Laminaatvloeren zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire keuze voor vloerbedekking in huizen en commerciële ruimtes. Deze vloersoort heeft een interessante ontwikkelingsgeschiedenis, die teruggaat tot de jaren twintig en daarna een ontwikkeling doormaakte in de jaren zeventig. De ontwikkeling van laminaatvloeren: een duikje in de geschiedenis.
Oorsprong dateert uit het begin van de 20e eeuw
De oorsprong van laminaatvloeren dateert uit het begin van de 20e eeuw, toen er pogingen werden ondernomen om houtfineer te combineren met papier om een goedkoper alternatief voor hardhouten vloeren te creëren. Deze vroege experimenten waren echter niet bijzonder succesvol vanwege de beperkte technologie en materialen die destijds beschikbaar waren.
Basis voor verdere ontwikkeling in jaren zeventig
In de jaren zeventig begonnen Zweedse bedrijven te experimenteren met nieuwe materialen voor vloerbedekking. Deze vroege vormen van laminaat bestonden uit papierlagen geïmpregneerd met fenolhars, bedekt met een laagje melaminehars en afgewerkt met een decoratieve bovenlaag. Hoewel de oorspronkelijke ontwerpen nog ver verwijderd waren van de hoge kwaliteit en esthetiek die we nu gewend zijn als het gaat om laminaatvloeren uit de vloerenwinkel, legden ze wel de basis voor verdere ontwikkeling. In de daaropvolgende decennia werden er constant verbeteringen aangebracht in de duurzaamheid en slijtvastheid van laminaatvloeren. Lagen werden toegevoegd om de weerstand tegen krassen en slijtage te vergroten. Dit maakte laminaatvloeren geschikt voor gebruik in huishoudens en commerciële ruimtes.
Jaren 90: klik-en-vergrendelsystemen voor eenvoudige installatie
Een andere belangrijke stap in de ontwikkeling van laminaatvloeren was de introductie van klik-en-vergrendelsystemen voor eenvoudige installatie. Hiermee konden planken gemakkelijk in elkaar worden geklikt zonder lijm, waardoor het installatieproces voor doe-het-zelvers veel toegankelijker werd.
Huidige tijd: veel keus
Een opvallend aspect van de ontwikkeling van laminaatvloeren is de nadruk op design en esthetiek. Vroeger werd het aanbod aan laminaatvloeren beperkt tot eenvoudige hout- en steendessins. Tegenwoordig is er een ongelooflijke variatie aan kleuren, patronen en texturen beschikbaar, wat betekent dat laminaat kan worden aangepast aan vrijwel elke interieurstijl. Moderne laminaatvloeren kunnen de uitstraling van hardhout, tegels, marmer en zelfs exotische houtsoorten nabootsen. Er is dus eigenlijk altijd wel voor ieder wat wils. Een ander opvallend kenmerk is de opkomst van laminaat met extra brede planken, die de ruimte een open en eigentijdse uitstraling geven. Deze trend heeft interieurontwerpers en huiseigenaren geïnspireerd om laminaatvloeren te gebruiken als een statement voor grote ruimtes, zoals woonkamers en keukens.
Duurzaamheid ook belangrijk voor consument
Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect geworden in de vloerindustrie en laminaatvloeren vormen hierop geen uitzondering. Moderne laminaatvloeren worden vervaardigd met milieuvriendelijke materialen en productieprocessen. Bovendien zijn ze duurzaam en gaan ze vaak langer mee dan traditionele vloermaterialen. Recyclebare en gerecyclede materialen worden steeds meer gebruikt in de productie van laminaatvloeren, wat bijdraagt aan een verminderde ecologische voetafdruk. Veel fabrikanten streven ook naar certificeringen die hun inzet voor duurzaamheid bevestigen, zoals het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen. Ook zeker de consument kijkt steeds vaker naar dit soort certificeringen als er een aankoop moet worden gedaan.
Heb jij laminaat in huis? Zo ja, waarvoor heb je precies gekozen? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder het artikel. Vinden we heel leuk :-).
Afbeelding: Pexels – Max Rahubovskiy
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!