Stel. Je bent al een paar jaar lid van een politieke partij. Je volgt de landelijke politiek met enige ergernis. De lokale politiek volg je vanaf de zijlijn. Dan staat de kandidatencommissie van -in mijn geval- GroenLinks voor je deur. Of je beschikbaar bent voor een hoge plek op de kieslijst. Wat doe je?
Ik heb getwijfeld, overlegd met mijn man en aan mijn kinderen gevraagd: vinden jullie het iets voor mij? Wat is mijn meerwaarde? Ik was er niet direct van overtuigd dat de politiek op mij zat te wachten. De gesprekken met de kandidatencommissie en met andere Helmondse GroenLinksers trokken me over de streep. Ik trof een fijne club mensen. Warme mensen, mensen die betrokken zijn bij de stad en haar inwoners. Al vrij snel heb ik toen de knoop doorgehakt. Uiteindelijk kwam ik, zeer verrassend, als lijsttrekker uit de procedure.
Als nieuwkomer wil ik Helmond een frisse impuls geven. Ik ga me inzetten voor die fantastische stad waar veel meer uit te halen is, dan wat nu wordt gedaan. Vanuit de raad, dichtbij de mensen in de stad.
Op de eerste plaats ben ik lijsttrekker omdat ik sta voor de idealen van GroenLinks. Dus vind ik dat de gemeente het voorbeeld moet geven op het gebied van duurzaamheid. Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, kijken of je duurzaamheidinitiatieven vanuit het bedrijfsleven of vanuit particulieren kunt ondersteunen.
Ik realiseer me ook dat de lokale politiek het moeilijk heeft. De gemeenten in ons land krijgen steeds meer taken op hun bord. Als de zorg voor kwetsbare mensen naar de gemeenten komt en er wordt direct ook fors bezuinigd op het budget, dan moet je keuzes maken. Maak daarbij dan ook gebruik van de zorgorganisaties die er zijn. Daar zit zoveel specialistische kennis. Daar werken enorm betrokken mensen. Daar gaat het niet om marktwerking, daar gaat het om hoe we goede zorg kunnen leveren aan kwetsbare mensen.
Een ander traditioneel speerpunt van GroenLinks is milieu. Het is dan ook niet vreemd dat we fel tegenstander zijn van de aanleg van ‘de Ruit’ om de stad. Meer asfalt om de infrastructuur te verbeteren. Een typisch voorbeeld van ‘oud denken’. Een betere bereikbaarheid kan ook op andere manieren worden gerealiseerd: denk daarbij aan slimme verkeerstechnieken, een progressief fietsbeleid, verbetering van het OV, het bevorderen van flexibel werken. Bovendien is Helmond gezegend met de Automotive Campus, die al jaren onderzoek doet naar nieuwe, slimme technieken die een groen en duurzaam antwoord moeten bieden op complexe vervoersvraagstukken. Beter voor mens én milieu.
Dat brengt me terug bij mijn beweegredenen. Het wordt de komende jaren enorm balanceren tussen gezin, werk en politiek. Maar ik ben wel overtuigd van mijn keuze: ik ben het aan mijn kinderen en alle anderen verplicht om te doen wat in mijn vermogen ligt om de wereld zo achter te laten dat er nog een goede en gezonde toekomst mogelijk is.
Antoinette Maas (47) is opgegroeid in Gemert en woont tegenwoordig in Helmond. Ze is getrouwd met Willem en moeder van drie kinderen (15, 13 en 10). Antoinette werkt als stafmedewerker communicatie bij de Stichting voor Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland. Daarvoor had zij diverse functies in het Elkerliek ziekenhuis, als freelance tekstschrijver en als hoofdredacteur. Antoinette is dol op de Waddeneilanden, wandelen en samen eten.
Deze bijdrage van Antionette Maas maakt deel uit van een serie portretten van vrouwen die op 19 maart a.s. aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Eerder deed minister Jet Bussemaker al de kick-off voor deze serie, lees hier haar blog. Jet Bussemaker geeft onder andere aan dat vrouwen vaker zelf politiek actief zouden moeten worden. In de gastblogs die we nu publiceren lees je ook hoe andere vrouwen/moeders hun gezinsleven en werk combineren met de politiek.
Damespraatjes vindt het belangrijk dat vrouwen hun stem laten horen! Denk niet dat het geen zin heeft om te gaan stemmen. De gemeenteraad staat heel dicht bij de burgers en de raadsleden zijn goed benaderbaar, waardoor je feed-back kunt geven op het gevoerde beleid. Ook krijgt de gemeente steeds meer taken toebedeeld, onder andere op het gebied van de jeugdzorg.
Ga allemaal stemmen op 19 maart!
De komende week kunnen jullie kennismaken met:
- CDA: Janine de Kleine uit Kampen
- D’66: Zoë Kwint uit Amsterdam
- Groen Links: Antoinette Maas uit Helmond
- PvdA: Nelleke Degenhart uit Hilversum
- PVV: Jenny Zerfowski uit Almere
- VVD: Laurine Bonnewits uit Lansingerland
- SP: Lieke van Rossum uit Delft