fb
Damespraatjes Damespraatjes

Af en toe last van urineverlies? Dit kun je er tegen doen!

Striae, een buikje dat nooit meer weggaat, slapeloze nachten, geld dat er met bakken tegelijk uitgaat, geen millimeter meer voor jezelf, een nieuwe carrière als taxichauffeur, in de regen langs het sportveld en natuurlijk ongewenst urineverlies… Leuk he, kinderen? Haha! En hoewel die kleine monstertjes heel wat ellende in je leven kunnen veroorzaken, moet ik toch zeggen dat alle voordelen het maar blijven winnen van de nadelen. Heerlijk knuffelen in ‘het grote bed’ op zondag, gezellig samen koffiedrinken, ‘mama jij bent de liefste’ en alle momenten dat je zo ongelofelijk trots op ze bent dat het bijna pijn doet; het doet je bijna direct vergeten dat je niet meer zonder inlegkruisje op de trampoline kunt. En nou net daar gaan we het vandaag over hebben: ongewenst urineverlies.

Na zwangerschappen en na de overgang krijgen veel vrouwen te maken met ongewenst urineverlies. Helaas is het niet altijd te voorkomen. Gelukkig zijn er wél manieren om het (zo goed mogelijk) onder controle te krijgen. Op de eerste plaats is het belangrijk om al tijdens de zwangerschap te beginnen met bekkenbodem-oefeningen. Span elke dag 10 x 10 seconden de bekkenbodem aan (alsof je je plas ophoudt) wanneer je rustig zit of ligt. Door dit elke dag (de rest van je leven!) te doen, kun je mogelijk urineverlies door een verzwakte bekkenbodem helpen voorkomen.

Niks om je voor te schamen

Toch last van urineverlies? Neem dan contact op met een bekkenbodemfysiotherapeut of de huisarts. Deze kunnen je van extra oefeningen en adviezen voorzien. Ook nu is het hopen op succes: niet bij iedereen slaat deze behandeling even goed aan. Merk jij dat je ondanks alle oefeningen last blijft houden van ongewenst urineverlies? Weet dat je niet alleen bent! Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de vrouwen hier last van heeft. Niks om je voor te schamen dus!

Fris gevoel

Als je last heb van ongewenst urineverlies, is het fijn om wel wat extra hygiënemaatregelen te nemen. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed wat je lekker heet kunt wassen. Kies daarnaast voor een TENA lady maandverbandje of inlegkruisje om de urine zo veel mogelijk op te vangen. Vervang deze elke paar uur, zodat jij een fris gevoel blijft houden.

Verschillende producten in huis

De ene vrouw heeft voldoende aan een TENA discreet inlegkruisje, de ander heeft liever een verband of lady pants. Kijk hierbij vooral naar jouw behoeften op specifieke momenten. Zo zal je tijdens een avondje bankhangen minder absorptievermogen nodig hebben dan tijdens het fietsen, sporten of als je ziek bent en flinke hoestbuien hebt. Ons advies is dan ook om zo veel mogelijk incontinentiemateriaal in huis te hebben, zodat je je in elke situatie fris en zeker kunt voelen.

Praat mee

Welke producten vind jij fijn bij ongewenst urineverlies? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook