fb
Damespraatjes Damespraatjes

Areth liep schurft op: ‘De grote vraag is wel hoe ik eraan kom…’

schurft via bed vriendin

Schurft. Dat is toch een ziekte die vroeger heerste? “Nou, mooi niet,” zegt Areth, “ik heb het mooi opgelopen toen ik bij een vriendin bleef slapen. Echt, toen de huisarts zei dat ik schurft had, schaamde ik me rot.” Onnodig, schurft heerst in Nederland, vooral onder studenten kan het heftig zijn.

Het begon met jeuk, bultjes en pukkeltjes. “Vooral ’s nachts verging ik van de jeuk. Mijn vriend werd zo gek van mijn gedraai en gekrab, dat hij zijn kussen pakte en naar de bank beneden verhuisde. Ik depte de plekken met natte washandjes, probeerde niet te krabben, maar de jeuk werd onhoudbaar.” De volgende dag maakt Areth gelijk een afspraak met haar huisarts die vroeg naar haar eet- en drinkgedrag. “Ook vroeg hij of ik misschien een ander wasmiddel of wasverzachter gebruikte, maar dat was niet het geval. Toen hij de lamp op mijn arm zette, zag hij wat ik mankeerde. Ik had schurft. Schurft? Ik? Hij verwees me naar de website van Thuisarts voor meer informatie over schurft. Met het schaamrood op mijn kaken heb ik het thuis gelezen.”

Alsof ik een paria ben

Het taboe dat rond schurft heerst is groot. “Ja joh, ik associeer dat toch met slechte hygiëne, alsof ik niet zou douchen. Het is niet iets wat je nou met iedereen bespreekt.” Toch zal Areth binnenkort het gesprek moeten aangaan met Erica, want na even terugrekenen heeft ze het in haar huis opgelopen. “We hadden een tijd terug een dinertje met de vriendinnengroep en daarna kon ik een nachtje bij Erica slapen. Zij woont in het centrum en stelde voor dat ik bij haar zou slapen zodat ik lekker een paar wijntjes kon drinken. Ik kon in het bed slapen van Erica haar 23-jarige dochter. Zij studeert in Leiden en was er niet. De volgende ochtend ontbeet ik en daarna reed ik op mijn gemak naar huis.”

Een gangengravend spinnetje. Ieks!

De klachten ontstonden een week of twee drie na de overnachting bij Erica. “Ik legde heel die link niet met dat weekend, maar toen mijn huisarts het zei en ik de site van Thuisarts raadpleegde, was er geen twijfel mogelijk: ik heb schurft. Ik denk dus echt dat het komt door die nacht in het bed van Erica’s dochter want toen ik verdere informatie over schurft zocht, las ik dat het enorm onder studenten voorkomt. En het is zo vreselijk besmettelijk. De grote boosdoener is schurftmijt, een soort heel klein spinnetje dat gangetjes graaft onder je huid. Je loopt het op door te knuffelen of seks te hebben met iemand of hand in hand te lopen met iemand. Maar dus ook door kleding te dragen van iemand met schurft of in het bed te slapen van iemand met schurft. Eén en één is twee hè?”

Ik was de hele rambam

Van de huisarts kreeg ze tabletten om de mijt te doden en ze moet alles wassen. “Ik word er gek van, ik ben alleen maar bezig met het wassen van kleding en beddengoed. Ik moet er niet aan denken dat mijn vriend ook schurft krijgt. Slopen van de sierkussentjes, de dekentjes, dekbed… de hele rambam was ik. Mijn vriend vindt dat ik het moet aankaarten bij Erica, dat zij het moet weten. Maar ik vind dat zo moeilijk. Hoe bespreek ik dit zonder dat mijn vriendin zich voelt aangevallen? Ik ben zo bang dat ze boos wordt of mij niet gelooft en gaat rondbazuinen dat ik schurft heb. Dat ze het bijvoorbeeld in de groepsapp van de vriendinnen gooit? Ik zou dat vreselijk vinden. Mijn vriend zegt dat als ik het Erica niet vertel, hij het gaat doen omdat het niet normaal vindt dat wij nu zitten opgescheept met schurft.”

De jeuk is ondraaglijk

Haar vriend slaapt niet meer naast haar tot al haar klachten zijn verdwenen en Areth snapt het wel, maar voelt zich enorm afgewezen daardoor. “Ik ga kapot van de jeuk, schaam me rot en de liefde van mijn leven slaapt op de bank. Dat is mijn leven momenteel. Ik ben echt een beetje radeloos en ben moed aan het verzamelen om Erica te bellen. Ik heb tot het eind van deze week, als ik dan nog geen contact op heb genomen, gaat mijn vriend bellen. Ik word er zo nerveus van, onhoudbaar dit.”

Wat raad jij Areth aan? Gewoon haar vriendin bellen en het verhaal vertellen of snap je dat ze het liever niet zegt omdat ze bang is voor de reactie van haar vriendin? Want ja, ze vermoedt dat het door het bed van Erica’s dochter komt, maar zeker weten doet ze het niet. Wat moet ze doen? Praat mee in de comments van dit artikel.

Foto door Styves Exantus via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“Mijn vriend zegt dat als ik het Erica niet vertel, hij het gaat doen omdat het niet normaal vindt dat wij nu zitten opgescheept met schurft”.

Wat is er niet normaal aan dan? De heeft het daar echt niet bewust achtergelaten voor logees van haar moeder.

Reageer ook