fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bianca: “Woest omdat de manege mij niet meer laat paardrijden”

niet meer paardrijden

Paardrijden is Bianca (38 jaar) haar lust en leven. “Ik ben hier als achtjarig meisje mee begonnen. Eerst op de pony’s bij mijn oom op de boerderij en later bij een echte manege. Jarenlang fietste ik elke dag op en neer naar de manege. Door stallen uit te mesten, paarden te poetsen en te helpen met op- en afzadelen kon ik jarenlang gratis paardrijden. Inmiddels heb ik een baan en ben ik daar nog maar één keer per week te vinden. Althans, dat was ik. De manege laat mij niet meer rijden…”

Lachend naar de manege

Alleen tijdens haar zwangerschappen, rijdt Bianca geen paard. “Dat risico wilde ik gewoon niet nemen. Paarden zijn lief en slim en over het algemeen gaat het goed. Maar het blijven dieren en een ongeluk zit in een klein hoekje. In die maanden kwam ik dan ook niet op de manege. Maar was ik eenmaal goed en wel bevallen en kon mijn lijf het aan? Dan reed ik lachend naar de paarden. Heerlijk om weer te mogen rijden!”

Op naar de paarden!

Zo ging het ook een paar weken geleden. “Een jaar geleden werd onze derde dochter geboren. Zij kan inmiddels lopen en ik vond dat het tijd werd om weer leuke dingen voor mezelf te gaan doen. ‘Op naar de paarden jij!’, zei mijn man. En hij had gelijk. Ik heb meteen de manege gebeld om een les in te plannen. Ik kon niet wachten om weer in het zadel te zitten. Mijn hoofd is dan écht even leeg en ik ben alleen bezig met het paard.”

Niet paardrijden

Op de manege loopt Bianca enthousiast naar de instructeur. “Ik zei hem vrolijk gedag en zei dat ik er veel zin in had. Hij keek me een beetje vreemd aan en zei dat hij even iets moest overleggen. Vijf minuten later kwam hij terug met de eigenaar van de manege. We kennen elkaar al jaren en ik schrok dan ook enorm toen hij zei dat ik voorlopig niet kan paardrijden…”

Welzijn van de paarden

De eigenaar van de manege valt meteen met de deur in huis. “Om het welzijn van onze paarden te waarborgen, mogen ruiters een maximaal gewicht hebben. Dit is belangrijk omdat we willen dat de paarden zich goed voelen tijdens het rijden en dat ze niet te zwaar belast worden. Als we twijfelen of de ruiter aan deze eis voldoet, moeten we hem of haar wegen. We willen je dan ook vragen om even met ons mee naar het kantoor te lopen.”

Boos naar huis

Vol verbazing loopt Bianca mee naar het kantoor van de manege directeur. “En ja hoor: ik mocht niet meer paardrijden. Hij vond het heel vervelend, maar gaf aan dat het nu gewoon niet mag. Als ik wilde kon ik het geld van de les terugkrijgen en op een later moment alsnog een nieuwe les inboeken. Ik heb gezegd dat dit niet nodig was en heb boos de manege verlaten.”

Voet bij stuk

Bianca komt verdrietig thuis en vertelt het verhaal tegen haar man. “Hij was ook woest en heeft de manege gebeld. Hij zei dat hij het belachelijk vond dat ze daar zo met mensen omgaan. Toen hij merkte dat de manege voet bij stuk hield, heeft hij opgehangen. Had had geen zin. Op dit moment wilden ze mij geen paardrijles geven.”

Mij ontnomen

Even overweegt Bianca om naar een andere manege te gaan. “Maar dat durf ik niet… Straks krijg ik hier hetzelfde te horen. Dat zou mij nog verdrietiger maken. Ik vind het zo jammer dat mijn grootste hobby mij nu ontnomen wordt. Wat kan ik doen?”

Afbeelding: Jade Destiny via Unsplash

Felicia: “Mijn schoonmoeder weigert dichterbij ons te komen wonen”

schoonmoeder weigert dichterbij te komen wonen

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Laat staan er iets van weten. Felicia weet er alles van sinds haar schoonmoeder steeds meer hulp nodig heeft. Ze wil best mantelzorger zijn op één voorwaarde: dat haar schoonmama Rita dichter bij komt wonen. “En dat vertikt ze. Ze wil niet weg uit de veel te grote villa waarin ze nu woont… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

50 reacties

Maddy -

Het is inderdaad niet leuk om ergens op een weegschaal te moeten gaan staan en vervolgens om je gewicht niet te mogen hobby uit te mogen voeren.
Daartegenover: een paard heeft maar 1 rug, waar (bij een manege) een X aantal mensen per dag op zitten. De ene ruiter kan rijden zonder het paard in de weg te zitten “te bonken”, de andere ruiter niet. Het paard moet hiedoor beschermd worden.
In de reacties staat ook een paar keer: dan moeten maneges maar een Belg regelen voor zwaardere mensen. Een Belg of andere zwaardere rassen hebben ook maar 1 rug, en hun gewrichten moeten al extra gewicht dragen.
Wil je een fit paard kunnen rijden, zorg er dan voor dat je zelf ook fit bent.
Gebruik deze situatie als reden om aan jezelf te werken.
En zoals je weet, naast het rijden zijn er nog veel meer leuke dingen te doen met paarden.

Pipp -

Geweldig dat de manege dat besloten heeft . Wandelen met een paard of pony is minstens zo leuk .dan krijg je veel meer een band met een paard. En voor beide gezonder

Leven jullie in een andere wereld? -

Willen allen mensen die zich voelen aangesproken en niet meer mogen paardrijden. Vanaf nu zich ook niet meer houden aan alle regels omtrent veiligheid met achtbanen, kabelwagons, skydiven, bungeejumpen etc.

Aangezien jullie te dom zijn om in te zien dat het niet om jou draait. Laten we Darwin het oplossen.

Ik dank u allen.

Dikke kus en een fijn weekend gewenst.

PAARDEMEISJE -

Luister alsjeblieft niet naar alle mensen die hier zo negatief reageren. Het is voor een paard VEEL belastender om iemand op zijn rug te hebben die niet kan rijden en zit te hobbelen dan een te zwaar persoon. Jouw manege had moeten kijken of je lichtvoetig paardrijdt en dus niet zit te bonken op de rug. Ipv alleen maar naar het gewicht te kijken. Nee het is niet zo zwart wit en ik vind dat de regel te kort door de bocht is.

Alexandra Paré -

Het kan ook niet. Denk na…. als je te zwaar bent, zorg er dan voor dat je afvalt. Niet zo klagen. Heb respect voor het dier.

Asha -

Walgelijk mens ze zouden jou ver uit de buurt van dieren moeten houden. Egoïstisch varken dat je bent! En dan de slachtofferrol zoeken? Ga je diep schamen!

Betsy -

Mss kan deze dame er helemaal niks aan doen dat ze zwaar is? En lijkt mij geen pretje om onder dwang even op de weegschaal te moeten gaan staan. Deze manage heeft jarenlang geld aan deze dame verdiend en ik ben zeker tegen onnodig dierenleed, maar het is de toon die de muziek maakt en de manege had dat ook op een minder denigrerende manier kunnen communiceren met deze dame. Dan had zij echt wel begrip hiervoor gehad, want zij houdt van die dieren en wil ze zeker geen pijn doen lijkt me!

Maria Withagen-Engelvaart -

Terecht van de manege,het belang van de paarden gaat voor. Een dier kan niet kiezen de mens wel…….Super van de manege, complimenten hoor

carla -

Alle lof voor deze eigenaar.Als je teveel gewicht hebt zou het beter zijn om een sport te gaan doen waarbij jijzelf moet bewegen.Paard rijden is niets anders dan misbruik maken van het paard.Op die manier ben je ook een goed voorbeeld voor je dochter,teveel gewicht is schadelijk voor iedereen.Helemaal eens met de vorige reacties.

Roel -

Lastig he “ een paard” op een paard, dat lukt niet en maar zielig doen. Kijk eens in de spiegel en een andere! Manege doet hetzelfde!!

Miranda -

Ze hadden het ook wel even anders kunnen brengen. maar een rondje stappen kan heus geen kwaad. Je hebt toch ook pony’s voor kleine kinderen dan zijn er toch ook wel paarden met een stevige bouw.

An -

Eigen paard kopen en dan beslissen of je paard de last al dan niet aankan.

Yvonne -

Tja , zelfst ik als niet paardrijdster wist dat je niet mag paardrijden als je te zwaar bent . Egoistisch ook dat jij alleen aan jezelf denkt en niet aan t paard ! Zo’n grote paarden liefhebber ben je dus niet . Als je ECHT zo graag wilt dan ga je afvallen . Punt .

Meri -

Na 2 zwangerschappen ben ik ook behoorlijk aangekomen. Van 63 kilo naar uiteindelijk zelfs 104 kilo. Ik heb zelf paarden, maar ik hield het bij grondwerk en fokken. Toen mijn eerste veulen sinds jaren oud genoeg was heb ik haar eerst laten dekken. Maar dit zou mijn rijpaard worden. Ik ben aan de slag gegaan met mijzelf. Ik ben 27 kilo afgevallen, sport naast mijn 7 paarden, eigen bedrijf en kinderen nog minimaal 3 x per week. Nu kan ik zonder problemen op mijn paarden rijden. Overigens reed ik lichte Tour, dus het excuus wat velen gebruiken dat er beter een te dikke die goed kan rijden op kan zitten dan een te dunne die niet goed kan rijden vind ik niet opgaan. Ga sporten , gezonder leven, je kan weer rijden, maar je wordt er ook een leukere moeder door. Je kan weer achter je kinderen aan rennen je kan mee sporten. Wees geen slachtoffer, je hebt de oplossing zelf in de hand. Je kan ook een men les boeken.

lotje -

zoek een Belgisch paard op die kan het wel hebben.

Roos -

Terecht, ga afvallen, en denk aan het welzijn vd paarden, ik heb zelf 2 paarden, mijn dochters dan, en klim er vanuit mij zelf al niet op omdat ik mij zelf te zwaar vind, en ik geen ruggengraat heb om af te vallen, hoe leuk paardrijden ook is, dit is een eerlijke goede manege die aan paarden welzijn doet.

Samanta -

Klinkt eigelijk gek maar voor zwaardere mensen van gewicht zouden ze eigelijk een Belgische knol moeten hebben of anderen paarden die vroeger voor de boederij werk werd gebruikt werd zodat mensen met wat meer ook kunnen blijven rijden lijkt mijn een mooi iets voor die mensen

Niet de enige -

Ik weet precies wat ze doormaakt. Er zijn meer verenigingen die een maximum gewicht stellen voor het uitvoeren van de sport. Hier bij de zweefvliegvereniging mag je zelf niet meer dan 95 kilo wegen om in het zweefvliegtuig te mogen stappen. Het dus niet om het welzijn van een dier! Het is pure discriminatie. Schandelijk om zo bejegend te worden.

Sylvie -

Beste,

Ik kan me voorstellen dat het een teleurstelling was en de manier waarop is zeker als die mensen je al jaren kennen, nogal ongevoelig aangepakt. Die limieten zijn er natuurlijk voor het welzijn van de paarden, dus alle begrip dat ze bepaalde (over)gewichten weigeren. Ik raad je dan ook aan om af te vallen of om een andere paardensport (grondwerk, mennen,rijden met koudbloeden…) te zoeken waar gewicht geen/minder rol speelt. Veel succes!

Peter -

Echt… het verhaal maakt wel duidelijk dat mevrouw vooral aan zichzelf denkt. En totaal niet aan het paard. Het is weer ikke ikke ikke. Gewoon even mond dicht, afblijven van de chips en taartjes. Paar maanden normaal leven, afvallen en weer opnieuw proberen. Huilebalk.

Monique -

Mijn dochter mag ook niet paardrijden. En ja mensen zeggen dan moet je afvallen.. Ze is een poosje weg geweest bij de manege en toen ze weer wilde mocht ze niet meer. 85 kg was de grens hier bij de manege.
Maar hoe graag je ook wilt soms is afvallen makkelijker gezegd dan gedaan. Nu helpt ze. Stallen mesten, longeren… eigenlijk vanalles wat je met een paard kan doen zonder dat je erop zit. En ja nog steeds bezig met afvallen. Tot ze er weer op kan .

Julia -

Welzijn van het paard gaat boven alles.
Sorry maar dan moet mevrouw eerst beetje afvallen.
Als je liefde voor de paarden hebt moet je dit kunnen begrijpen

Edith Horst van der -

Ik begrijp echt wel dat je teleurgesteld bent en ook boos, maar de sleutel ligt echt bij je zelf. Zie het als een “wake up call’ om gezonder en bewuster te gaan leven meet een gezond gewicht. Het kan toch niet zo zijn dat het paard jou zware lijf moet dragen voor jou plezier. ““““ik vind dat de manege het goed doet zij hebben hart voor hun dieren. Succes met het afvallen en daarna lekker genieten van het paardrijden.

Linda -

Beste mevrouw, voor iemand die aangeeft vele jaren geholpen te hebben op de manege heb je weinig kennis over je lievelingsdieren…
Heel moeilijk voor manege eigenaren om aardige trouwe mensen te moeten vertellen dat ze te zwaar zijn voor de paarden waar ze zo gek op zijn om vervolgens over de hekel te worden gehaald. Dit hoort niet nodig te zijn: Deze conclusie had jezelf namelijk al kunnen trekken als je werkelijk om de paarden gaf…. en altijd zo blij bent geweest op je manege.

Jan -

Volledig terecht. Zouden meer maneges moeten doen!!

Paardrijden is mijn leven -

Ik houd van paarden en paardrijden. Ik zelf ben ook fors en wij hanteren een gewicht van 99kg max. liefst 95kg. zodra de drie cijfers komen willen we paarden er niet mee belasten.

wat wellicht passender was geweest was een nieuwsbrief uitgeven met deze meededeling erin. dan was het al belend geweest. Dan had dat teleurstelling kunnen voorkomen.

Wees jezelf en evt. wie weet gaan er wat kilo’s af. Ik denk er ook om maar jeetje wat is het lastig om eraf te krijgen wat je eraf wilt hebben. Afvallen is niet maklelijk. Ene lichaam is lastiger dan de anders. Ene persoon valt in een zucht af en ander lichaam niet. Het is en blijft moeilijk.

Sterkte met alles en hopelijk gaat er wat af en gaat de zon mbt paardrijden ooit ergens weer schijnen.

Inge -

Tokkies!
Ruzie maken met mensen die hun werk goed doen en ook nog je man laten bellen.

Math -

Toen ik haar foto zag schrok ik van haar gewicht en dat geeft dus aanleiding tot het weigeren van les .
Deze dame moet beseffen dat ze als ze zo blijft leven met dat gewicht ze over een tijdje Diabetes
krijgt en nog late versleten gewrichten en problemen met de nieren. Dus niet zo veel eten en afvallen
zodat je alles kunt blijven doen en langer blijft leven . Het is te gek voor woorden dan 1 op de 8 personen tegenwoordig obese is.Trek uit mijn verhaal je les en leef beter !!

Fiene -

Wat vervelend! Maar als het waar is kan je een ding doen op een gezonde manier afvallen.
Even een andere sport doen?
Aan de andere kant vind ik het wel apart dat ze naar je keken en dat je dan niet op een paard mag zitten. Hebben ze je gewogen? Wat is het max gewicht? Met kijken hebben ze niet het juiste gewicht maar een aanname (bodyshaming) ga daar nog een keer heen en vraag om verduidelijking misschien helpt dat

Marleen -

Wauw….pretenderen paardenliefhebber te zijn en dan zo te reageren als er een gewichtslimiet wordt gehanteerd voor het welzijn van de paarden. Je bent gewoon een enorme egoïst. Jouw pleziertje gaat dus boven het welzijn van paarden. Walgelijk. Je kan beter gaan beginnen met afvallen als je zo graag wil rijden ipv je energie in een klaag artikel te steken.

Joris -

Zie het als feedback en doe ermee wat je goeddunkt. Klinkt alsof er mensen zijn die je onverantwoord zwaar vinden. Daar zou je ook eens objectief naar kunnen kijken, desnoods met een professional als een diëtist.

Manege eigenaar -

Lieve Bianca,

Ik ben zelf eigenaar van een manege. Ook wij hanteren een gewichtslimiet. Niet omdat wij het mensen niet gunnen om paard te rijden, ik weet wat het met je kan doen.

Maar je moet weten dat manege bedrijven en de paardensport de laatste jaren enorm onder vuur liggen. Dit is voor heel veel manege houders iedere dag weer een enorme uitdaging, voor je het weet heeft iemand met een verborgen camera gefilmd en sta je binnen de kortste keren met naam en toenaam op internet. Een video is dan slechts een klein beeld van de hele gebeurtenis.

En het is ook een eye opener om als eigenaar eens goed in de spiegel te kijken en na te gaan of alles wat we doen goed is en op de best mogelijke manier en binnen de mogelijkheden van je bedrijf. Het moet altijd boven aan de ladder staan. En zoals overal in de wereld zijn er bij ons ook in de sector ook zeker verbeterpunten.

Nu zou je zeggen, wat heeft dat met gewicht te maken. Dierenwelzijn heeft met heel veel punten te maken, een daarvan is de draagkracht van een paard. Hij kan maximaal zo’n 15% van zijn eigen gewicht dragen.
Wij willen dat onze paarden en pony’s zo lang mogelijk happy en in goede gezondheid bij ons blijven. We letten op de loop uren per paard per dag en week. Hebben veterinair een heel management er achter hangen. En willen dus ook dat het ruitergewicht daar een belangrijke rol in speelt.

Ik heb ook met lood in mijn schoenen tegen bepaalde mensen moeten vertellen dat er helaas geen geschikt paard is waar men op kan rijden. Maar het heeft ook bij heel veel van hen de knop omgezet, het is een motivatie geweest om met zich zelf aan de slag te gaan. En weet je hoe trots deze mensen zijn als ze komen vertellen dat het gelukt is. Ikzelf heb ook met mijn gewicht in de knel gezeten, en weet hoe moeilijk de weg kan zijn.
Maar uiteindelijk als je heel diep in je hart kijkt en het mooie paarden oog, dat het niet eerlijk zou zijn om op te stappen als je boven het gewicht zit wat de manege hanteert.

Ik hoop dat het je lukt om zo snel mogelijk de mooiste sport die er is weer fijn en met vol overgave te gaan beoefenen!

Liefs,
Een manege eigenaar!

Saskia -

Tja, te zwaar is te zwaar. Je kan zelf een paard kopen maar die gaat ook blessures keijgen door jouw gewicht. Maar wat je wel kan doen: mennen! Dan ben je met het paard bezig zonder hem teveel te belasten. Gewoon wandelen met een paard kan natuurlijk ook, gezond en gezellig.

F.rikandel -

Belachelijke reactie van die manege zeg. Zeker als ze het jaren lang toestaan.
Zit er nog maar 1 ding op als je samen met de paarden wil zijn. Eet ze lekker op 😋

Ina -

Je zou kunnen overwegen om met een buggy of rijtuig te gaan rijden. Ook leuk hoor!

Patricia -

Nou, als ik dit lees, vind ik het fijn dat de manege aan de paarden denkt!
En als mevrouw even gaat nadenken,moet ze dat toch ook toegeven.
Want wat als ze op een paard was geklommen, en t beestje zakt door z’n hoeven? Dat lijkt mij erger dan dat zij wordt geweigerd.

Misschien eerst zorgen voor gezond gewicht, en dan weer op t paard.

Succes

Lisanne -

Applaus voor de manege eigenaar. Ik kan mij voorstellen dat dit nieuws vervelend is om te brengen, maar hij kiest voor het welzijn van zijn dieren. En dat is zijn goed recht (en plicht). Hij had ook alleen aan het geld kunnen denken. Wees blij. Je zit bij een goede manege. Verlies een paar kilo’s, ga lekker wandelen met een paard, neem een paar lessen grondwerk oid, Want paarden zijn er niet alleen om op te zitten. En wie weet kan je dan snel wel weer rijden.

Manon de Groot -

Wat een vreselijk egoïstisch mens!! Haar eigen hobby belangrijker vinden dan het welzijn van de dieren. Ga lekker afvallen inplaats van slachtoffer te spelen!! Nogmaals dom, egoïstisch en geen getuige van dierenliefde!

Marleen -

Ik ben zelf ook te zwaar, dus ik weet dat t niet leuk is om te horen.. Maar dat je hier zelf niet aan denkt, en zelfs boos wordt is gewoon heel triest. Ik hoop dat je zelf zo verstandig bent om t niet bij een andere manege te proberen.. Dan is t gewoon dierenmishandeling, dus doe dat niet aub

Evelien -

Persoonlijk vind ik het te bizar voor woorden dat je denkt dat je hier in je recht staat. Ik snap dat het een hobby is, maar je kan toch niet met 100+ kg op een paard hobbelen en verwachten dat dit oké is? Manege heeft prima gehandeld. Goede motivatie om naar de sportschool te gaan of wat naar eetpatronen te kijken en daar aanpassingen in te doen. Zodra je weer een prima gewicht hebt zal het voor zowel jezelf als voor het paard een fijne ervaring zijn.

Jacqueline -

Reactie op niet mogen paard rijden.
Ik snap dat het sneu is, maar deze mevrouw denkt niet aan het paard. Een paard heeft een beperkt draag vermogen en delicate rug. Ik hoop dat ze daar aan gaat denken. Ze ontneemt het paard uiteindelijk zijn gezondheid.

Ine Uneken -

Er is enorm veel gaande rond het welzijn van manegepaarden. En ja, paarden mogen niet overbelast worden door te zware ruiters. De manege heeft het correct gedaan. Hoe jammer en pijnlijk ook. Paar kilootjes afvallen en mevrouw mag weer. Paard en ruiter blij.

Stefan -

Wat een fantastische manege die opkomt voor het welzijn van zijn dieren. Maar er is echt wel een oplossing. Ga de komende tijd lekker sporten en let goed op wat je eet. Dan mag je vast op termijn weer heerlijk paardrijden.

Doortje -

Tja Bianca, dit is een hele goede stok achter de deur om wat kilo’s kwijt te raken. Beter voor jou, maar zeker voor het paard. En als beloning weer lekker op paardrijles

Geraldine -

Als je echt liefde heb voor paarden, dan denk je eerst aan het paard en niet aan jezelf. De manege heeft gelijk.

Linda -

Wat zielig zeg
Dat je dit de paarden wil aan doen
Denk aan hun welzijn
Als het echt je hobby is val je af en ga je weer rijden ipv in de slachtoffer rol te duiken
Je bent geen slachtoffer het paard was dar geworden als je der op was gaan zitten

Dus om antwoord te geven wat je moet doen

Afvallen

Frank -

Ik begrijp dat dit niet leuk is maar ik kan ook uit niets opmaken van u arikel of u overgewicht heeft of niet, lijkt min dat de eigenaar van zijn dieren houd e u jaren lang heeft verdient aan u.
Als u eerlijk aangeeft wat u gewicht is dan zou ik uw klaagzang meer geloven of niet.
Ik heb zelf ook overgewicht maar zou er geen paard mee willen opzadelen om te lijden met iemand te zwaar, eem paard is niet gemaakt om op te rijden, dat heeft de mens uitgevonden, dus als u te zwaar bent is dat uw probleem en moet u afvallen

Roland -

Ja sorry hoor maar dit is terecht. Ik ben blij dat de manege dit serieus neemt. Ter info; ik mag ook geen paardrijden.

Vicky -

Vervelend, maar wel logisch. Ik ben zelf zwaarlijvig en weet niet wat de grens is. Maar is vind het goed dat op deze manier de dieren beschermd worden.
Het is voor een paard wel wat anders als er iemand van 60 kilo of 140 kilo opzit. Kan niet goed zijn voor hun rug.

Wel heel heftig om er zo mee geconfronteerd te worden.

Afvallen!! -

Je bent knettergek, inplaats van het probleem te erkennen wil je zielig zitten doen om medelijden te wekken. En dan vervolgens nog eens jouw probleem bij andere plekken te brengen inplaats van na te denken, of doen de dieren er niet toe? Jij en je man walgelijk om zelfs boos te zijn. Losers.

Reageer ook