fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beginnen aan een studie of toch een tussenjaar? Zo help je jouw kind kiezen!

tussenjaar

Toen ik in 2009 de middelbare school verliet wist ik niet wat de toekomst mij zou brengen. Enerzijds was ik blij en trots dat ik mijn diploma op zak had, anderzijds vond ik het ook best spannend. Het afsluiten van het één opent deuren ergens anders en dat is niet voor ieder kind even makkelijk. Want wat wil je gaan studeren? Wil ik een tussenjaar? Hoe zie je de toekomst voor je? En wil ik überhaupt wel naar het HBO of de universiteit? Dit maakt het maken van een studiekeuze echt niet gemakkelijk. 

Tussenjaar

Sommige jongvolwassenen zijn na het ontvangen van hun middelbare school diploma nog helemaal niet klaar voor het maken van een studiekeuze. Een tussenjaar kan dan een goede oplossing zijn! De invulling van een tussenjaar is natuurlijk aan het kind, maar als ouder zie je het liefste dat het jaar nuttig, uitdagend en met plezier wordt vormgegeven.

Invulling

Niet alle ouders zijn blij met de invulling van het tussenjaar van hun kind. “Hij wist niet wat hij wilde gaan studeren en nam een tussenjaar. Nu zit hij eigenlijk de hele dag te gamen op zijn kamer. Op deze manier komt hij er zeker niet achter wat hij wil gaan doen”, is een veelgehoorde reactie. Sommige kinderen hebben wat hulp nodig bij het invullen van hun tussenjaar. Jij als ouder kunt daar een rol in spelen en richting bieden.

Studiekeuzeprogramma

Wat goed is om te onthouden, is dat het kind de uiteindelijke beslissingen moet nemen. De spelcomputer weghalen totdat hij ‘iets nuttigs gaat doen’, is niet erg effectief. Spreek tegen je kind als een volwassene en bespreek leuke en constructieve manieren waarop het tussenjaar ingevuld kan worden. Bespreek opties als reizen, vrijwilligerswerk of het deelnemen aan een studiekeuzeprogramma. Bied (indien mogelijk) ook aan om je kind hier financieel in tegemoet te komen. Sommige kinderen wíllen wel reizen, een cursus volgen of meedoen aan een studiekeuzeprogramma, maar zijn bang het niet zelf te kunnen betalen. Zoek hierin samen naar een oplossing!

Leerzaam en inspirerend

Het maken van een studiekeuze is niet makkelijk. Een studiekeuzeprogramma richt zich op wie het kind is en helpt het ontdekken wat het wil. Het programma is vaak leuk, uitdagend en bereidt het kind meestal ook al voor op belangrijke studievaardigheden. Het is een nuttige, leerzame en inspirerende tijd! Een duidelijke invulling van het tussenjaar zorgt er daarnaast voor dat jouw kind in een goede flow blijft. Heel belangrijk als het een paar maanden later de échte studiebanken weer in mag.

Kortom: laat de keuze bij jouw kind, maar reik hem/haar wel handvatten en opties aan. Bied (financiële) hulp en stimuleer een actieve en inspirerende invulling van het tussenjaar.

Heb jij een kind dat twijfelt over het nemen van een tussenjaar? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Lees ook: Drie tieners wekenlang alleen thuis wanneer ouders zijn opgenomen met corona 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook