fb
Damespraatjes Damespraatjes

Franka: “Mijn beste vriendin kraakt altijd mijn dochter af”

 Wat doe je als je beste vriendin altijd je dochtertje afkraakt en haar eigen dochter de hemel inprijst? Franka (39) weet het niet en worstelt ermee. Sinds de kleuterschool is ze bevriend met Marieke. “Ik ken haar door en door en we weten elkaars geschiedenis. We werden samen tiener, puber en nu ook moeder. En het laatste heeft onze vriendschap een andere wending gegeven.”

Franka roert in haar koffie. Haar dochtertje Lisa (7) speelt buiten. Een schattig meisje met twee rode vlechten, joggingbroek en kaplaarzen. “Mijn dochter ten voeten uit. Het liefst is de hele dag buiten en ontdekt van alles. Jurkjes wil ze niet aan want dat zit niet lekker. Ze wil het liefst elke dag een joggingbroek aan. Als ze thuis is en in de weekenden mag dat, maar niet naar school. Dat vind ik niet goed.” Mariekes dochter Vanity is een maand later geboren dan Lisa. De meiden verschillen als dag en nacht van elkaar. Vanity had al heel jong gaatjes in haar oren, lak op haar nagels en draagt het liefst jurkjes en rokjes. “Niets mis mee, het is er echt een meisje voor. Mijn smaak is het niet, maar dat doet er niet toe.” Marieke vindt de dochter van Franka net een jongen en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Op verjaardagen maakt ze nare opmerkingen over de dochter van haar beste vriendin.

Wat heb ik misdaan?

“Ze zat op mijn verjaardag naast een andere vriendin van mij en bleef maar doorgaan. Dat Lisa er niet uitzag en dat ze vond dat ik daar iets van moest zeggen. Ook zei ze dat mijn dochter lomp en onhandig is.” Mijn andere vriendin belde me de volgende dag op om het me te zeggen en de tranen sprongen in mijn ogen. Waarom doet ze zo onaardig? Wat heb ik misdaan?  Mijn dochter is een blij avontuurlijk meisje en ja, ze is stoer, maar wat is daar mis mee?

Onuitstaanbaar

Ook vergelijkt Marieke de schoolprestaties van de meiden continu. “Mijn dochter is een dromer. Kan uren uit het raam staren en sluit zich dan af. Als ze dan plotseling de beurt krijgt in de klas, wordt ze vuurrood en begint te stotteren. Vanity vertelt Marieke dat soort gebeurtenissen allemaal en het is koren op de molen van mijn vriendin.” Franka vindt Vanity een onuitstaanbaar meisje, maar zegt dat niet tegen Marieke. Ze vindt dat onnodig kwetsend. Haar andere vriendin snapt niets van Franka en vindt dat ze het niet moet pikken. “Ze zegt dat ik er wat van moet zeggen. Dat het belachelijk is dat Marieke zo zit te hakken op Lisa en haar eigen dochter de hemel in prijst. Ik weet niet zo goed wat ik moet.”

Klaar mee

Steeds vaker verzint Franka smoezen als Marieke vraagt om koffie te drinken of naar de film te gaan. “Ik kan het niet meer opbrengen om te doen alsof er niets aan de hand is. Ik denk erover om de vriendschap te beeindigen maar vind dat ook weer moeilijk. We hebben zoveel meegemaakt. Het moederschap heeft haar zo veranderd dat ik haar nauwelijks meer herken. Ik zou zo graag mijn vriendin van vroeger terugkrijgen, maar weet niet hoe.”

8 reacties

Rieneke -

Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen – het is een van onze basisbehoeftes. Wie dat als kind heeft gemist kan het later meer op zijn kind gaan botvieren. Dus ook uiterlijk verschijn. Of als je vriendin het type is die hunkert naar aandacht en dan de perfecte dochter wilt hebben en dat anderen dan zeggen “wat ziet je dochter er mooi uit” “wat kan ze goed leren” Daar heeft ze veel behoefte aan om zich beter te voelen. Door jouw kind haar minpunten (heeft iedereen) extra even op te halen dan voelt het voor haar dat haar dochter minder in het niets valt. Snap je een beetje wat ik bedoel? Kortom het is een vorm van jaloezie want zij ziet dat je dochter gewoon lekker intens,authentiek en vrij kan zijn en is het eigenlijk zielig dat ze andere meisjes zoals jouw kind van haar leeftijd als concurrent ziet. Let maar op dat vriendinnetje krijgt een vriendin die ook zo is gekleed en met zo’n moeder. Ze ziet haar dochter graag bij zulke kinderen omdat ze dan denkt dat ze stijgen in populair,aantrekkelijk en succesvol.
Ze zou altijd op haar tenen moeten lopen. Jammer,dat ze gewoon niet kan genieten van haar dochter en dat haar dochter niet zo wordt beinvloed want hierdoor is de kans grotee dat ze later een kind krijgt die faalangst ontwikkeld, (eet) stoornis of vroeg aan de plastic chirugie gaat omdat haar zelfbeeld slecht is ontwikkeld en de lat erg hoog legt. Wat betreft je vriendin laat haar wat links liggen en ga om met mensen waarvan je positieve energie krijgt. Die lekker zichzelf zijn en niet jaloers.

Andere Bianca -

Is het raar als ik er een beetje een mening over heb dat je dit gewoon accepteert? Sorry hoor maar als een vriendin achter mijn rug om op mijn eigen verjaardag in mijn eigen huis zit te smoezen dat mijn kind er niet uitziet, dan had ik toch echt even verhaal gaan halen en niet op een vriendelijke manier. Ik begrijp dat confrontatie moeilijk is voor sommige mensen maar als het om je kind gaat moet je je daar echt even overheen zetten en voor je dochter opkomen.

Joris -

Vanity? Klinkt alsof ze wel meer een hele rij gaatjes per oor heeft en er grote gouden ringen in draagt.

Wanda -

Kinderen hebben het recht zoveel mogelijk zichzelf te kunnen te zijn. Het is jammer dat die vriendin geen tweede dochter heeft gekregen die juist graag stoer is en zich niet in een ander hokje laat duwen. Alhoewel, ik denk dat je dat zo’n kindje niet moet gunnen, een moeder die constant aan je trekt dat je vooral heel anders moet zijn. Ik zou haar toch een keer duidelijk maken dat jouw dochter vooral zijn mag wie ze is en bij een boze en hatelijke reactie duidelijk maken dat ze niet meer de vriendin van vroeger is en met haar breken. En voor de duidelijkheid, heerlijk zo’n lekkere stoere en op zijn tijd dromerige meid. .

Bianca -

Dat is géén vriendin van je . Ban haar uit je leven want aan zo’n vrouw heb je niets.

Suzan -

Ik zou een open gesprek aan gaan en vragen of ze wel door heeft hoe haar woorden kwetsen. Geen enkel mens vind het immers leuk als hun kindje waar ze trots op zijn de grond in word geboord.. Afhankelijk van die reactie word het vrij snel duidelijk of de vriendschap behouden het wel waard is. Jammer dat die vriendin überhaupt al niet inziet dat elk individu het recht heeft te zijn wie ze zijn en dat dat niet veroordeeld hoeft te worden

Jeanette -

Laat haar lekker, met haar Vanity. Er zijn vast vrouwen die jou en je dochter nemen zoals juklie zijn.

Brigitte -

Dumpen die trut, met zo’n vrienden heb je geen vijanden nodig bah bah

Reageer ook