fb
Damespraatjes Damespraatjes

“Als ík het altijd blijf doen, gaat hij het nooit anders oplossen!”

Marieke was al even gescheiden, maar zat emotioneel nog steeds vast aan haar ex. Met jonge kinderen had ze intensief voor hem gezorgd nadat hij een tijdlang ziek was, en na zijn herstel was de relatie alleen maar bergafwaarts gegaan. Hij had haar verlaten, en had al snel een ander bij wie hij ook alweer weg was. “Ik spring nog steeds in de gaten die hij laat vallen als het om onze kinderen gaat.”

Onwennig

Ze is heel zenuwachtig als ze bij me binnenkomt voor een individuele super intensieve trainingssessie om los te komen van haar ex. Het voelt goed om deze aandacht aan zichzelf te geven, maar ook wel onwennig. Ze begint te vertellen wat ze allemaal niet goed vindt aan hoe haar ex zijn leven leeft en hoeveel pijn het haar doet voor de kinderen. “Ik wil niet dat ze nog meer verdriet en ellende als gevolg van de scheiding ervaren”. Het voelt alsof ze in haar eentje de kar trekt. Ze is heel moe.

Lees ook: Mayke krijgt het dochtertje van haar ex te logeren

Stille boodschap

Als we samen kijken naar waar Marieke vandaan komt, dan valt op dat ze op een bepaalde manier en onbewust ervoor zorgde dat iedereen het goed had. Geen ruzie tussen broer en zus en geen gekibbel tussen de ouders. Haar vader had in zijn jeugd veel verdriet gekend omdat hij zijn moeder was verloren. Zulk groot verdriet mocht niet weer voorkomen, was de boodschap die zij stilletjes had meegekregen. Daar had zij steeds haar best voor gedaan. Ook in haar relatie was Marieke – zeker toen haar partner ziek werd – keihard aan het werk. Toen zij na zijn herstel liet weten hulp nodig te hebben van hem, had hij het gewoonweg niet in huis om haar te geven wat ze nodig had. Ze was op en de relatie glipte uit haar handen. Haar gevoel van onmacht en onrecht was groot. Ze was zichzelf en de zorg voor zichzelf volledig uit het oog verloren. En misschien raakte dat haar nog wel het meest.

Zorg voor zichzelf

Toen Marieke dit patroon doorkreeg, zag zij ook dat zij in haar zorg voor anderen niet altijd goed zorgde voor zichzelf. En zo drong het tot haar door dat haar ex waarschijnlijk steeds een beroep op haar zou blijven doen als het niet goed uitkwam met de kinderen. Wat zou er gebeuren als zij een keer nee zei en voor zichzelf koos? Zou dat dan heel erg zijn voor kinderen? – want dat was haar grootste angst. Marieke vertrouwde hem genoeg om te weten dat hij ze niet alleen zou laten. De kans was groot dat hij dan een andere oplossing zou vinden. Ze kon hem zelfs wel wat suggesties aan de hand doen, zonder het zelf maar steeds in te vullen. En voor de kinderen zou dat misschien zelfs een leuk uitje kunnen betekenen. Het idee alleen al gaf haar direct meer rust.

Loslaten

Na onze sessie kon ze meer afstand nemen van haar ex. Als ze weer de neiging voelde om het voor hem op te lossen, hoorde ze mijn stem fluisteren: ‘denk ook aan jezelf’. Op een avond kon Marieke hem vertellen hoe de scheiding voor haar was geweest zonder hem te verwijten. Vol trots kon ze ook laten weten wat deze periode haar had gebracht, en ze kon hem dank zeggen voor de prachtige kinderen die ze samen hadden. Toen ze terugkeek op dat gesprek, drong het tot haar door dat ze juist toen echt had losgelaten.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Losgeschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook