fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bij een scheiding verlies je vaak meer dan alleen je partner

‘Weet je’, zei laatst een man tijdens een sessie bij mij, ‘hoe eenzaam ik me gevoeld heb na mijn scheiding? Omdat ik degene was die weg ging van mijn vrouw, keek de omgeving me met de nek aan. Zelfs mijn eigen broer en zus waren er niet voor me. Ik voelde geen steun om me heen voor mijn keus. Terwijl ik op dat moment echt geen andere kant op kon.’

Wij mensen zijn vaak geneigd om bij een scheiding vooral op te komen voor degene die alleen gelaten wordt, want die heeft het het zwaarst. In gedachten dan, want aan de andere kant hoor ik van veelal vrouwen die door hun man zijn verlaten, dat zij ook niet altijd steun ervaren van hun omgeving. Opeens zijn zij weer ‘vrouw alleen’, en daarmee mogelijk een bedreiging voor vrouwen om hen heen die een partner hebben. Daar worden ze dan angstvallig van weggehouden. ‘Ze nodigt me alleen nog bij haar uit als haar man er niet is’.

Lees ook: Bijzonder! Mayke krijgt het dochtertje van haar ex te logeren

Daarnaast kunnen vrienden of familieleden het moeilijk vinden om met verdriet of woede van hun naaste om te gaan en uit ongemak dan maar even niet van zich laten horen. Een scheidingsverhaal aanhoren kan de luisteraar bewust maken hoe het in de eigen relatie zit en dat kan angst oproepen. Of het kan de luisteraar een onmachtig gevoel geven, omdat die de pijn en het probleem niet voor de verteller kan oplossen.

Zo kan iemand die scheidt – of die nu zelf het initiatief daartoe heeft genomen of juist niet – in korte periode niet alleen de partner verliezen, maar ook andere mensen om zich heen gaan missen. In een tijd waarin hun hele leven op de kop staat en ze er allebei opnieuw alleen voor staan, is eenzaamheid een van de grootste vijanden. Als dan ook nog een deel van je sociale netwerk er niet voor je blijkt te zijn, kan dat extra hard aankomen en alleen doen voelen.

Voor de verliesverwerking is het van groot belang om zoveel mogelijk je verhaal te vertellen. Het is soms letterlijk een waterval van woorden die je kwijt moet. Als er iemand voor je is die naar je kan luisteren, is dat heel steunend en waardevol. Al heb je geen woorden terug of geen oplossing of een andere mening over het verhaal, als je je alleen openstelt om te luisteren is dat genoeg.

Mayke Smit is trainer, coach en adviseur. Zij geeft onder meer de training Sterker uit je scheiding. Over hoe het verwerkingsproces na een scheiding kan lopen, heeft zij de roman “Los” geschreven. Meer informatie vind je op www.maykesmit.nl

1 reactie

yvon -

mayke!!! mooi geschreven!! Heel herkenbaar. Ik schrijf de scheidingsperikelen van me af en heb inmiddels een liedjes programma voor mensen die met scheiden te maken hebben klaar… ” Wisseltas en Snottebellen” Om inderdaad, net wat meer begrip te krijgen van de mensen om je heen, maar ook je expartner, je ex schoonfamilie.. en.. een beetje minder stress voor de kids.. Misschien ook fijn als daar was meer naar gekeken wordt. Ik heb de wijsheid absoluut niet in pacht. Elke dag leer ik bij (en schrijf ik bij) het blijft een bron van inspiratie, vind je niet?
Fijne dag vandaag. EN ja ik kom graag in aanmerking voor je boek, en zo niet… Koop ik het gewoon!!
Yvon Agterhof ( een deel van het programma is te beluisteren op onze fb site, agterhofcammermans)

Reageer ook