fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anja (30) is al helemaal grijs: “Kinderen noemen mij soms oma”

Een goede vriend van ons is nog geen 40 jaar oud en al helemaal grijs. Als we met hem in de kroeg staan, zijn de meiden niet van hem af te slaan. Zijn grijze haren geven hem een Clooney-achtige vibe en stralen een bepaalde wereldwijsheid uit. Ik snap het wel! Maar waar grijs haar bij mannen juist als iets heel moois wordt gezien, is dit bij vrouwen vaak wel anders… Wij spraken de dertig-jarige Anja, die al helemaal grijs is en hier okay mee is.

Geschrokken

“Al toen ik veertien was, kreeg ik grijze haren. Bij het zien van de eerste grijze pluk dacht ik nog dat ik bij het schilderen op school was uitgeschoten met de grijze verf. Maar toen ik de volgende dag zag dat de pluk nog steeds grijs was, schrok ik best wel even” vertelt Anja mij door de telefoon. “Als pubermeisje werd ik daar best onzeker van!”

Verven

In die tijd is Anja begonnen met het verven van haar haren. “Ik vond het helemaal niet bij mijn leeftijd passen en mijn ouders snapten dat heel goed. Bij de kapper liet ik het elke keer in mijn eigen haarkleur verven, zodat het niet opviel. Eigenlijk heeft bijna niemand op school doorgehad dat ik al heel erg jong grijs werd.”

Lees ook: Kapper test blondsprays en geeft zijn eerlijke mening

Echt grijs

Een paar jaar geleden is Anja gestopt met het verven van haar haren. “Rond 2015 stond Instagram ineens vol met meiden met (geverfd) grijs haar. Het werd iets hips! Op dat moment heb ik besloten mee te gaan in de trend en weer mijn natuurlijke grijze kleur te rocken.” Anja krijgt van alle kanten positieve reacties. “Mensen vonden het mij heel goed staan en zeiden dat mijn grijze kleur ‘net echt’ was.” Wanneer Anja vertelt dat het niet ‘net echt’ maar ‘echt echt’ is, schrikken veel mensen wel. “Een meisje van 25 met grijs haar, dat zie je niet elke dag.”

Oma

Anja heeft haar haren sindsdien nooit meer geverfd. “Het scheelt mij heel veel geld én ik vind dat grijze mij gewoon mooi staan.” Hoewel Anja zelf super blij met haar haarkleur is, merkt ze wel dat de wereld om haar heen het niet altijd kan plaatsen. “Vooral jonge kinderen denken dat ik al ouder ben dan ik in werkelijkheid ben. Zo noemen hele jonge kindjes mij soms zelfs oma. Door volwassenen word ik meestal rond de veertig geschat. Dan leg ik uit dat ik pas dertig ben, maar er wel wat ouder uitzie door mijn grijze haar. De ander vindt dat vaak vervelender dan ik.”

Grijze vrouwen ook prachtig

Wat Anja wel vervelend vindt, is dat grijze mannen als ‘sexy’ gezien worden, maar grijze vrouwen als oud. “Ik vind dat jammer! Ja, George Clooney is sexy en totaal terecht een sekssymbool. Maar vrouwen met grijs haar zijn ook prachtig!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

2 reacties

Mari -

Een veganistisch dieet kan je alleen in stand houden als je de nodige vitamine en mineralen als supplement tot je neemt. Veel veganistische voeding zit bomvol overbewerkte ingrediënten, veel van deze komen ook van over de hele wereld, verbouwd door armzalige onderdrukte boertjes, bespoten met allerlei troep,verplaatst met vrachtschepen die draaien op allerlei afgewerkte oliezooi. Dus beter voor het milieu, nee.

Je moet een dieet/levensstijl volgen waarbij JIJ je goed voelt. Leefde eerst grotendeels vegetarisch, na een operatie kan ik amper plantaardige producten verteren dus ik leef op eieren, kip, vis en biefstuk, onder aan de streep goedkoper want ik zit veel langer vol en heb er minder van nodig.

Owja, ik heb nu ook heel super gezond gewicht!

Joris -

Grijs haar bij jonge vrouwen kan absoluut prachtig staan!

Reageer ook