fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kitty: ‘Mijn beste vriendin wil naast me komen wonen, maar ik wil dat niet’

Een goede, en helemaal je beste vriendin in je buurt hebben, is heerlijk. Maar is het ook nog zo’n feest als je bestie je buurvrouw wordt? Kitty weet het nog zo net niet. “Lianne wil het huis naast me kopen, maar ik denk dat dat geen goed plan is.”

Ik viel als een blok voor dat huis

Kitty woont nu vijf jaar met haar vriend Job in een jaren dertig huis. “Toen ik het huis voor de eerste keer zag, was ik meteen verkocht. Job niet, hem moest ik echt overtuigen maar toen me dat was gelukt, zag hij de schoonheid van de woning ook. Vooral de originele details zijn zo tof. Zoals bijvoorbeeld de originele glas-in-lood-schuifdeur die onze woonkamer in tweeën deelt; een echte blikvanger.” Kitty en Job waren een jaar lang druk met verbouwen maar dan hebben ze ook wat: een fantastisch mooi huis.

O nee, straks koopt zij het

Lianne, de beste vriendin van Kitty, heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze verliefd was op het huis van Kitty. Sterker: ze heeft steeds gezegd dat als er een woning in dezelfde straat te koop komt, dat ze het wil hebben. “En nu is het zover: onze buren hebben hun huis in de verkoop gezet, ze gaan emigreren. Toen de buurvrouw het mij vertelde, moest ik even slikken. Ten eerste omdat ik haar enorm ga missen en ten tweede dacht ik: ‘o nee, straks wil Lianne het kopen.” Kitty besluit niks tegen Lianne te zeggen in de hoop dat het huis door anderen wordt gekocht.

Ben je thuis voor ’n bakkie?

Maar ze had kunnen weten dat Lianne het zó zou weten; dagelijks speurt zij immers de woonsites af. “Ze appte me dolblij dat ze had gezien dat nummer 52 te koop stond. Hoe moest ik reageren? Ik antwoordde een beetje ontwijkend en verzon dat er al verschillende mensen waren gekomen voor een bezichtiging. ‘Die hebben wij ook: morgen om 10.00 uur. Ben je thuis, dan doen we een bakkie bij je’. Ik kon wel door de grond zakken. Hier zat ik niet op te wachten wat raar is want Lianne is echt mijn beste vriendin, al jaren. Regelmatig gaan we weekendjes weg en we spreken elkaar elke week. Dus wat is the problem zul je denken.”

Kunnen we gezellig samen eten

Ja wat is het probleem? Eigenlijk weet Kitty dat wel. “Ik kan goed overweg met Lianne maar heb haar liever niet als buurvrouw. Het idee dat we continu op elkaar lip zitten, vind ik weinig aantrekkelijk. Straks komt ze om de haverklap naar me toe of houdt ze me in de gaten. Lianne is namelijk super nieuwsgierig en wil alles weten en ik kon altijd doseren in wat ik haar vertelde. Als ze mijn buurvrouw wordt, ziet ze alles. Ze had het er al over hoe leuk het zou zijn om gezellig samen te eten enzo. Ik moet er niet aan denken. Ik wil gewoon op mijn bank onder een dekentje kunnen zitten zonder dat ze elk moment kan binnenvallen.”

Je zegt maar dat ik het niet wil

Het is wel duidelijk dat Kitty het niet ziet zitten, maar ze kan haar vriendin moeilijk verbieden het huis te kopen. “Hoe maak ik haar duidelijk dat ik vrees dat onze vriendschap onder druk wordt gezet als we buren worden? Beste vriendinnen zijn is heel wat anders dan buren van elkaar zijn, toch? Nu kan ik nog wel eens een smoesje verzinnen als ze vraagt of ik thuis ben, als ze naast me woont weet ze gewoon of ik er ben of niet. Ik heb er buikpijn van en Job heeft al aangegeven dat hij niet wil dat ze continu bij ons is en hij vindt dat ik haar dat moet duidelijk maken. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe dan? Zeggen dat Job het niet wil? Het voelt rot aan alle kanten.”

Snap jij dat Kitty er niet aan moet denken dat haar beste vriendin haar buurvrouw wordt? Maar ja, ze kan het Lianne moeilijk verbieden een bod op het huis te doen, toch? Hoe zou jij dat oplossen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Liza Summer via Pexels

2 reacties

Margreet -

Iemand is alleen een goede vriendin als je kan zeggen waar je mee zit. Joris doet een goede suggestie. Ik lees in je verhaal ook iets van zaken verborgen willen houden, alsof je je schaamt? Als dat zo is, waarom?

Joris -

“Goh Kitty, ik ben bang dat onze vriendschap onder druk komt te staan als we zo dicht bij elkaar wonen. Ik waardeer je als vriendin naar heb ook m’n eigen ruimte en privacy nodig. Hoe zie jij dat?”

Reageer ook