fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 tips voor een goede zindelijkheidstraining

Mijn oudste dochter Sophia is ruim een half jaar zindelijk. Heerlijk vind ik het! Geen stinkende poepluiers, geen gesjouw met luiers en een kind dat haar weg naar zelfstandigheid mooi voortzet. Nou ja, voor haar niet meer. Haha! Helena is tweeëneenhalf en draagt wel gewoon nog luiers. Gelukkig wordt het ook bij haar langzaam maar zeker tijd om aan de zindelijkheidstraining te gaan beginnen.

Zindelijkheidstraining

Stiekem kijk ik er best naar uit we helemaal uit de luiers zijn. Maar hoe pak je dit precies aan? Wij zetten 9 handige tips voor je op een rij.

1. Voldoende drinken

Het is belangrijk om je kindje genoeg te laten drinken, om zo hun darmen en blaas gezond te houden. Sommige ouders geven hun kinderen tijdens de zindelijkheidtraining juist minder te drinken, maar dat kan het gevoel van aandrang ook verminderen. Geef een normale hoeveelheid water/melk, zoals je ook zou doen met een luier aan.

2. Poepen in een luier

Sommige kinderen vinden plassen op het potje heel leuk, maar hebben een bepaalde weerstand tegen het poepen. Blijf daar luchtig mee omgaan en geef het wat tijd. Poept je kindje liever in een luier? Helemaal niet erg, dat potje komt vanzelf. Het is vooral belangrijk dat hij het niet op gaat houden, waardoor hij misschien buikpijn kan krijgen.

3. Gebruik makkelijke kleding

Vermijd kleding met vervelende ritsen of knopen. Laat ook de romper achterwege. Op deze manier kan jouw koter zich makkelijk zelf uitkleden om op het potje te gaan.

Kies daarbij de juiste luiers uit voor bij de training. Gebruik je momenteel bijvoorbeeld luiers van Kruidvat? Dan kun je overstappen op luierbroekjes. Deze zijn eenvoudig aan en uit te trekken door je kind zelf.

4. Laat je dreumes zelf het potje uitkiezen

Hoe leuker het potje, hoe leuker het is om daarop te zitten. Ga samen naar de winkel en laat jouw kindje zelf een mooi potje kiezen. Gebruikt jouw kind de wc om zindelijk te worden en gebruik je daarvoor een toiletverkleiner? Laat ook deze dan uitkiezen door hem- of haarzelf. Zet het potje alvast ergens neer voordat je begint aan de training. Zo kan jouw kleine hier vast aan wennen.

zindelijkheidstraining

5. Bouw een routine op

Door op vaste momenten even op het potje te gaan zitten, kan je het zindelijk worden makkelijker maken. Ga even naar het potje na het opstaan, na het eten en drinken, voor het naar buiten gaan en na het thuiskomen. Zo leert hij meteen dat dit momenten zijn waarop het handig is om nog even te gaan plassen.

6. Hou het kort

Laat je kindje niet te lang op het potje of het toilet zitten: twee of drie minuten is genoeg. Is dit al lastig vol te houden voor ze? Geef ze dan een speeltje of knuffel voor afleiding. Willen ze dan nog niet blijven zitten? No problem! Straks weer een kans.

7. Licht de opvang/oppas in

Laat het op de opvang of aan de oppas weten dat je bezig bent met zindelijkheidstraining. Op de crèche hebben ze vaak speciale kinder wc-tjes én zien ze hun leeftijdsgenootjes ook de wc gebruiken. Door er ook hier aandacht aan te schenken gaat het stukken sneller en makkelijker.

8. Geef complimenten

Beloon je kleine voor alles wat ze goed doen, zoals op het potje zitten, handen wassen en uit- en aankleden. Klap bijvoorbeeld voor ze, of geef een sticker. Zo wordt het extra leuk om het nog een keer te doen.

9. Wees geduldig

Ongelukjes en terugvallen horen bij het zindelijk worden. Dat is helemaal niet erg! Wees niet bang dat alles is mislukt wanneer je kindje een kleine terugval heeft. Dit komt in de meeste gevallen heel snel weer goed!

Praat mee

Wij hopen dat je veel aan deze tips gaat hebben tijdens de zindelijkheidstraining! We zijn ook heel benieuwd naar al jouw tips op dit gebied. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook