fb
Damespraatjes Damespraatjes

Blog Mara, Ontwikkelingshulp: onbetaalbaar

Met oud en nieuw 2011/2012 besloot ik de balans eens even op te maken. Bij welke bar heb ik veel geld uitgegeven, welke kledingwinkel staat het vaakst in mijn afschriften en op welke dagen van de maand ben ik het hardst ‘los’ gegaan. Het was even schrikken, maar ik kwam erachter dat ik ongeveer 90% van mijn geld aan onzin spendeer. Toen ik die middag op de bank zat en allerlei oproepen van goede doelen zag wist ik hoe ik vanaf die dag een deel van mijn geld zou gaan uitgeven: aan een goed doel!

Na een goed gesprek met mijn vader en wat gesurf op het wereld wijde web kwam ik Plan Nederland tegen. Plan steunt kinderen in ontwikkelingslanden en werkt aan blijvende verbeteringen in hun leefomstandigheden en toekomstperspectief. Plan geeft daarbij extra aandacht aan meisjes, wat mij wel aanspreekt aangezien ik zelf een meisje ben. Meisjes krijgen in veel landen niet dezelfde kansen en rechten als jongens, terwijl juist meisjes de armoedespiraal kunnen doorbreken.

Voor € 25 per maand sponsor ik een meisje in Bolivia. Ja, voor € 25 kan ik inderdaad uit eten, acht biertjes kopen, twee keer bowlen, vijfentwintig stokbroden kopen of de entree voor een vette club betalen. Maar, mijn sponsorkind Bebe Miranda Armella kan voor dat geld naar school, eten, drinken, schoon naar het toilet en nog veel meer dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn. Daar drink ik wel een paar biertjes minder voor.

Persoonlijk vind ik het de € 25 meer dan waard. Het meisje krijgt niet alleen een beter leven (wat mij weer wat hoger het karmaklassement inwerkt), maar ook kan ik brieven met haar schrijven en haar zelfs opzoeken! Zoals Master Card zou zeggen: sommige dingen zijn onbetaalbaar.

Ook al ben ik de enige van mijn vrienden of klasgenoten die een kind sponsort, toch krijg ik de indruk dat steeds meer mensen de wereld een beetje beter willen maken. Zo las ik vandaag dat meer dan de helft van de huishoudens fairtrade levensmiddelen koopt en ook steeds meer winkels verkopen verantwoorde kleding.

Hoe maken jullie de wereld een beetje mooier? Zou een ‘adoptiekind’ bij een organisatie als Plan wat voor jou zijn? Ik ben erg benieuwd!

Mara Blikslager
Redacteur Damespraatjes
@MaraBlikslager 

Mara Blikslager (19 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Kerensa van der Douw -

Ha Mara,

Wat ben jij tot een mooi inzicht gekomen.
Zelf besteed ik bewust tijd aan vrijwilligerswerk, koop ik vaak fairtrade producten, eet ik bewust vegetarisch (ook vanuit milieu oogpunt)en maak ik gericht gebruik van mijn energie zuinige auto. Wat met te voet en te fiets kan, doe ik op die manier. Dat levert ook heel wat beweging op.
Verder steun ik gevarieerd gericht goede doelen.

Succes en plezier op je nieuwe levensweg.

Kerensa

Reageer ook