fb
Damespraatjes Damespraatjes

Babette geeft 10 tips voor de perfecte trouwjurk

Een aantal weken geleden was het eindelijk zover, ik mocht een trouwjurk gaan uitzoeken. Mijn 6-jarige ik heeft hier zó ontzettend lang naar uitgekeken, ik zou eindelijk mijn eigen YES TO THE DRESS- momentje krijgen. Helaas was Randy Fenoli hier niet bij, maar dat mocht de pret niet drukken.

Die ochtend zelf gierde dan ook de zenuwen door mijn lijf, ondanks dat ik die de avond ervoor met aardig wat wijn had geprobeerd die te onderdrukken. Ik kon niet wachten om met mijn gehele entourage richting Zwolle te rijden. Terwijl mijn zusje mijn make-up in orde maakte (het voordeel van een zus met een eigen schoonheidssalon) checkte ik in mijn hoofd de lijst met alles waar ik aan moest denken.

Als ik ergens naar toe ga, ben ik het liefst 100% voorbereid. Ik had dan ook al weken van te voren een voorbereidingslijst gemaakt die ik ontzettend graag met jullie deel. Ga jij binnenkort kijken naar dé jurk van je dromen? Print deze lijst uit, hang hem boven je bed en zeg het als een mantra op voor je gaat slapen. Óf lees hem met een goed glas wijn door. Persoonlijk zou ik voor de tweede optie gaan.

1. Maak tijdig een afspraak

Ja, dit klinkt als een open deur intrappen maar veel salons werken puur op afspraakbasis om de privacy van hun bruidjes te garanderen. Daarnaast is het raadzaam om minstens 1 jaar tot 7 maanden voor de bruiloft op zoek te gaan naar een jurk. Sommige fabrikanten hebben minstens 6 maanden nodig om een jurk te leveren. Dan zijn de eerste en tweede pasafspraak nog niet meegerekend. Als je een sample dress koopt of naar een outlet gaat heb je natuurlijk meer tijd, maar ook deze jurken moeten (vaak) nog vermaakt worden.

Tip: check van te voren een aantal websites van bruidssalons. Zo krijg je een goed beeld van de winkel, de jurken en de startprijs.

2. Zorg dat je een duidelijk budget hebt

Het is belangrijk dat je van te voren duidelijk hebt hoeveel je wilt uitgeven aan de jurk van je dromen. Want je wilt niet verliefd worden op een jurk die drie keer buiten je budget is. Daarbij komen er (vaak) ook nog vermaakkosten boven op de jurk. Verder koopt menig bruidje niet alleen een jurk maar ook een torselet, schoenen en sluier bij de betreffende salon. Dit hoeft natuurlijk niet en verschilt ook per jurk, maar denk er in ieder geval over na.

3. Pinterest is je beste vriend

Als je ook maar 1/10de op mij lijkt heb je al jaren geleden een moodboard op Pinterest aangemaakt met als thema: My Picture Perfect Wedding.  Preparations is key dames! Zorg dat je enigszins een silhouet van de jurk voor ogen hebt. Dit maakt het ook voor de consultant iets makkelijker zoeken. Want van prinsessenjurk tot Griekse godin, de keuze in een bruidsboetiek is eindeloos. Meestal duurt je afspraak +- 2 uur en is het lastiger om je droomjurk te vinden als jij niet eens weet waar je moet beginnen. Maar het komt ook vaak voor dat de jurk die je voor ogen hebt, totaal niet past bij je lichaamsfiguur. Uiteindelijk is er voor ieder appeltje, peertje, banaantje en aardappeltje een jurk!

Tip: laat je consultant aan het begin van de afspraak je moodboard zien en een paar jurken die je mooi vindt. Zo heeft zij een duidelijk beeld.

4. Wat doe je aan naar een afspraak?

Hoewel de gemiddelde consultant meer lingerie voorbij heeft zien komen dan een Hunkemöller werknemer, is het wel net zo makkelijk om huidkleurige lingerie aan te doen. Zo zal je je slip niet onder de jurk zien zitten en krijg je gelijk een goed beeld. Mocht jij je prettiger voelen in neon-kleurige lingerie dan moet je dat vooral aan doen. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je op je gemak voelt. Mocht je al schoenen hebben gekocht, dan is het raadzaam om deze mee te nemen. Ook overige accessoires die je op je trouwdag wilt dragen neem je mee. Zo heeft mijn moeder mijn something borrowed meegenomen, die ik gelijk heb geprobeerd bij mijn jurk. Wat dat is en blijft nog even geheim, voor je het weet leest le fiancé mee!

5. Koop een jurk waar je NU in past

Veel bruid to be’s kopen dé jurk een maatje kleiner, als extra motivatie bij het afvallen. Maar let’s be honest, wil je echt dat er een kans bestaat dat je niet in je jurk past? Of dat je jezelf weken moet uithongeren? Of dat je je enkel mooi voelt met een extreem gevalletje van shapewear, waardoor je op de dag zelf amper kan eten. Prima als jij je een slag in de rondte werkt om er mooi uit te zien, maar blijf wel realistisch. Dat komt van iemand die het liefst 6 dagen in de week in de sportschool staat. Maar ook ik heb gekozen voor een jurk waarin ik mij nu al Assepoester op het bal voel. Dan wel op het bal hé, niet daarvoor.

6. Ga op je gevoel af

Daar sta je dan: tranen over je wangen, vlinders in je buik. Je bent er heilig van overtuigd  dat dit dé Jurk is, maar je entourage is niet overtuigd, wat doe je dan? Dit gebeurde precies bij mij. Toen ik de jurk aantrok voelde ik mij voor het eerst een bruid, precies zo als ik mij altijd had voorgesteld. Met een grijns op mijn gezicht liep ik naar mijn entourage die helaas niet zo enthousiast was als ik. Wat ik heb gedaan? Nou ik heb er simpel weg, pardon my french, lak aan gehad. Ik voelde mij echt ontzettend mooi en de jurk zat als een tweede huid om mij heen. Nadat mijn lievelingsmensen dat zagen en ik de jurk nogmaals (nu met cups) aantrok en er een sluier in mijn haren werd gestoken, kon ook moeders het niet drooghouden. Moraal van het verhaal: het gaat erom dat JIJ je goed voelt. Of dat nou is in een pimpelpaarse baljurk, een roze cupcake-jurk of een witte zeemeerminnen jurk, JIJ bent de bruid en JIJ moet de jurk dragen. Te veel bruidjes lopen de jurk van hun dromen mis omdat ze hen entourage niet teleur willen stellen en persoonlijk vind ik dat echt jammer.

7. Houd rekening met de locatie

De trouwlocatie bepaalt vaak voor een groot deel je jurk. Als de ceremonie op het strand plaats vindt is een grote prinsessenjurk wellicht niet de meest praktische keuze en ben je sneller geneigd om voor een luchtige jurk te gaan. Maar ook wanneer je de ceremonie in een kerk houdt, heb je je te houden aan bepaalde kledingvoorschriften. Je wilt natuurlijk niet in je two piece see through jurk voor de pastoor staan! Zo trouwen wij in Italië, omgeven door olijfbomen en wijngaarden, een jurk met een sleep van 2 meter is hier gewoon niet handig.

8. Niet iedereen huilt bij het vinden van dé jurk

De een huilt tranen met tuiten (guilty) terwijl bij de ander geen tranen te bekennen zijn. Het is niet verplicht om te huilen wanneer je jouw jurk aan hebt. Zolang jij jezelf maar mooi voelt en de jurk het liefst niet meer uit wilt trekken is het goed genoeg. Er is geen goed of slecht hier, you know it when you know it. Mijn allerliefste vriendinnetje moest pas huilen bij de tweede pas, terwijl mijn waterlanders al braken op met moment dat er een sluier op mijn hoofdje werd gezet.

9. Laat je adviseren door je consultant

De consultant heeft al menig bruidje geholpen aan haar droomjurk en kent haar collectie als geen ander. Ook al lijkt een jurk op de hanger in de verste verte niet op jouw droomjurk, trek hem toch aan! Don’t judge a book by its cover. Mijn consultant had al na 10 minuten door welke jurk het zou worden, maar dat liet ze niet merken. Op het laatst zei ze: Babette je straalt in één jurk, zo straal je in geen ander. Welke liet ze in het midden, ze liet mij heel duidelijk zelf de keuze maken. Mijn consultant kan ik iedereen aanraden, wat maakte ze er een feestje van.

10. Geniet!

Er is niks leuker dan een verkleedfeestje in een bruidsboetiek. Hier heeft je 6-jarige ik naar uitgekeken, dus het is zaak dat je haar niet teleurstelt. Geniet van deze ervaring. Neem het allemaal in je zodat je er nog lang aan terug kunt denken. En wanneer je dan toch eindelijk de jurk van je dromen vindt, maak dan 10.000 foto’s van alle hoeken zodat je tot aan je trouwdag kan mijmeren over je jurk.

Babette Gabriël (26 jaar) gaat in mei 2018 haar eeuwige liefde beloven aan haar verloofde A. Op haar website theweddingauthor.com blogt ze over haar bruiloft en het regelwerk wat daarbij komt kijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook