fb
Damespraatjes Damespraatjes

Als diabetespatiënt op vakantie? Hier moet je aan denken!

Iedereen houdt wel van op vakantie gaan, toch? Die warme zonnestralen op je huid, ijsjes eten op de boulevard… Maar wat nou als je diabetes type 1 (suikerziekte) hebt? In dat geval zal je met een aantal extra dingen rekening moeten houden vóór en tijdens je vakantie.

Zo kan je het best je insuline bewaren

Het is erg belangrijk om je insuline en andere medicijnen goed gekoeld (of in ieder geval op temperatuur) te houden. Hiervoor bestaan speciale insuline koeltasjes waar alles perfect in past en de insuline niet kan bevriezen. Je kan natuurlijk ook gewoon een koeltasje uit de winkel meenemen, maar dan moet je er goed op letten dat de koelelementen niet in direct contact kunnen komen met de insuline. Insuline mag namelijk niet bevriezen of te warm worden, want dan verliest het zijn werking.

Misverstanden bij de douane voorkomen

Op het moment dat je met het vliegtuig op vakantie wilt, zul je een verklaring moeten krijgen van je dokter of specialist over dat jij diabetes hebt en insuline bij je draagt. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan bij de douane en kan jij met een gerust hart op vakantie.

Waar laat je je pomp?

Stel, je wilt lekker je bikini, badpak of een leuk zomers jurkje aan. Waar laten wij dames onze insulinepennen of -pomp? Je insulinepennen kunnen natuurlijk heel handig in het kleine koeltasje in een schoudertasje mee. Voor je insulinepomp bestaan er speciale clips, hoesjes of banden waar je je pomp in kan klikken of schuiven, zodat je deze handig op kunt bergen waar niemand het ziet. En zo wel? Laat ze maar lekker kijken, het is ten slotte toch een deel van wie je bent en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen!

Wat je mee moet nemen

Naast al je zomerse kleding en slippers moet je nog wel een beetje ruimte vrij houden voor wat extra spullen. Een rugzak is meestal handiger, want dan heb je altijd alles bij je en hoef je je iets minder zorgen te maken als je koffer zoek raakt. Stop in ieder geval het volgende in je rugzak (een handtas wordt al snel zwaar):

  • Koeltasje met insuline (en misschien wat water)
  • Medisch paspoort
  • Extra inschietsets voor als je een pomp hebt
  • Insulinepennen (2 is misschien wel handig in het geval er eentje stuk gaat)
  • Genoeg reservoirs met insuline

Als je met anderen reist is het misschien ook een goede idee om het een en ander te verdelen over twee tassen. Zo hoef je je nooit zorgen te maken als er een tas kwijt raakt. Ook is het altijd handig om even te kijken of er een apotheek in de buurt is van je hotel of vakantielocatie, gewoon voor de zekerheid.

Praat mee

Wat is voor jou als diabetespatiënt écht onmisbaar op vakantie? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Suikerziekte.nl. Over de auteurs:

Jennifer Nieuwendijk is geboren op 26 mei 1999. Als perfectionist van het team, richt Jennifer zich op het schrijven van teksten en alle puntjes op de i. Na het halen van haar Havo is ze begonnen aan de studie HBO Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Wanneer ze niet met haar neus in de boeken zit, vindt ze het leuk om elke hond en kat op straat een aai over zijn of haar bol te geven en tijd door te brengen met vrienden. Daarnaast vindt ze het leuk om door de stad te struinen met haar vriend (Joey). Momenteel werkt Jennifer in de gehandicaptenzorg bij Ons Tweede Thuis. Op vrijdag de 13e (ja, echt waar) van 2002 kreeg zij de diagnose diabetes type 1. Zij draagt de pomp ‘Minimed 640g’ en maakt gebruik van de Freestyle Libre sensor.

Joey Krop werd afgeleverd door de ooievaar op 4 april 1999. Na het halen van zijn VWO diploma heeft hij zijn propedeuse behaalt voor de studie HBO Commerciële Economie, hij studeert nu Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt het leuk om te reizen en zijn vriendin weg te trekken bij elke hond of kat. Verder werkt hij bij JACCS, waar hij websites bouwt en onderhoudt. Joey is dan ook de wis-kid achter de schermen bij suikerziekte.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook