fb
Damespraatjes Damespraatjes

Besparen op je energierekening? Zo vergelijk je verschillende aanbieders met elkaar!

Ik ben in de afgelopen paar jaar heel vaak verhuisd. Zo verhuisde ik van mijn studentenhuis in het centrum van Amsterdam naar een rustigere wijk en woonsamenstelling in Amsterdam-West. Toen ik hier woonde leerde ik Ward kennen en verhuisde ik uiteindelijk naar hem. Nu we een kindje krijgen zijn we wéér verhuisd, naar een huis met extra slaapkamers. Eén van de dingen die ik bij elke verhuizing weer doe, is het vergelijken van energie aanbieders. Zo ben ik elke keer weer voordelig uit en kan ik mezelf een heuse energie vergelijk expert noemen. Benieuwd hoe ook jij kunt besparen op de energierekening? 

1. Pak je contract erbij

Voordat je weet of je kunt besparen, moet je weten waar je nu mee werkt. Kijk in je contract wat je betaalt voor gas en energie en kijk ook wanneer je contract afloopt. Is het een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan je opzeggen wanneer je wilt. Is het een contract voor bepaalde tijd? Dan moet je even kijken wanneer hij afloopt. Schrijf dit in je agenda en ga 6 tot 8 weken voordat hij daadwerkelijk afloopt aan de slag.

2. Weet wat je verbruikt

Om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, moet je weten wat je verbruikt. Bij iedere aanbieder zijn de tarieven net een beetje anders opgebouwd en hier kan jij je voordeel mee doen. Voorbeeld: iemand die veel gas en weinig elektra verbruikt is bij  maatschappij X een stuk goedkoper uit dan iemand die weinig gas en veel elektra verbruikt. Je kunt je verbruik zien op je laatste afrekening, je kunt het zelf elke maand bijhouden of je kunt een inschatting laten maken.

Besparen op je energierekening? Zo vergelijk je verschillende aanbieders met elkaar! 2

3. Hoe groen ga jij?

Groene energie is hot! Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dat zien we overal terug. Zo haalde GroenLinks tijdens de laatste verkiezingen het hoogste aantal zetels ooit en zien we dat mensen zelf steeds meer doen om groener door het leven te gaan door minder vlees te eten. Ook groene energie is een goede manier om bij te dragen aan duurzaamheid. Vind je dit minder belangrijk en wil je vooral voor voordelig gaan? Kies dan voor grijze energie.

4. Weten waar je aan toe bent

Bij veel energie aanbieders kan je kiezen tussen een vast of een variabel tarief. Ga je voor een vast tarief? Dan weet je waar je aan toe bent en zal jouw tarief niet wijzigen tussendoor. Kies je voor een varibel tarief, dan zal jouw tarief zo’n twee keer per jaar wijzigen. Dit kan in je voordeel werken, maar natuurlijk ook in je nadeel.

Heb je al deze dingen op een rijtje? Dan kan je de gegevens invoeren in een energievergelijker. Zo kom je er snel achter wat jij kunt besparen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook