fb
Damespraatjes Damespraatjes

70% van de kinderproducten in de supermarkt past niet in Schijf van Vijf

Van een toetje dat speciaal voor kinderen is gemaakt verwacht je eigenlijk dat het gezond is. In ieder geval dat het niet te veel suiker bevat. Ook bij speciale kinderkoekjes hoop je daarop. Wake up! Dat is dus niet zo! Unicef deed onderzoek naar kinderproducten in Nederlandse supermarkten en de resultaten waren schokkend.

Niet in Schijf van Vijf

UNICEF onderzocht ruim 2000 kinderproducten, zoals kinderontbijtgranen, kindertoetjes en pakjes drinken in verschillende supermarkten en analyseerde of ze pasten binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De resultaten zijn ontluisterend, de meeste producten bevatten teveel suikers, energie, of zout of te weinig vezels en passen hierdoor niet binnen de Schijf van Vijf.

Suzanne Laszlo, Directeur UNICEF Nederland: “Wij vinden dat het recht van kinderen op gezonde voeding onvoldoende verankerd is in het beleid en de praktijk van Nederlandse supermarkten”.

Ook keek UNICEF naar promotie van kinderproducten in folders en het gebruik van kindermarketing. Supermarkten tonen geen terughoudendheid in aanbiedingen voor ongezonde producten voor kinderen.

Opvallende resultaten

  • Van het totale aanbod in het baby-, dreumes- en peuterschap voldoet slechts een derde aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  • Van de 39 onderzochte kinderontbijtgranen, voldoet SLECHTS ÉÉN product aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  • Van de 865 onderzochte producten kinderbroodbeleg, vallen 829 producten BUITEN de Schijf van Vijf.
  • Op de toetjesafdeling is er geen enkel kinderproduct dat binnen de Schijf van Vijf valt.
  • Bij ongeveer 25 procent van alle kinderproducten in folders, is sprake van kindermarketing.

Dit zijn best wel heftige resultaten. Er ligt een mooie taak voor de fabricanten om de kinderproducten gezonder te maken. Ook zouden supermarkten misschien anders moeten gaan inkopen.

Zelf bewust kiezen

Verder is het natuurlijk helemaal aan ons wat wij onze kinderen geven. Ik weet dan mijn meiden vroeger enorm van fruit, gewone yoghurt, rozijntjes etc hielden. Heel af en toe kregen ze een kant-en-klare kindersnack. Zolang je dat met mate doet is het denk ik niet zo erg. Als de basis van het voedingspatroon maar gezond is en ze niet te veel gaan wennen aan alle te zoete, vette of zoute eten.

We zijn heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook