fb
Damespraatjes Damespraatjes

3 redenen om minder vlees te gaan eten

Ik ben door mijn ouders opgevoed als vegetariër. Ja, ik was dat zielige meisje die geen plakje worst mocht aannemen van de slager. Je zal me vast ook ooit op een barbecuefeestje aan een blaadje sla hebben zien knabbelen. En kan je je dat kind herinneren die haar verjaardag niet in de McDonalds doorbracht nog herinneren? Precies, dat was ik! Vroeger vond ik het weleens vervelend dat ik geen vlees at en heb daarom rond mijn 14e dan ook de beslissing genomen om wél vlees te gaan eten. Nu ik wat ouder ben, ben ik nog steeds heel tevreden met deze beslissing. Toch ben ik aan de andere kant ook heel blij dat ik wel vegetarisch opgevoed ben… Waarom? Omdat ik al jong geleerd heb dat geen vlees eten (meestal) geen straf is. Ook stond ik al veel eerder stil bij redenen om minder of zelfs vlees te eten. Vandaag deel ik 3 redenen om minder vlees te gaan eten. Jullie zijn er vast al wel bekend mee, maar er is niks mis mee om ze toch nog eens te herhalen. Welke keuze maak jij vandaag?

1. Vlees is slecht voor het milieu

Het produceren van vlees is ontzettend slecht voor het milieu. Wist je dat je voor 1 kilo biefstuk zo’n 25 kilo voer nodig hebt? Niet alleen is er heel veel voer nodig, maar ook enorme hoeveelheden water om al deze dieren te drinken te geven. En dat terwijl we niet eens genoeg water hebben om alle mensen te drinken te geven… Daar komt ook nog eens bij dat koeien veel gassen (scheten) uitstoten die slecht zijn voor het milieu. Als klap op de vuurpeil moeten alle dieren en hun vlees ook nog vervoerd worden, wat weer voor veel CO2 uitstoot zorgt. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder!

2. Teveel vlees is slecht voor je gezondheid

Hoewel kleine hoeveelheden vlees helemaal niet slecht voor je zijn, moet je wel oppassen. Het eten van teveel vlees wordt gelinkt aan het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten. Ook je kans op obesitas en diabetes kan flink afnemen door het eten van minder of geen vlees.

3. Er zijn super veel alternatieven!

Mijn ouders vertellen weleens ‘horrorverhalen’ over wanneer zij vroeger uiteten gingen. Wanneer ze vertelden dat ze geen vlees aten werden ze uitgelachen, belachelijk gemaakt en soms bijna een restaurant uitgekeken. Als er dan toch wat op tafel kwam, was het vaak niet meer dan een sliert spaghetti zonder saus of een blad sla. Niet gek dat mijn ouders (en dan met name mijn vader) tegenwoordig tevreden zijn met bijna niks. Zo kan mijn vader wild worden van een bakje friet met coleslaw wanneer wij een biefstuk van € 48 naar binnen zitten te werken. Toch is er tegenwoordig veel meer keuze en gaan ook vegetariërs super lekker uiteten! Een ook het assortiment voor thuis is echt enorm.

Hoe gaan jullie hiermee om? Eten jullie al minder of geen vlees meer? Is je kijk op vegetariërs veranderd de afgelopen jaren?

Lees lekker verder!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook