fb
Damespraatjes Damespraatjes

Asbest in je huis. Wat nu?

De Vestaalse maagden gebruikten al asbest als eeuwig brandende lonten voor hun lampenpitten. Door de eeuwen heen werd asbest  voor heel veel dingen gebruikt en vooral in de bouw was het een bijzonder populair product. Maar sinds 1993 is het verboden om bij de bouw van huizen te gebruiken, omdat het zo gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat is opgebouwd uit hele sterke vezels. Het wordt gewonnen in open mijngroeven met name in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Het gebruik van asbest in de bouw heeft veel voordelen:

  • Asbestvezels zijn slijtvast
  • Asbestvezels zijn bestand tegen inwerking van zuren van buitenaf
  • Asbestvezels zijn bestand tegen hoge temperaturen
  • Asbestvezels hebben een sterke isolerende werking
  • Asbestvezels zijn erg goedkoop

Asbest werd vaak verwerkt in dakbedekking als golfplaten en dakleien, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, bloembakken, warmhoudplaatjes, in brandwerend materiaal etcetera.

Asbest in je huis gevaarlijk?

Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Maar ga je verbouwen of staat je huis in de brand dan kunnen de losse asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd en lopen ze vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Ze kunnen in bepaalde weefsels van het lichaam terechtkomen, maar ze kunnen zich ook via de lymfebanen verspreiden. Verschillende asbestziekten kunnen hierdoor ontstaan zoals Mesothelioom, maar bijvoorbeeld ook longkanker. Super gevaarlijk dus.

Is je huis van voor 1993 let dan goed op, ook als je een op het eerste gezicht onschuldig klusje uitvoert en bijvoorbeeld wat brandwerend materiaal wegtrekt. Of een dakpan vervangt. Neem geen risico’s. Kijk maar in het filmpje hieronder welke risico’s je loopt.

Vermoed je dat je asbest in huis hebt?

Pas dan op als je klussen aan je huis laat verrichten. Ga er zeker niet zelf mee aan de slag. Zoals je hierboven hebt gelezen kan het levensgevaarlijk zijn. Vraag een gespecialiseerd bedrijf om advies over asbest verwijderen.

Het goede nieuws is dat de overheid subsidie geeft voor asbestverwijdering. Een typisch geval van een gelukje bij een ongelukje. Meer weten over de kosten, kijk dan hier: kosten asbest verwijderen.

1 reactie

Klaas Vaak -

Goed artikel over wat te doen bij asbest

Reageer ook