fb
Damespraatjes Damespraatjes

Moeder van Claire: “Ik twijfel of ik mijn dochter nog bij haar vriendinnetje laat spelen”

Mijn dochter Claire is 8 jaar en zit in groep 5 van de basisschool. Claire is een lieverd die veel vriendinnetjes en vriendjes heeft in de klas. Bijna elke dag vraagt ze of ze na school met een vriendinnetje mee naar huis mag of dat er een vriendinnetje bij ons mag komen spelen. Dit vind ik natuurlijk alleen maar leuk en als het enigszins mogelijk is, dan mag dat dan ook altijd. 

Gezellig

Het spelen met vriendinnen gaat altijd goed en leuk. Het is voor mij prettig als ze soms een middagje onder de pannen is, ik kan dan wat extra werken. Aan de andere kant vind ik het ook altijd super gezellig als Claire iemand meeneemt, dat brengt ook altijd veel sfeer en vrolijkheid.

Sinds dit schooljaar heeft Claire een nieuw meisje in haar klas, Marie. Claire en Marie hadden vanaf dag één een geweldig goede klik en ze noemen elkaar nu dan ook ‘bff’s’. Elke week spelen ze één middag bij ons en één middag bij Marie thuis. Dit vond ik altijd een goede regeling, maar sinds vorige week zit het mij minder lekker.

Chips na school

Toen Claire vorige week met Marie bij ons thuis speelde, pakte ze zonder overleg een grote zak chips uit de kast. “Nee Claire, je mag fruit en een cracker. We gaan nu geen zakken chips opentrekken” zei ik. Wij bewaren dingen als chips en frisdrank voor in het weekend en dat weet ze best. “Maar bij Marie mogen we ook altijd chips” zei ze toen. Ik heb daar toen geen aandacht aan geschonken en ze een bordje met gezonde snacks voorgeschoteld.

Ongezonde tussendoortjes

Nadat Marie die avond werd opgehaald heb ik het chips-incident met Claire besproken. Ze vertelde mij dat de moeder of vader van Marie nooit iets gezonds maakt na school, maar dat ze altijd zelf uit de chips- en snoepla eten mogen pakken. Ook drinken ze cola en andere frisdrankjes. Claire gaf zelf al aan dat ze het best gek vond, maar vooral chips vindt ze erg lekker.

Wat kan ik doen?

Ik vind dit een lastige situatie… Ik wil niet dat Claire dit normaal gaat vinden, maar ik wil ook niet tegen de ouders van Marie zeggen dat ze iets verkeerd doen (hun keuzes zijn blijkbaar gewoon anders). De verantwoordelijkheid om naar iets gezonds te vragen, vind ik nog te groot om bij Claire neer te leggen. En Claire verbieden om nog bij Marie te spelen gaat mij ook te ver. Wat kan ik doen?

Claire is heel benieuwd naar jullie adviezen! Laat deze achter in de comments onder dit artikel. 

Foto door Eren Li via Pexels

11 reacties

Desiree -

Er wordt steeds meer gezonde voeding aangeboden aan kinderen want een kind krijgt bijvoorbeeld best veel suikers binnen terwijl je zou denken gezond bezig te zijn.
Het gaat niet km 1x wat chips en ik begrikp deze ouder wel. Gaat haar dochter bijv op een andere dag bij een ander kind spelen dan krijgt daar misschien ook wel sniep of cuips .Dan heeft haar dichter het al 2x in de week extra t.i.v alleen n keer in het weekend.
Ik denk dat deze ouder best tegen de andere ouder mag zeggen dat ze liever heeft, dat wanneer haar dochter komt spelen, er iets gezonds gegeven wordt en wel bijv water of thee erbij. Ik vind nl dat we respect voor elkaar moeten hebben en we ons moeten bedenken dat niet alle mensen dezelfde nomen en waarden hebben. En nee, ik ben geen apart persoon ofzo. Ik ben gewoon n normaal eerlijk mens die vind dat mensen elkaar op dingen mogen aanspreken. We leven in 2023!

Joke -

Je hebt geen invloed op de manier van opvoeden van andere ouders. Het is helemaal okee dat iedereen dit op zijn/haar eigen manier doet.
Verstandig om je kind te leren dat ze dit vaker zal tegenkomen in de wereld. En natuurlijk ook blijven vertellen waarom gezond eten belangrijk is.
Het zou niet fijn zijn voor je dochter als je vanwege ongezonde snacks haar weghoudt bij haar vriendinnetje.

Anna -

Persoonlijk vind ik het een hoop gezeur over niks. Het is nu 1x per week.
Als ik in de schoolpauze middelbare school kinderen door het winkelcentrum zie lopen, dan hebben ze echt geen flesje water en een tomaat in hun handen.
Dat is net zoiets als al die gezonde traktaties op de basis school. Vooral geen snoepje mogen uitdelen als je jarig bent.
Maar ik ben nog nooit bij een verjaardag van een volwassene geweest waar alleen een kan water op tafel staat met een schaal komkommers en radijsjes ernaast.

Lieta -

Ik snap dat je het niet fijn vindt dat je dochter, elke week, al doordeweeks meerdere ongezonde dingen krijgt. Het is niet dat het eens in de zoveel tijd is, het is elke week. Maar om nou “subtiel” dan een bak met gezonde dingen mee te geven…dat is ook een soort van steek onder de gordel. Als je dochter er elke week komt, heb je toch wel eens gesprekken met die ouders? Kaart het gewoon een keer aan dat jullie anders gewend zijn thuis en dat je het zou waarderen als ze er een beetje rekening mee zouden houden. Respecteer en accepteer daarbij dat ‘nee’ ook een antwoord is.

Pauwtje -

Ik vind het weer typisch iets van deze tijd. Wat maakt het nou uit dat ene middagje in de week iets anders te snoepen als thuis. Je kunt niet van andere ouders verwachten dat zij hun opvoeding aanpassen aan jou kind!!
Mijn kinderen kregen altijd een bakje chips of lekkere koek of iets dergelijks na een lange dag school, verder eten we gewoon “gezond”. Meestal stond er een kan siroop klaar. Of soms gingen ze/we koekjes/cakejes bakken. Wacht maar tot ze ouder zijn gaan ze in de pauze chips/broodjes of wat dan ook halen. Ik denk dat je haar lekker moet laten gaan, en bij jou thuis doe je het op jou manier.

Marion -

Ik zou er geen problemen mee hebben. Vind dit de manier dat kinderen leren dat er verschil is tussen gezinnen en dat je dat hebt te respecteren.

Fiene -

Ik snap je, zou het ook niet heel fijn vinden.
Misschien met ouders bespreken of ze het niet willen beperken? Een trommel meegeven met groente misschien?

Mamachantie -

Ik zou als ik jou was fie ene middag dat je kind iets ongezonds eet bij dat vriendinnetje daar lekker laten doen, je kunt. Altijd met de ouders bespreken dat je het cola drinken liever nog niet nodig vind. Of ze daar misschien op willen letten.

Margreet -

Je kan haar eventueel een lunchbox met gezonde snacks meegeven. Probeer eens noten, pompoenpitten oid dat vindt haar vriendinnetje mss ook wel lekker. Ik gaf de jongens vaak kaasblokjes maar eerst fruit. Maar dan waren ze wel thuis. Cola e.d is een no go. Er is bio appelsiroop of andere aanlenglimonade. De grap is dat ze liever water wilden. Het is maar net wat ze gewend zijn.

Joris -

Laat je dochter 1 keer per week iets ongezonds (maar lekkers) eten bij haar vriendin. Als ze 8 is, heeft ze hopelijk al geleerd maat te houden en niet een hele zak chips, snoep of pak koek op te eten. Wat cola en andere frisdrank kun je haar prima uitleggen dat het beter is om water te drinken. Het is toch niet teveel gevraagd haar daarom te laten vragen?

Nelly -

Accepteer dat je dochter 1 x per week iets ongezonds eet bij een vriendin. Overleg wel met haar dat cola/frisdranken niet goed zijn voor haar tanden.

Reageer ook