fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anne kreeg chlamydia van haar vriend en werd onvruchtbaar: “Doordat hij vreemd ging, kan ik geen kinderen meer krijgen”

Onvruchtbaarheid: het is zo oneerlijk en zo pijnlijk. Hoewel er tegenwoordig veel mogelijk is voor stellen die zelf geen kinderen kunnen krijgen, blijft het verschrikkelijk. Ook Anne (34 jaar), is onvruchtbaar. Dit gebeurde op een hele vervelende manier en daar wil zij ons graag over vertellen. “Niet voor medelijden, maar om andere dames te waarschuwen” drukt ze mij op het hart. 

“Roel en ik leerden elkaar kennen op de middelbare school. We hebben jaren om elkaar heen gedraaid, maar op zijn examenfeest sloeg de vonk over. Na een heerlijke zomer met ons diploma net op zak, gingen we allebei in Utrecht studeren” vertelt Anne over het begin van haar relatie met Roel.

Eerste vriendje

Roel was Anne haar eerste vriendje en ook de eerste jongen met wie ze seksueel actief werd. “Voor die tijd was ik best een laatbloeier. Pas op mijn zeventiende werd ik ontmaagd, iets wat bij de meeste vriendinnen toen al twee jaar eerder was gebeurd. Ik ben gewoon niet zoals zij. Ik wilde toen (en nu nog steeds) alleen seks met iemand van wie ik houd. Zodoende was Roel mijn ‘eerste’ en ik de zijne. Het had altijd wel iets romantisch.”

Niet goed

De relatie tussen Anne en Roel is fijn, gezellig en zonder problemen. “In Utrecht gingen we al snel samenwonen, dit was financieel makkelijk, maar we zaten ook in dezelfde vriendengroep. Onze levens waren volledig met elkaar verweven. Achteraf denk ik dat dit niet goed was op zo’n jonge leeftijd. Je moet jezelf leren kennen, je eigen fouten maken en niet al aan iemand vastzitten.”

Vage klachten

Twee jaar nadat Anne en Roel zijn afgestudeerd, krijgt Anne vage klachten. “Ik had regelmatig buikpijn en soms bloedverlies terwijl ik niet ongesteld was. Roel zei dat het wel over zou gaan en toen dacht ik daar net zo over. De vage klachten bleef ik houden, maar ben ze normaal gaan vinden. Ik heb er jaren mee rondgelopen.”

Soa-test

Als Anne er vorig jaar achterkomt dat Roel vreemd is gegaan, laat ze een soa-test doen. “Onze relatie was al maanden niet meer wat het was. Dat ik berichtjes van andere vrouwen in zijn telefoon zag staan, was dan ook eerder een bevestiging dan een verrassing. Ik heb hem er meteen mee geconfronteerd, heb mijn koffers gepakt en ben naar mijn beste vriendin gegaan. Zij stelde voor dat ik een soa-test zou laten doen. Je weet maar nooit…”

Chlamydia

Uit de test blijkt dat Anne chlamydia heeft. “De enige man met wie ik ooit seks heb gehad, is Roel. Ik dacht dat ik ook zijn enige was en we daarom geen condooms hoefden te gebruiken, maar ik weet nu dat hij in de periode waarin wij samen waren, hij het met minstens tien andere vrouwen heeft gedaan. Ik hoorde laatst dat dit al speelde toen we nog studeerden.”

Verwoeste eileiders

 

De huisarts geeft Anne een antibioticakuur om de chlamydia te behandelen. “De buikpijn en het bloedverlies tussen mijn menstruaties door, bleken niet zomaar ‘vage klachten’, maar het waren symptomen van de soa. Ik heb hier jaren mee rondgelopen en dit heeft mijn eileiders totaal verwoest. De kans dat ik op de natuurlijke manier kinderen kan krijgen, is nihil. De arts vertelde dat hij dit vaker ziet. Chlamydia is een soa waarbij je niet altijd klachten hebt en het dus vaak onbehandeld blijft. Dit kan in sommige gevallen leiden tot onvruchtbaarheid. Dat is bij mij gebeurd.”

Excuses

Nadat Anne het verwoestende nieuws heeft gekregen, neemt ze contact op met Roel. “Eerst reageerde hij koel en onverschillig, maar een week later stuurde hij mij een mail waarin hij zijn excuses aanbood. Hij beloofde contact op te nemen met alle vrouwen met wie hij de afgelopen jaren seksueel actief was geweest. Of hij dat echt heeft gedaan weet ik niet, maar ik hoop natuurlijk van wel. Het zou vreselijk zijn als niet alleen ik, maar ook zij geen kinderen meer kunnen krijgen.”

Jaloezie 

Een actieve kinderwens heeft Anne nu niet. “Ik zit niet op een relatie te wachten. Op dit moment vertrouw ik mannen niet meer, dus een relatie of kinderen staan voorlopig niet op de planning. Wel merk ik dat het me veel doet als ik moeders met jonge kinderen zie. Ook al wil ik dit zelf nu niet, ik voel toch een soort jaloezie. Het is mij op een bepaalde manier toch afgenomen en dat doet soms best veel pijn.”

Meepraten over het verhaal van Anne? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Marlon -

Mijn verhaal is erger! Door eigen schuld van een soa (oraal in eerste instantie) niet te signaleren heb ik 1,5 jaar met Chlamydia rondgelopen. Nu vrijgezel en geen eileiders meer dus geen idee wat ik moet doen met mijn leven. Ik ben in de ergste nachtmerrie belandt door eigen toedoen.

AD -

Ook ik heb hetzlefde meegemaakt als Anne. In mijn geval is het domme pech, want ik vree in de relatie wel veilig, totdat een keer het condoom afgleed en ik verder niet heb nagedacht over testen, had ook nergens last van. Tot één jaar geleden de buikpijn klachten begonnen, na grondig onderzoek bleek het om chlamydia te gaan, na zoveel testen verder blijkt één eileider volledig dicht te zitten. Heb hier veel verdriet van, en loop nog dagelijks met enorm veel buikpijn..

Reageer ook