fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij een ‘ronde’ naam? Dan vinden mensen je aardiger!

Bij het kiezen van de namen van onze kinderen, hebben we geprobeerd voor namen te gaan die in de meeste westerse landen bekend zijn, een positieve betekenis hebben en ook nog eens mooi klinken. Wat het geworden is? Sophia (de naam is afgeleid van het Griekse sophia (σοφια), dat “(levens)wijsheid” betekent) en Helena (Helena is een meisjesnaam van Griekse oorsprong en betekent “fakkel” en zegt zoveel als “de stralende, de schitterende”. De naam is verwant met hèlios, met de betekenis “zon”). Klinkt goed toch? 

Maar wist je dat namen niet alleen ‘mooi’ of ‘niet mooi’ worden gevonden, maar ook dat een naam voor veel mensen iets over de persoonlijkheid van die persoon zegt? Denk bijvoorbeeld aan die pestkop ‘Kaylin’ van vroeger. Je hebt dan waarschijnlijk een nare associatie bij deze naam. Natuurlijk is dit een vooroordeel, maar die ligt zo diep verankerd in je brein, dat je bijna niet anders kan dan de naam Kaylin niet mooi vinden.

Uit Canadees onderzoek gepubliceerd in Journal of Experimental Psychology: General, blijkt dat niet alleen je associaties met personen met een bepaalde naam van invloed zijn, maar ook dat de klank van de naam jouw mening vormgeeft. Zo zijn er ‘ronde’ en ‘hoekige’ namen en uit het Canadese onderzoek blijkt dat wij over mensen met een ‘ronde naam’ een positievere eerste mening hebben.

Ronde naam

Ronde voornamen zijn namen met ‘stemhebbende medeklinkers’ (zoals m, l, en n). Wil je het voelen? Leg dan je vingers op je keel en spreek de naam uit. Voel je een trilling? Dan is dit een ‘stemhebbende klank’. Mensen met deze klanken in hun naam worden gezien als emotioneel, vriendelijk en georganiseerd. Denk hierbij aan namen zoals Mila, Anne of Livia.

Hoekige naam

Voornamen met stemloze medeklinkers (zoals de p, k en de t) worden geassocieerd met extraversie. Voel je geen trillingen wanneer je bij het uitspreken van de naam je vingers op je keel legt? Dan is het een hoekige naam. Mensen met voornamen met veel van deze stemloze klanken, worden als open mensen beoordeeld. Denk hierbij aan namen als Katie, Rita of Pip.

Onzinwoorden

In het onderzoek maakten de onderzoekers gebruik van onzinwoorden. Dit om specifieke associaties met bepaalde namen uit te sluiten. Ze gebruikten namen als ’takete’, ‘kiki’, ‘maloema’ en ‘boeba’. Wat bleek? De meeste mensen vinden dat ‘maloema’ en ‘boeba’ beter bij ronde vormen passen en ’takete’ en ‘kiki’ bij hoekige vormen.

Waarom aardiger?

Waarom er uit het onderzoek is gekomen dat we ‘Liva’ aardiger beoordelen dan ‘Katie’, is niet duidelijk. Het zou mogelijk kunnen komen doordat er associaties in taalpatronen zijn waardoor woorden met bepaalde soorten klanken vaker sommige soorten eigenschappen omschrijven.

Praat mee

Wat is jouw naam? Is dit een ronde of een hoekige naam? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

1 reactie

Sanne -

Whahaha wat een super grappige artikel, ik was hier helemaal niet bekend mee. Ik heb mijn naam, Sanne, wel altijd een ‘zachte’ naam gevonden.

Reageer ook