en begin er ontspannen aan. Hier vind je tips ‘hoe kolf je genoeg?’:

http://www.borstvoeding.com/kolven/afkolven3.html

– Wat maakt een kolf een lawaai en welke is nu het beste?

Ook dat viel mij bij nader onderzoek mee. Wil jij goed de verschillen in geluid weten?

TIP: Vind hier alle informatie over verschillende borstkolven en uniek, de oprichtster van Moedermelknetwerk heeft de verschillende borstkolf geluiden erbij geplaatst!

http://www.moedermelknetwerk.nl/kolfwijzer_borstkolf kiezen en kopen of huren.php

– Als ik weer aan het werk wil, stop ik met borstvoeding geven, want hoe ga ik dat doen?
Je hebt tijdens je zwangerschap de tijd om na te denken hoe je het gaat doen met borstvoeding geven als je terugkomt van je verlof. Maar welke regels zijn er en wat ik mag verwachten van mijn werkgever?
Ik heb internet afgestruind om al die informatie bij elkaar te vinden, had een baas die het allemaal prima vond als ik het zelf maar uitzocht en dus zelf mijn ‘kolfkamer’ ingericht en het is mij gelukt.
TIP: Welke regels gelden binnen je werk en wat kan en mag je verwachten:
http://www.ruimteomtekolven.nl

Over twee weken op damespraatjes.nl:“Borstvoeding en kolven deel II”

Simone-Lip-portret-dp
Simone Lip

Simone (36) is Project Coördinator bij DEKRA en in haar baan is het vaak de opdracht om mensen met elkaar te verbinden om zo naar een mooier, beter resultaat te komen. “Ik geniet ervan als het werkt en zoek daarbij ook elke keer weer naar verbeterpunten voor mezelf”.
Ruim een jaar geleden  is zij haar hart achterna gegaan en heeft zij “Inzet voor Borstvoeding” opgericht.  Als ervaringsdeskundige (zelf moeder van 3 kinderen en alledrie lange tijd borstvoeding gegeven) de schakel tussen moeder en professional zijn.
Haar eigen ervaring te verbinden met de informatie die professionals bieden.

Onlangs haar eerste workshops gehouden waarin zij middels een interactief memorie spel praktische informatie geeft over alles gerelateerd aan borstvoeding. aan zwangere vrouwen en/of moeders. Het was een groot succes.

Kijk voor meer informatie op de site van Inzetvoorborstvoeding http://inzetvoorborstvoeding.wordpress.com/2013/02/24/323/

Vragen? Mail Simone: [email protected]

Lees ook haar kennismakingsblog op Damespraatjes

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joyce -

Heel naief, dacht ik er geen nodig te hebben. Ik ging er vanuit, dat BV toch niet zou lukken! De electrische kolf deed mij teveel aan melkkoeien denken, maar de handkolf beviel mij prima. Ik moet zeggen dat als ik veel kolfde ik ook wel “trots” was. Ik heb drie zoons, nummer 1 en 2 hebben ruim een jaar gedronken en waren er toen zelf klaar mee. Onze 3e wil nu na twee jaar nog niet stoppen…

Reageer ook