fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat doe je als je kind ontevreden is over zijn Sinterklaascadeautjes?

Ongetwijfeld heb jij in je jeugd geleerd dat je een gegeven paard niet in zijn bek moet kijken. Maar herinner jij je ook nog dat je vroeger soms een cadeautje kreeg dat je helemaal niet leuk vond? Durfde je dat aan Sinterklaas of aan je ouders te laten merken? Misschien kreeg je wel een woedeaanval of een huilbui en daarna boze en teleurgestelde ouders of familieleden.  Ontevredenheid over cadeautjes is iets van alle tijden. Maar hoe kun je dit voorkomen?

1. Goede voorbereiding is het halve werk. In de aanloop naar Sinterklaas heb je vast al wel een beetje door dat je kinderen hele andere cadeautjes verwachten dan jij van plan bent te geven. Temper alvast een beetje het enthousiasme van je kind door te vertellen dat Sint echt niet alles kan geven en dat hij ook maar een beperkte hoeveelheid geld heeft. Wil je kind bijvoorbeeld een Nintendo of ander duur speelgoed stel dan voor om daar voor te sparen of (gedeeltelijk) voor zijn verjaardag te geven.

2. Gun je kind een teleurstelling. Dat je kind bepaalde gevoelens heeft die hij wil uiten is heel logisch en dat moet ook mogelijk zijn. Het is zelfs goed. Als hij het je vertelt, geeft het jou de mogelijkheid om uit te leggen waarom hij niet altijd alles maar krijgt wat hij wil hebben. Hij kan dan op zijn eigen manier de teleurstelling proberen te verwerken en dat is heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Het is goed om te begrijpen dat je niet altijd je zin krijgt en dat er grenzen zijn.

3. Van anderen krijgen ze grotere cadeau’s. Ben je gescheiden en geeft je ex schandalig grote cadeau’s en kun jij daar niet tegenop en wil je dat ook eigenlijk helemaal niet? Of hebben je ouders de week ervoor ook veel te dure cadeau’s gegeven en is je kind nu teleurgesteld omdat het bij jou thuis eigenlijk ook grote cadeau’s had verwacht? Maak hier in het vervolg goede afspraken over. En tegen je kind kun je zeggen dat het bij papa of oma thuis al veel heeft gehad en dat het geld van Sint ook wel eens bijna op is.

4. Vriendjes en vriendinnetjes krijgen grotere cadeau’s. Hier kun je zelf natuurlijk geen invloed op uitoefenen. Je kunt tenslotte niet aan andere ouders vragen om het wat rustiger aan te doen. Je kunt je kind vertellen dat Sint ieder kind even lief vindt en dat hij heel goed kijkt wat voor cadeautjes hij bij een kind vindt passen. Soms geeft hij het ene kind wat meer en de andere keer een ander kind. Laat hem zien wat er zo bijzonder is aan de cadeau’s die hij zelf heeft gekregen en met hoeveel aandacht het door Sint voor hem is gekocht.

We hopen dat jullie iets aan deze tips hebben? Heb jij nog goede tips of mooie anekdotes om met ons te delen? Zou je ze dan onder dit artikel willen plaatsen bij REAGEER OOK? Dank je wel hiervoor!

 

1 reactie

Kirby Anders -

Dag dames praatjes ….

Het is nu 5 /12. Een tijd voor velen om te genieten. Graag vertel ik u 2 Sint verhalen.

Eentje stamt uit de jaren twintig vorige eeuw. Mijn oma vertelde me dit verhaal.
Zij was een schipperskind en zat dus op een bewaarschool. In december op een middag kwam sInterklaas. Over pieten heeft ze niks gezegd. Ze weet nog als kind dat ze haar ogen uitkeek naar de grote cadau s die er stonden uitgestald. Zou Sinterklaas haar ook een groot cadeau geven ? Er stonden poppenwagens … treinen …. kortom hele dure cadau s. En welke kinderen kregen nu van die cadeau s … ? Juist de kinderen van de notarissen en dat soort lui.
Mijn oma kreeg (net als andere kinderen die armere ouders hadden) ook een cadeau. Een borstrokje …. Een kind wil graag iets te spelen hebben en geen kledingstuk dat handig is voor de winter. Ze was heel, heel erg teleurgesteld in de Sint ….

Verhaal 2.

ALs lagere school kinderen gingen we in december altijd naar een kroeg .Het gekke was dat de zoon de enige speelgoedwinkel in ons dorp ALTIJD bij de Sint mocht komen. Dat was onder andere mijn teleurstelling …. En hij kreeg altijd ook een cadeau, he. Toen ik niet meer in de SInt geloofde werd Sinterklaas niet meer in die kroeg verwacht en eindelijk waren we ook af dat die jongen altijd iets kreeg.

3. Mijn moeder vond Sinterklaas tijd ook niet veel aan in haar kindertijd. Ze kreeg alleen maar nuttige dingen, klompen, haarlinten enz enz. …. Slechts 1 x heeft ze als kind een pop gekregen en dat was dat bleek later niet eens van haar ouders ….

Sinterklaastijd …. een mooie tijd ? Ik denk dat het nu veel eerlijker gaat. Niet de een 11 cadeaus en een ander 2 …. Niet de een heel veel duurs en een ander die wat krijgt van de kringloopsint. Niet eentje die altijd wat krijgt omdat pa het Sintfeest sponsort en omdat gelukkig mensen wat mondiger zijn geworden ….. En dat in deze tijd in een gemeenschappelijke ruimte lang niet zo vaak meer een kind van arme ouders machteloos moet toekijken hoe een kind van rijkere ouders ook nog eens rond december de meeste cadeaus krijgt.

Nee anno nu is dat verschil gelukkig een stuk minder geworden.

Reageer ook