fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mogen vieze schoonmaakdoekjes bij de gewone was?

Thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis: het ultieme gevoel van luxe. Sinds de geboorte van Sophia hebben wij een hulp in de huishouding en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel blij mee. Als Dennis is geweest, lijkt het of het huis een beetje lichter, vrolijker en mooier is. Het wordt er een fijnere plek van. 

Vieze schoonmaakdoekjes

Na het schoonmaken, legt Dennis de gebruikte schoonmaakdoekjes en de dweil altijd netjes naast de wasmachine. Het enige wat ik hoef te doen, is ze te wassen en te drogen zodat Dennis ze de volgende keer weer kan gebruiken. De doekjes was ik nooit alleen. Ik vind het zonde om de wasmachine kwart-vol te laten draaien en vul hem daarom verder aan met handdoeken, sokken, beddengoed of iets anders wat ook meekan in de 60 graden was.

Mag je ze bij de gewone was gooien?

Maar die vieze schoonmaakdoekjes, bij het beddengoed waar je die avond weer onder wil slapen: is dat wel een goed idee? Volkskrant schreef er een artikel over en dit is hun antwoord:

“Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. De wasmachine spoelt eerst een hoop viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij, samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet. Maar, spoel dat schoonmaakdoekje even goed uit met heet water voor je het in de wasmand gooit. ‘Een goede vuistregel voor ontsmetten is: als je je handen brandt aan het water, is het heet genoeg’, doceert Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Niet te veel spetteren, want dan verspreid je die bacteriën juist weer. Gebruik huishoudhandschoenen of leg het in een afwasbak met heet water en hang het daarna goed uit zodat het kan drogen. Onthoud: bacteriën gedijen in een omgeving die warm en vochtig is en waar er iets te eten valt. Met uitspoelen, desinfecteren met hitte en daarna drogen kun je de risico’s op een infectie sterk verkleinen.’”

Meer te weten komen? 

Ben je benieuwd naar welke bacteriën je kan aantreffen op de vieze schoonmaakdoekjes, wanneer je wat voorzichtiger om moet gaan met de doekjes en of wasmachine’s de beloofde temperatuur wel halen? Lees dan zeker even verder bij Volkskrant!

Hoe was jij de vieze schoonmaakdoekjes nu? Of gooi je ze na gebruik misschien zelfs helemaal weg? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook