Vriendinnen noemen mij regelmatig ‘de zonnebrand maffia’. En ze hebben helemaal gelijk, haha! Ik ben volledig geobsedeerd door zonnebrand, zonuren en huidveroudering. Ik smeer mij dan ook elke dag in (ja, ook in de winter) en ik geloof er heilig in dat dit rimpels in de toekomst zal helpen voorkomen. Uiteindelijk krijgen we allemaal rimpels, maar door je goed tegen de zon te beschermen stel je het wel zo lang mogelijk uit.
Niet alleen is een goede zonbescherming belangrijk als je zo laat mogelijk aan de rimpels wilt. Het insmeren met zonnebrandcrème is van essentieel belang wanneer je huidkanker probeert te voorkomen. Twee hele goede redenen om goed te smeren dus!
Goed insmeren: hoe doe je dat?
Ten eerste is het belangrijk dat je smeert voordat je naar buiten gaat. Door je 15 tot 20 minuten voordat je de deur uitgaat in te smeren, weet je zeker dat je direct goed beschermd bent. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende product gebruikt. Als volwassene heb je al snel 30 tot 40 milliliter zonnebrand nodig om je hele lichaam mee in te smeren. Let er ook op dat je onder bandjes/mouwtjes/broekjes goed smeert! Als deze een beetje verschuiven kan het anders gebeuren dat je op de niet ingesmeerde stukken onder je (bad)kleding alsnog verbrandt. Tot slot is het heel belangrijk om dit iedere twee uur te herhalen. Heb je gezwommen, gesport of flink getranspireerd? Dan is het verstandig het vaker te doen. Ook als er op de fles staat dat het product waterproof is.
Verbranding wegnemen?
Helaas gaat het toch nog wel eens mis… Je bent op de boot en ineens is de fles zonnebrand leeg, je zit op het terras en het wordt onverwachts mooi weer of je maakt een wandeling door een natuurgebied en bent de zonnebrand vergeten. Auw, dan kan het maar zo gebeuren dat je met een flink verbrande huid thuiskomt. Wat kan je doen om van de verbranding af te komen?
Helaas is er geen wondermiddel om de verbranding weg te nemen. Wel is er een optimaal stappenplan om zo min mogelijk pijn te hebben en de huid optimaal te laten herstellen.
Stappenplan bij verbranding door de zon
1. Direct uit de zon
Merk je dat je aan het verbranden bent of dat je al verbrand bent? Ga dan direct uit de zon. Elke minuut kan de verbranding erger maken, dus hoe sneller je binnen bent of in de schaduw zit, hoe beter je ergere schade voorkomt.
2. Lauw water
Stap zo snel mogelijk onder een lauwe douche of in een lauw bad en blijf hier zo lang mogelijk onder of in. Zo kan de huid afkoelen en dit kan de pijn helpen te verlichten. Heb je geen bad of douche tot je beschikking? Een natte handdoek op het verbrandde gebied doet ook al wonderen.
3. Hydrateren
Na de verfrissende douche/bad/handdoek, smeer je de huid goed in met een hydraterende crème of lotion. Dit helpt je huid zo veel mogelijk vocht vast te houden en dat is bevorderlijk voor het herstel na verbranding. Denk bijvoorbeeld aan een after sun met aloë vera, maar ook een crème met soja of calamine kan kalmerend werken. Is dit niet voldoende? Vraag je huisarts dan om een zalf met hydrocortison. Producten met petroleum (zoals bijvoorbeeld Vaseline) kan je beter vermijden. Deze maken het moeilijker om de hitte huid je huid te krijgen.
4. Pijnstiller
Heb je erg veel pijn en word je daardoor beperkt in je dagelijks leven of slaap? Dan mag je best een pijnstiller nemen. Probeer altijd eerst of paracetamol voldoende werkt, voordat je voor ibuprofen kiest. Pas wanneer je merkt dat paracetamol onvoldoende werkt, kan je overwegen om ibuprofen te gebruiken. Lees voor gebruik goed de bijsluiter en overleg bij twijfel eerst even met je huisarts.
5. Producten die je beter kunt vermijden
Producten met lidocaine en bezocaine staan bekend om om hun pijnstillende en verdovende eigenschappen. Smeer ze echter niet zomaar op een verbrande plek door de zon. Ze kunnen de huid verweken, zorgen voor irritatie en kunnen zelfs een allergische reactie veroorzaken. Indien je deze producten wel zou willen gebruiken, adviseren wij je altijd eerst te overleggen met je huisarts.
6. Veel water
Om het herstel te bevorderen, is het goed om je huid en lichaam gehydrateerd te houden. Voldoende water drinken is altijd al belangrijk, maar wees hier extra alert op wanneer je verbrand bent. Als volwassen vrouw heb je 2 tot 2.5 liter water per dag nodig. Indien het erg warm is, is het zeker aan te raden om nog wat extra te drinken.
7. Naar de huisarts
Heb je brandblaren op de huid, werken de bovenstaande tips onvoldoende of twijfel je aan deze informatie? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts.
Heb jij nog een goede tip bij zonverbranding? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding boven artikel: Wikipedia