fb
Damespraatjes Damespraatjes

Margot: ‘Mijn vriendin spreekt allerlei woorden steeds verkeerd uit’

verkeerde woorden

Expresso, advocado, ontroerend goed. Het zijn woorden die talloze mensen verkeerd uitspreken. Als liefhebber van de Nederlandse taal hoort Margot het gelijk, maar ze heeft afgeleerd om mensen steeds te corrigeren. Omdat dat zo belerend overkomt. Haar vriendin Rosalie verhaspelt ook continu woorden. “Maar ik vind het zo naar dat tegen Roos te zeggen. Terwijl ik weet dat ze wordt uitgelachen.”

Je dochtertje van vier verbeteren als ze woorden onjuist uitspreekt, is totaal geen probleem. Maar je vriendin van in de veertig steeds op fouten wijzen is gewoon niet leuk. “Ik ken Roos al heel lang en ze is een heel fijne vriendin. Ik kan altijd bij haar terecht en zij bij mij. Dat ze niet zoveel met taal heeft en ik wel, staat onze vriendschap niet in de weg. Ik ben dol op taal, zeker op de Nederlandse.”

Lettervreter

Margot leest alles wat los en vast zit; boeken, tijdschriften en kranten. Zolang ze zich kan herinneren speelde taal een belangrijke rol bij haar thuis. “Mijn moeder was lerares Nederlands en liet mij zien wat je allemaal met woorden kunt doen. Hoe je kunt spelen met taal en hoe mooi je je ermee kunt uitdrukken.” Ze hield vanaf het moment dat ze kon schrijven een dagboek bij en doet dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Expresso

Haar vriendin Margot heeft gewoon minder met taal en weet soms niet hoe ze woorden moet uitspreken. Ook gebruikt ze regelmatig woorden in een verkeerde context. Als Margot en Rosalie naar een restaurant gaan, bestelt Margot elke keer weer een expresso. “Toen ik dat voor het eerst hoorde, moest ik heel hard lachen. Roos had geen idee wat zo grappig was. Ik zei haar dat het geen expresso is, maar een espresso. Ze wist dat oprecht niet en voelde zich een beetje ongemakkelijk.”

Tranen

Naast expresso heeft Rosalie het over een advocado. “Ook hier dacht ik haar te helpen door te zeggen dat het een avocado is. Roos barste in tranen uit en voelde zich zo ontzettend dom. Ik had echt met haar te doen, want het was helemaal niet mijn bedoeling haar te kleineren, maar ik wilde haar helpen.” Dus twijfelde Margot of ze iets moest zeggen toen Margot het over mond-op-mondreclame had in plaats van mond-tot-mondreclame. Ze besloot het te laten.

Spiegoloog

Maar nu wordt het Margot wel heel lastig gemaakt; ze weet namelijk dat gezamenlijke vrienden Rosalie soms een beetje uitlachen. “In de groepsapp tikt ze bijvoorbeeld koorst in plaats van koorts. Maar ook zowiezo en laatst vertelde ze een vriendin dat ze nog wel een heel goede spiegoloog voor haar wist. “Ik vind het naar dat Roos het mikpunt van spot is geworden en ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Is het beter om het haar te zeggen dat ze woorden steeds verkeerd uitspreekt? Ik ben zo bang dat ik haar daarmee pijn doe, en dat wil ik niet. Maar ik wil ook niet dat ze wordt uitgelachen, want dat verdient ze niet. Ze is zo’n lieve vriendin. Wat is wijsheid?”

Ja, wat is wijsheid. Wat vind jij? Zou jij het je vriendin zeggen ook als je weet dat je haar daarmee pijn doet? Praat met mee in de comments onder dit artikel.

Dit artikel verscheen eerder op Damespraatjes.

Advies gevraagd! ‘Mijn nieuwe schoonmoeder is super irritant, hoe ga ik hiermee om?’

irritante schoonmoeder

Dolgelukkig is Ulli met Petter. Na een moeizame relatie, zette Ulli een punt achter haar huwelijk en een jaar later ontmoette ze Petter. “Een verademing die man,” vindt ze. Met wie ze minder blij is, is haar schoonmoeder die ze gratis en voor niks bij Petter kreeg…. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

12 reacties

Joris -

Inderdaad, RENATE, taal verloedert. Met een t dus.

Linda -

Waar maak je je druk om.
Lekker belangrijk!!
Het gaat toch om de persoon, wat maakt het uit hoe iemand praat en schrijft.

Yannick -

Vrienden vertellen elkaar de waarheid. Hoe harder de waarheid, hoe meer het kan kwetsen, hoe beter de vriendschap kan groeien.

Renate -

Ach, taal verloederd, of is het ontwikkeling, kijk eens naar het zuid-afrikaans en Belgisch?
Was ooit eens Nederlands en heeft zijn eigen weg gegaan.
Steeds meer buitenlandse woorden en vereenvoudigde spelling, lekker laten gaan.

Lord Wolfie -

En… Het is niet zowiezo, maar sowieso! Het is vanuit het Duits ingeburgerd.
Ik heb niets met de Nederlandse taal (meer), omdat het zo enorm verkr***t wordt door velen. Maar ik erger me wel aan mensen, die zeggen: “Ik ga naar me moeder” of “Ik hen groter als hem”. Net zo, als dat ik het haat, om pannenkoek te schrijven. De koek wordt in één pan gebakken, dus is het pannekoek. Ook de kippepoot, omdat hij maar van één kip is!
De taal gaat achteruit, leraren geven slecht les en/of de leerlingen letten niet meer op.
Oké, dyslectici kunnen er niets aan doen, maar mij maak je niet wijs, dat 85% van de Nederlanders dyslexie heeft.

Natasha -

Wat dacht je ervan diegenen die haar bespotten aan te spreken dat ze niet zo gemeen en achterbaks moeten doen?
Lieve vrienden en vriendinnen moet je loyaal aan zijn, wat boeit het als iemand niet kan spellen

Regenwolk -

Naast dat het gedrag van je vriendinnen nogal vervelens is, en je ze daar zoals eerder gezegd op aan zou kunnen spreken, heb ik het idee dat Roos het zelf ook vervelend vindt dat het haar soms niet lukt. Je zou altijd privé de vraag kunnen stellen “vind je het oké/fijn als ik je soms help of verbeter met uitspraak?”. Op die manier kun je haar duidelijk maken dat je echt alleen wil helpen, en kan ze zelf beslissen of ze dat wil of niet. Hoop dat het helpt!

Jeanette -

Als men zelfs in het journaal spreekt van misdaden tegen de menselijkheid, of een borstbesparende operatie… dan zou ik me niet druk maken over een advocado

Rieneke -

Ik zelf heb niet zoveel met taal.Als ik mijn tekst terug lees in bijvoorbeeld een whatsapp bericht dan zie ik dat ik erg veel grammaticale fouten maak. Ondanks dat erger ik mij dood aan mijn schoonvader die erg veel dingen verkeerd uitspreekt. Dan herhaal ik vaak later in een zin dat woord zodat het niet corrigerend opvalt en dan hoort hoe je het uitspreekt maar helaas helot dat niet. In een restaurant zei hij bijvoorbeeld “ik bestel denk ik een coupe dame blanche (sprak het uit als koepee damme blansee). Dus ik zei daarop nou ik bestel denk ik geen coupe Dame Blanche maar een cheesecake. Toch helpt dat corrigeren niet. Ik vind het zo dom overkomen. Ik schaam zelf ook wel naar vreemden toe voor mij grammatica. Maar wat betreft je vriendin vraag aan haar of ze het wel of niet fijn vindt als je haar corrigeerd en spreek die andere vriendinnen aan op hun gedrag. Qua EQ scoren zij waarschijnlijk vele malen lager dan je vriendin die lachen om verkeerd uitgespreekte woorden. Ik vind dat zo respectloos en zou daar überhaupt niet met zulke types om willen gaan. Tevens ben ik dus erg slecht in grammatica en mijn vriendin Ineke wel. Maar ik heb een wiskunde knobbel en Ineke weet geen eens als iets 10,20 euro is en je geeft 20 euro en nog 20 cent dat je dan 10 euro terug krijgt. Zij kan echt niet rekenen. Ieder heeft dus zo zijj sterke en zwakke punten.

Donderwolk -

Ik denk dat je de verkeerde vraag stelt. Het probleem is niet “moet ik Rosalie aanspreken” maar “moet ik mijn vrienden aanspreken op hun onaardige gedrag” en het antwoord is Ja! Samen kunnen lachen om een verspreking is iets anders dan iemand achter haar rug om uitlachen om een wat minder taalgevoel. De volgende keer dat dit gebeurd zou ik dus ook zeggen “Rosalie is mijn goede vriendin en ik lach haar liever niet uit. We weten allemaal wat ze eigenlijk bedoelt, dus kunnen we dit onderwerp laten rusten voortaan?”. Eerlijk gezegd zou ik sowieso niet graag omgaan met mensen die zich zó druk maken om het wel of niet goed schrijven of uitspreken van een woord.

Shirley -

Ik denk dat ze dyslectisch is. Het is heel herkenbaar mijn beste vriendje heeft dat ook. Hij leest trouwens wel heel veel maar alsnog maakt hij dezelfde fouten als je vriendin. Ik heb daar nooit zo een punt van gemaakt. En vrienden die iemand daar belachelijk km maken zijn de benaming vriend niet waardig….

Marjolein -

Wat een nare vrienden als ze haar erom uitlachen. Met elkaar een grapje maken is prima, maar dit voelt echt als roddelen. Duizenden mensen spreken dit soort woorden verkeerd uit, maar dat maakt toch niet dat iemand minder is als mens? Bovendien lijkt je vriendin het niet prettig te vinden als je er wat van zegt. Probeer het los te laten; het is een fijne vriendin en dat is toch veel belangrijker dan een woordje verkeerd zeggen?

Reageer ook