Americano? Barista? Corretto? Ontdek het Damespraatjes koffie-abc

Heeeeeer-luk, die koffies! Het liefst zou je elke ochtend langs een fancy koffietent rijden om een luxe bakkie troost voor je te laten bereiden, en terecht. Maar, ondanks alle keuzes in die luxe koffietent, gaan veel mensen toch altijd voor een simpele koffie verkeerd of een vertrouwde cappuccino. Waarom? Omdat bijna niemand weet wat die keuzes precies inhouden! Damespraatjes maakte een koffie-abc om jou eens uit te leggen wat nou het verschil tussen een Americano en een Lungo is.

Koffie

Americano Een espresso aangevuld met heet water, hierdoor blijft de smaak voller dan bij een Lungo.

Barista De man of vrouw die met veel zorg en aandacht jouw koffie klaarmaakt. Ook wel ‘koffie kunstenaars’ genoemd.

Caffé freddo Een gekoelde, gezoete espresso. Deze wordt geserveerd in een groot glas met ijs.

Caffé latte Espresso gemixt met gestoomde melk. Het verschil met een cappuccino: de caffé latte bevat meer melk.

Cappuccino chiaro Cappuccino met meer melk dan normaal

Cappuccino Espresso met opgeklopte melk.

Cappuccino freddo Cappuccino geserveerd met ijs

Cappuccino scuro Cappuccino met minder melk dan normaal

Con panna Vergelijkbaar met een Macchiato, maar hierbij wordt de melk vervangen door slagroom

Corretto Espresso met een vleugje grappa, cognac of een ander likeur

Dark roast Deze koffie is sterk gebrand. Dit resulteert in een krachtige koffie met een bittere dronk.

Doppio Dubbele espresso

Espresso Een kleine hoeveelheid donkere, sterke koffie. Het wordt geserveerd in een klein, verwarmd kopje.

Frappe Een koude koffiedrank die vaak op ijs wordt geserveerd.

Latte macchiato Gestoomde melk met een shot espresso geserveerd in een glas.

Light roast Licht geroosterde koffie die kaneelkleurig is. Niet zo krachtig, maar wel veel smaak.

Lungo Een espresso gemaakt met meer water dan een Espresso

Medium roast Medium geroosterde koffie die de kleur van melkchocolade heeft. Is sterker dan light roast, maar dit kan ten koste gaan van de smaak.

Ristretto Een geconcentreerde espresso door het gebruik van dezelfde hoeveelheid koffie, maar het toevoegen van minder water.

Reageer ook