fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aafje: ‘Mijn vriendin komt altijd met lege handen aan’

De feestjes van Aafje thuis zijn legendarisch. “Ik vind het leuk voor vrienden te koken en pak flink uit. Ik kijk niet op een dubbeltje en mijn gasten nemen eigenlijk altijd wat mee.” Alleen Mieke en haar gezin schuiven graag aan, maar nemen nooit iets voor Aafje mee. “Ik heb gevoel dat Mieke me misbruikt.”

Als kind al kookte Aafje graag. Eerst hielp ze haar moeder mee en later bedacht ze zelf gerechten en draaide ze haar hand niet om voor een driegangen diner. “Ik heb koken van mijn moeder geleerd en verder heb ik veel zelf uitgevogeld. Gewoon een kwestie van uit proberen, het gewoon doen.” De cursus sommelier die ze volgde heeft ervoor gezorgd dat ze ook nog eens veel van wijn weet. Houdt ook in dat ze vaak wat duurdere wijnen heeft, maar dat vindt Aafje geen probleem. “Nee joh, ik vind het leuk om gasten een goede wijn te laten proeven.”

Gewoon genieten

Daarnaast nemen veel vrienden vaak wat mee. Krijgt Aafje heerlijke chocolaatjes of een flesje wijn. “Ik vind dat altijd super lief. Ik vind het gewoon gezellig om vrienden uit te nodigen. Mijn man en kinderen genieten ook altijd van die avondjes. Het is ook gewoon altijd gezellig en een succes. Gasten blijven tot in de late uurtjes hangen. Living the life, dat is wat we doen.” Aafje nodigt ook regelmatig haar vriendin Mieke en haar gezin uit.

Dure whiskey drinken

“Mieke is een van mijn beste vriendinnen en ik vind het heerlijk om voor haar en haar gezin te koken. Ook zij blijven vaak nog lang zitten en Miekes man Finn drinkt dan graag een whiskey met mijn vent. Hij pakt dan altijd een goede als er gasten zijn en is daarin niet knieperig.” Tot zover is alles fijn en in orde. Maar toch knaagt het bij Aafje. “Ja, het steekt een beetje. Weet je in al die jaren dat ik Mieke en haar familie heb uitgenodigd, heb ik nooit iets teruggekregen. Ik vind het zelf sowieso leuk om iets voor de gastvrouw mee te nemen als ik word uitgenodigd voor een etentje. Dat wil niet zeggen dat ik elke keer dat je komt eten verwacht dat je ook iets voor me meeneemt. Maar zo nu en dan een aardigheidje vind ik gewoon leuk.”

Mieke zwijgt

Er is zelfs een vriendin die regelmatig komt eten en eens in de zoveel tijd een bedragje overmaakt voor het eten. “Dat klinkt misschien gek, maar ik snap dat wel. Voor boodschappen betaal je je tegenwoordig ook blauw. Wij kunnen het gelukkig missen en delen graag, dus nogmaals geen probleem. Ik waardeer het gebaar alleen wel.” Dat Mieke het normaal vindt dat haar vriendin telkens zo heerlijk en uitgebreid kookt, gaat Aafje een beetje tegenstaan. Aan het eind van de gezellig avondjes bedankt ze wel voor het heerlijk eten, maar meer ook niet. “Vaak krijg ik van andere gasten de dag erna een aardig berichtje waarin ze nogmaals zeggen dat ze het zo leuk vonden. ‘Wat was het weer fantastisch allemaal’ appen ze dan. Maar van Mieke haar kant blijft het altijd stil.”

Ik wil geen applaus en bloemen

Aafje heeft er moeite mee dat ze ondanks dat ze dat niet wil, toch onbewust haar vriendin verwijt dat ze nooit iets laat horen. “Zo ben ik helemaal niet, want het lijkt nu net of ik steeds maar applaus en bloemen wil, maar zo bedoel ik het niet. Het is meer dat ik steeds vaker het gevoel krijg dat Mieke mij een beetje misbruikt. Ze weet dat ik best veel betaal voor alle boodschappen en dat ik er nooit iets voor vraag. Soms denk ik dat Mieke denkt: ‘zo, kunnen we weer lekker en voor niets bij Aafje eten’. Ik vind het erg dat die gedachte bij me opkomt maar kan er niks aan doen.”

Erover beginnen is awkward

Als Aafje er zo over nadenkt: als ze uitgaan, laat Mieke Aafje vaak afrekenen. “Op de een of andere manier weet ze het zo te draaien dat ik altijd de klos ben als de rekening wordt gepresenteerd. Het maakt me niet uit, ik kan het missen maar Mieke ook. Ze heeft een goed inkomen en haar man ook, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Ik zit me nu steeds af te vragen of Mieke het bewust doet of misschien heeft ze het niet in de gaten. Maar erover beginnen vind ik awkward.”

Wat zou jij doen? Zou jij je vriendin gewoon vragen waarom ze nooit iets leuks meeneemt of een kleine bijdrage doet? Of vind je dat Aafje niet moeilijk moet doen: zij nodigt mensen immers uit. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door estoymhrb via Pexels

Advies gevraagd: Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochtertje belachelijk

babynaam belachelijk

Drie jaar geleden werden mijn man en ik de trotse ouders van een dochtertje. Het bedenken van een naam was voor ons niet moeilijk, als opera-fanaten wisten wij al voor de zwangerschap dat ons kind een opera-gerelateerde naam zou krijgen. Toen we wisten dat we een meisje zouden krijgen, waren we snel uit haar naam. We vernoemden haar naar de opera Lakmé. Maar de reacties die daarop kwamen waren verschrikkelijk …. Lees verder

17 reacties

Joris -

Het hoeft allemaal niet, een presentje, maar er vervolgens wel een jank-interview geven aan een of andere blog. Juist.

Fiene -

Je zegt beetje tegenovergestelde dingen Aafje.
Het hoeft niet, maar toch..? Je kan het missen maar toch? Bedenk wat je wilt
En je kan het toch bespreken? Je nodigt haar zelf uit hè!

Ga werken voor je geld -

Nou niet meer mauwen of zeiken,dan moet je of kappen met koken of gewoon wat geld vragen,wat een zeikerd ben jij

Mimi15 -

Ik zou haar niet meer uitnodigen voor deze gezellige etentjes,en de volgende keer als jullie ergens wat gaan drinken of luchen,haar gewoon een tikkie sturen.

Anna -

Accepteren, iets van zeggen of niet meer uitnodigen, zijn de keuzes

Ank -

Deze Mieke toont weinig appriciatie. Niet bedanken, niks meenemen. Heb ook zo’ n ‘vriend’ in mijn kring. Als ik vraag een wijntje mee te brengen doet hij dat wel. Je kunt die vrienden niet altijd dumpen. Ze zijn niet leuk geven geen vreugde.

Monique -

Wat een mooie naam ik zit hier met een paar vriendinnen waarvan de een zwanger is. Ze vindt het helemaal geweldig. Eindelijk eens een keer niet iets standaards. Ik zeg niet veranderen. Heel jammer van je vriendinnen, ik weet niet of ik zulke vriendinnen zou willen hebben. Jammer dat mensen zo kunnen zijn dit zegt veel over ze. Geniet van de kleine meid met haar prachtige naam.

Jettie -

Zo eens met bovenstaande reacties !!!
Er zijn gevers en ‘nemers’ , jij bent een gulle en hartelijke gever, maar mieke is een : nemer en dan 1 in de negatieve zin. Vroeg me af: ziet zij dan nooit dat anderen jou bedanken met een fles wijn of een bloemetje ofzo? Is zij dan niet aanwezig?
Ik zou haar een x uitnodigen voor een kop koffie, gewoon thuis en er dan over beginnen
Zou zeggen: super gezellig altijd de etentjes bij MIJ!!! thuis, ik geniet er ook erg van om voor mensen te koken en het gezellig te maken, en zeggen : de tijden zijn inmiddels veranderd, OOK VOOR ONS, (de boodschappen en kosten voor zo’n etentje worden echt een beetje te gek nu) ik wil de etentjes graag voort zetten, maar wil dat vanaf nu anders gaan doen
Want de kosten worden hoger en hoger
Ik stel voor om per volwassene, een bepaald bedrag af te spreken, dat “VAN TE VOREN” , wordt overgemaakt voor het etentje, en dan vragen: wat vind jij ervan? Even rustig tot je door laten dringen, WAT zij antwoord

– is goed
– wil ze niet
– moet ze over nadenken

Ik zou reageren met: we vinden het allemaal, heel gezellig en willen deze etentjes het liefste voort zetten, maar onder deze condities

En dan afwachten, hoe ze reageert of wat voor antwoord ze geeft
Ik zou niet meer op het verleden terug komen,
punt 1: lijkt ze dit ‘inzicht ‘ niet te (willen) hebben en punt 2: (sorry) maar ze ( en man) is een profiteur, dat blijkt , uit het verleden
Helaas zijn er dit soort mensen, die voornamelijk profiteren en!!!! gebruik maken van anderen

Gewoon vanaf nu: duidelijke afspraken maken over de etentjes en mocht ze tot de conclusie komen, dat ze niet meer komt eten , dan weet jij genoeg

En spreek je desnoods alleen nog af , voor een kop koffie, bij haar of bij jou thuis

Laat je vooral NIET gebruiken
Want idd, ze maakt misbruik van de situatie op een ‘ niet zo nette manier ( zachtjes gezegd)

Linda -

Heel herkenbaar helaas.
Ik zou deze mensen niet meer zo vaak uitnodigen, maar alleen wanneer JIJ dat wil en dan geen verwachtingen hebben. Je weet dat ze zo is, je moet er dan alleen voor jezelf iets uithalen.
Als je er meer ergernis dan plezier uithaalt ben je al te laat.
Dus aankaarten (maar niet iedereen kan daarmee overweg is mijn ervaring) of laten doodbloeden.
Mijn vriendschap heeft het niet gered.

Puk -

Dit gaat inderdaad naar profiteren. En omdat er gewn reacties van jou kant komt. Gaan we er mee door. Toch maar eerlijk het gesprek aan gaan. Zeker omdat ze ook in andere situatie de betalingen ontloopt. Zal geen makkelijke gesprek zijn. Maar zullen meer respect voor jou moeten hebben. En waardering. Dat mag je ook ontvangen. Dat is vriendschap.

Vrouw -

Ik zou nooit een gierigaard als vriendin hebben. Never in my live.
Denk aan je eigenwaarde.

Willy van Stavel -

Dumpen die krenten!

Van Stavel -

Niet meer uitnodigingen meer.
Krenten horen hier niet bij.

Erin -

Bespreken dat je graag de etentjes wilt voortzetten, maar als ze aan willen schuiven x bedrag mee bijdragen per x (zorg dat ze hun aandeel ook echt gemiddeld bijdragen (vast bedrag per x, vooraf gewoon tikki sturen) en dat het anders niet meer kan. Bij uitgaan bespreken: 50/50. En echt niet haar deel betalen.
Ik zou het niet over het verleden hebben. Maar voel je ook niet schuldig. Het is jammer dat ze de wederkerigheid niet aankan.
Als ze graag bij jullie eet, heeft ze het er vast voor over. En anders weet je gelijk hoe laat het is.
Ik zou het niet zo regelen als bij je andere vriendinnen, want anders krijg je dadelijk 2e hands meuk, of zeer cheape wijn, hun gierige invulling van een bijdrage.

Marga -

Beste Mieke.
Als volwassenen vrouwen onder elkaar zou jij dit best eens aan kunnen kaarten bij Aafje.
Het opent haar wellicht de ogen en niets is vanzelfsprekend! Ik weet,dat het moeilijk is,maar dan bespaar jij jezelf een hoop vraagtekens!

Tanja -

Wederkerigheid ontbreekt in deze vriendschap.Kaart het aan.

Rieneke -

Je hebt in het leven gevers en nemers. Mieke is een nemer oftewel een gierigaard. Heb niet de hoop dat ze af en toe een flesje wijn meenemen of zelf voor wat lekkers zorgen. Jij vindt het heerlijk om je gasten te verwennen, maar niet als het een patroon wordt. Daarmee bedoelen ik: ze zijn gezellig en leuk en komen graag maar niet als er boodschappen moet worden gedaan of als ze er voor moeten betalen.
Dan kunnen ze niet of wordt er moeilijk gedaan waardoor de gezelligheid er niet meer is.Je weet dat en is het logisch dat je ervan baalt.Mieke kan je niet veranderen van een gierigaard in een gulle attente vrouw. Moet je ook denk ik niet willen.
De gierigheid kan jullie uit elkaar drijven. Je gaat bijvoorbeeld niet zo snel samen op vakantie als je weet dat de ander steeds op zijn geld zit. Ook zou je straks steeds nog meer aan haar ergeren.
De dag dat die gierigaard geen krediet meer bij jou heeft kont denk ik gauw want je bent al zo lang tolerant geweest. Je mag best verwachten dat de ander op een andere manier bijdraagt en bijvoorbeeld komt helpen bij het opruimen of een wederdienst bewijst. Bij zulke personen moet je daarin heel duidelijk zijn en strakke kaders trekken.
Zorg ervoor dat de vriendschap maar op de een of andere manier gelijkwaardig is. Dus jij doet wat voor ze verwacht iets terug en spreek dat uit.Het hoeft niet om geld te gaan. Ik heb een vriendin die heeft niet veel geld..Zij gaat wel eens mee een uitje doen en ik betaal. Maar als ik wel eens weg moet dan past zij zo gratis een hele zaterdag op de kinderen. Ik betaal dan weer s avonds het eten maar zo is onze relatie wel in evenwicht.

Reageer ook