fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer kan ik meedoen aan een leefstijlprogramma?

meedoen aan een leefstijlprogramma

Het is in onze huidige maatschappij niet makkelijk om gezond en fit te blijven. We bewegen te weinig, krijgen te veel suiker binnen, eten onvoldoende vezels en slapen niet zo goed als we zouden moeten. Gooi hier een flinke portie stress bovenop en je hebt alles in huis om je levensstijl als ‘ongezond’ te kunnen bestempelen. Is dat jouw schuld? Wij geloven van niet.

De wereld waar we in leven is niet ingericht op gezond worden en blijven. Voedselproducenten maken hun producten zo lekker mogelijk. Ingrediënten als suiker, zout en vet zorgen voor eten waarvan je blijft eten. Deze bedrijven maken deze producten verslavend lekker met maar één doel: zo veel mogelijk verkopen. En dat mag, we leven immers in een kapitalistisch systeem. Maar goed voor onze gezondheid is dat kapitalisme niet.

Individu is eindverantwoordelijk

Gezonder leven zou een stuk makkelijker worden als dit soort bedrijven strengere regels krijgen opgelegd. Bijvoorbeeld met maximale hoeveelheden vet, zout en suiker. Of dat werkgevers hun werknemers verplicht van een gezonde lunch en een uur sporttijd moeten voorzien. Zie ik dat snel gebeuren? Helaas niet. En hoewel onze gezondheid door veel invloeden van buitenaf wordt beïnvloed, ben jij als individu uiteindelijk wel eindverantwoordelijk. En dat is heel erg lastig!

Gecombineerde Leefstijlinterventies

Gelukkig is er hulp! Bijvoorbeeld in een leefstijlprogramma. Binnen een leefstijlprogramma worden deelnemers geholpen om gezonder te gaan leven. Onder begeleiding van een leefstijlcoach, fysiotherapeut, diëtist en/of oefentherapeut ga je twee jaar aan de slag met je algehele gezondheid. Er zijn op dit momentent vier Gecombineerde Leefstijlinterventies (ook wel GLI genoemd): Beweegkuur, CooL, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging.

Groepsverband

Binnen de GLI is er aandacht voor gezond eten, bewegen, slapen en ontspannen, omgaan met stress en het volhouden van de gezondere leefstijl. Je volgt het programma in groepsverband en komt diverse keren samen. Als groep gaan jullie onder begeleiding de uitdaging aan. Veel mensen leren tijdens het programma hoe ze gezonder kunnen leven en verliezen gewicht.

Kan ik meedoen aan een leefstijlprogramma?

Er zijn twee situaties waarin je kunt deelnemen aan een leefstijlprogramma:

  1. Je hebt een BMI van 25 of hoger én je hebt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een verhoogde kans op diabetes, diabetes, artrose en/of slaapapneu.
  2. Je hebt een BMI van 30 of hoger

Het is belangrijk zelf gemotiveerd te zijn en het geen probleem te vinden om in een groep met anderen begeleid te worden.

Wordt het vergoed?

In sommige gevallen wordt deelname aan een leefstijlprogramma vergoed. Het is slim om dit even met de huisarts en je verzekeraar te overleggen. Vergoed jouw verzekering het niet? Neem dan de tijd om rond te kijken naar een andere verzekeraar. Je zorgverzekering vergelijken kan in sommige gevallen echt lonen!

Werkt meedoen aan een leefstijlprogramma?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van diverse factoren. Denk aan jouw eigen motivatie, het niveau van de begeleiding, maar ook jouw genetische aanleg om te zwaar te worden. Meedoen aan een leefstijlprogramma is een stok achter de deur, maar uiteindelijk moet je het natuurlijk wel zelf doen. En dat is niet makkelijk! De verleidingen zullen voorlopig niet verdwijnen. Maar je kunt er zelf wel mee om leren gaan. En dat biedt natuurlijk wel hoop en perspectief!

Afbeelding: Madrona Rose via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook