Na een hele zware periode vond Joris, de broer van Rifka, het geluk bij Nico. “In korte tijd verloor Joris zijn baan, moest hij zijn huurhuis uit en ging hij tijdelijk bij mijn ouders wonen. Dat was een donkere periode voor hem, maar inmiddels gaat het erg goed. Hij startte een eigen bedrijfje, werd verliefd op Nico en ze kochten samen een huis. Mijn man, de kinderen en ik komen daar regelmatig over de vloer. Maar helemaal welkom voelen we ons niet…”
Warmbloedig
Thuis hebben Rifka en haar man Oscar de verwarming altijd op een aangename temperatuur staan. “Bij ons is het lekker 21 graden in huis. Oscar is geboren in het Caribisch gebied en we grappen weleens dat hij warmbloedig is. Als het aan Oscar ligt, zetten we de verwarming nog wat hoger, op 22 of zelfs 23 graden. Dit is financieel niet haalbaar, en dus staat hij overdag op 21 en schakelt hij ’s avonds automatisch naar 18 graden. Best normaal volgens mij.”
Spaargeld op
Bij Joris en Nico is dat anders. “Hun huis was duur en ze hebben ook wat tegenslagen gehad bij het verbouwen. Alles viel een stuk duurder uit, en het spaargeld is dus op. Naar mijn idee iets wat bij elke verbouwing het geval is, maar mijn broer en zijn vriend hadden dat niet zien aankomen. Hierdoor moeten ze dus op de kleintjes letten, zodat de spaarrekening weer aangevuld kan worden. Alleen nemen ze dat besparen wel heel serieus…”
Zo min mogelijk uitgeven
Joris heeft er een sport van gemaakt om zo min mogelijk geld uit te geven. “Hij gaat meerdere supermarkten af voor het inslaan van afgeprijsde producten. Moet hij vooral lekker doen, niemand heeft daar last van. Maar wat ik wél vervelend vind, is dat het een stuk minder gastvrij is geworden bij Joris en Nico thuis. Geen kaasjes van de kaasboer meer, maar van die droge kaasstengels. En in plaats van een zorgvuldig gekozen fles van de slijter, nu een uitverkoopwijntje van de supermarkt. Maar wat we nog het meest vervelend vinden? De temperatuur in huis.”
Lage temperatuur
Om de maandelijkse lasten te drukken, hebben Joris en Nico de verwarming altijd laag staan. “Het is daar nu 17 of 18 graden in huis. Het is zó koud dat ik vaak zit te rillen op de bank. En Oscar al helemaal! Als we vragen of de verwarming een paar graden hoger mag omdat we het zo koud hebben, schudt Joris altijd van nee. ‘Dat is niet te betalen, Rif. Bovendien went je lichaam snel aan een wat lagere temperatuur in huis. Zet hem zelf ook een paar graden lager. Beter voor je energierekening en beter voor de planeet,’ zegt hij dan.”
Klappertanden op de bank
Het voelt voor Rifka niet goed dat haar broer zo met zijn gasten omgaat. “Als ze bij ons zijn, doe ik altijd mijn best om ze lekker in de watten te leggen. Ik haal lekker eten, pak uit met het drinken en maak het huis gezellig. Zo doe je dat als er gasten komen; zorgen dat ze zich heel welkom voelen. Over die gortdroge kaasstengels en hoofdpijnwijn kan ik nog heenkomen, dat is uiteindelijk niet waar het om gaat in het leven. Maar dat ik zit te klappertanden op de bank, vind ik echt te gek voor woorden.”
Bij ons afspreken
Nu het buiten kouder wordt, proberen Rifka en Oscar de bezoekjes aan Joris en Nico tot een minimum te beperken. “En dat vind ik jammer. Ik ben dol op Joris en zijn vriend, en ik ben heel erg blij dat het goed met ze gaat. Maar ik trek die kou daar gewoon niet. Al meerdere keren heb ik er wat van gezegd, maar ze weigeren de verwarming hoger te zetten als we daar zijn. Nu stel ik steeds voor om bij ons af te spreken, maar Joris wil ook graag dat we bij hem in zijn nieuwe huis zijn. Hij is er zo trots op. Wat kan ik doen?
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Joris -
“Best normaal volgens mij”. Jij vindt het normaal. Je wordt uitgenodigd, ze maken tijd voor je en halen boodschappen in huis. In plaats van een extra laagje kleding aan te trekken, klaag jij over de temperatuur in hun huis, terwijl anderen je eigen stookgedrag te dwaas voor woorden vinden. Hier is het overdag 17 graden en als ie “aan” gaat 19. Niet uit armoede, maar omdat het genoeg is.