fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nienke: “Uiteindelijk bracht mijn stiefvader mij naar het altaar”

stiefvader bracht mij naar het altaar

Nienke was nooit het type dat droomde over haar bruiloft. “Niet dat ik het uitsloot, maar ik was er gewoon niet mee bezig. Pas toen Ludo op één knie ging, dacht ik erover na. Natuurlijk zei ik ‘ja’ en ik kreeg ineens heel veel zin in de grote dag. Vorige maand was het zover: Ludo en ik gaven elkaar het ja-woord en zijn nu man en vrouw. Maar aan het weekend heb ik een vervelende nasmaak overgehouden.”

Heel weekend

Als we het doen, dan doen we het goed. Dat is hoe Nienke en Ludo over hun trouwen dachten. “Niet even op maandagochtend langs het gemeentehuis, maar een groot feest met al onze vrienden en familie. Voor een heel weekend huurden we een boerderij van kennissen van de ouders van Ludo. We konden daar slapen, eten, trouwen en feesten. Onze inner circle sliep in de slaapkamers van de boerderij, alle andere gasten zetten een tent op in de tuin, boekten een hotelletje in de buurt of sliepen gewoon thuis.”

Informele borrel

Het trouwweekend van Nienke en Ludo begon op vrijdagmiddag. “We trapten het weekend af met een informele borrel, waarbij iedereen elkaar beter kon leren kennen. Het idee was dat dit niet te gek zou worden, zodat iedereen zaterdag fris en fruitig bij de ceremonie zou verschijnen. Nou, dat verliep een beetje anders dan verwacht…”

Catering viel tegen

Bij de kennismakingsborrel viel de catering nogal tegen. “We hadden voor duizend euro aan hapjes besteld, maar uiteindelijk bleken we maar een paar hapjes per persoon te hebben. Hier hebben we ons op verkeken, waardoor iedereen gewoon hartstikke trek had. De bar schonk ondertussen stevig door en rond tien uur zat iedereen aardig in de olie. So far was het nog gezellig. We stonden te dansen en iedereen had het naar z’n zin.”

Ruzie

Maar om half twaalf sloeg de sfeer een beetje om. “Een aantal vrienden van Ludo werd ronduit vervelend en luidruchtig. Twee van mijn vriendinnen hingen boven de wc en mijn oom lag te slapen op een loungebank. Niet helemaal wat je van een chique pre-trouwborrel verwacht. Tot overmaat van ramp kreeg mijn vader ruzie met mijn stiefvader. Mijn ouders zijn al twintig jaar uit elkaar en tóch blijven ze het lastig vinden om met elkaar om te gaan. Zeker als mijn stiefvader Remon erbij is.”

Moeilijk persoon

De moeder van Nienke is al vijftien jaar getrouwd met Remon. “Voor mij voelt hij als een echte vader. Daarom vind ik het ook heel vervelend dat hij en mijn vader niet door één deur kunnen. Als mijn vader hem weer geen hand wil geven of wegloopt als hij erbij komt staan, begrijp ik gewoon waarom mijn moeder ooit bij hem is weggegaan. Mijn vader is lief en heeft vast de beste bedoelingen, maar hij is echt een moeilijk persoon.”

Als hij er is, kom ik niet

Wanneer ruzie tussen de vader en stiefvader van Nienke uitbreekt, doet haar vader een vervelende uitspraak. “Als Remon erbij is morgen, dan kom ik niet”, zei hij. “Echt zo verschrikkelijk! En het erge aan mijn vader is dat hij dit meent. Die nacht heb ik geen oog dichtgedaan. Met een steen in mijn maag stond ik zaterdag, de dag van de ceremonie, op.”

Vertrekken

Meteen na het opstaan, gaat Nienke naar de slaapkamer waar haar vader en stiefmoeder liggen. “Ik had gehoopt dat hij bij zou trekken als hij zijn roes had uitgeslapen. Maar nee hoor: hij weigerde op mijn huwelijk aanwezig te zijn als Remon zou blijven. Huilend ben ik naar mijn moeder gelopen en samen met haar en Ludo hebben we besloten dat mijn vader degene zou zijn die er niet bij mocht zijn. Ludo en ik hebben hem samen gevraagd zijn spullen te pakken en te vertrekken.”

Hij was er voor me

Het voelt voor Nienke heel raar om haar eigen vader weg te sturen en te kiezen voor haar stiefvader. “Maar hij liet mij geen andere keuze. Remon is er altijd voor mij geweest. Hij hielp me met het leren voor mijn proefwerken en tentamens, hij was er steeds weer met verhuizen en hij nam Ludo mee op kampeertrip om hem beter te leren kennen. Remon is dan wel niet mijn biologische vader, hij is wel de man die er gewoon altijd voor me was. Dat was bij mijn eigen vader een stuk minder. Enkele weken na de scheiding van mijn ouders had hij een ander. Steeds weer verkoos hij zijn nieuwe liefde boven mij. Het resultaat daarvan is dat ik een betere band met mijn stiefvader heb dan met mijn echte vader.”

Niet verwacht

Bij de ceremonie loopt Remon met Nienke naar het altaar. “Ik heb me er de hele dag een vreselijk over gevoeld. Onze familie en vrienden waren zo lief en hebben me er echt doorheen gesleept. Het was een prachtig weekend, maar de actie van mijn vader blijft me bij. Dat hij Remon niet mag, dat wist ik. Maar dat zijn ego groter is dan de liefde voor zijn dochter, dat had ik niet verwacht.”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sanderien van Mul -

Die vent is je tranen niet waard. Elke ‘vader’ die zich zo gedraagt op de bruiloft van zijn dochter en zijn eigen gevoelens niet even aan de kant kan zetten op deze belangrijke dag, is de naam van ‘vader’ niet waard. Joris noemt hem een knuppel, ik zeg gewoon dat het een boerenlul is. Schrap die vent uit je leven. Je zegt het zelf, je moeder is niet voor niets van hem gescheiden. En zo lief is je vader niet, als hij het niet eens kan opbrengen om zich op je bruiloft te gedragen.

Joris -

Wat een knuppel, die biologische vader.

Reageer ook