fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tips voor een stofvrij huis

Heb jij wel eens hoestende en niezende mensen op bezoek gehad? Ik wel! En wat heb ik me geschaamd, één van mijn gasten had een namelijk een stofallergie en blijkbaar was mijn huis één grote bron van stof, die de slijmvliezen flink prikkelde.

Je vraagt je wel eens af waar komt al dat stof toch vandaan? Een grote bron van stof ben je trouwens zelf. Je verliest de hele dag door huidschilfertjes en haren. Daarnaast is je kleding ook een grote bron van stof. Klop je jasje of blousje maar eens uit als het zonnetje naar binnen schijnt en je snapt dan precies wat ik bedoel.

Heb je dieren in huis, dan hoef ik je niet te vertellen dat dit ook veel stof en ronddwarrelende haartjes oplevert. Maar ook etensresten en dode insecten kunnen stof creëren.

Hier een paar tips om je huis zoveel mogelijk stofvrij te houden

1. Haal regelmatig de stofzuiger door je huis. En als je even wat minder tijd hebt, haal dan het vuil in ieder geval wel weg bij de hotspots. Een Kruimeldief is dan ideaal. Met hotspots bedoelen we de hoekjes van de woonkamer, stofophopingen onder je stoelpoot of tafel etc. De slaapkamer verdient ook wat extra aandacht. Je beddengoed levert veel stof op, maar ook in je bed kan er veel stof zijn door huidschilfers en stofmijt. Zeker voor mensen met een stof allergie is het heel belangrijk dat de slaapkamer goed schoon wordt gemaakt.

2. Ruim je wasgoed snel op. Laat zo min mogelijk kleding door het huis slingeren, leg het in de kasten of doe het in een afgesloten wasmand. Heb je de kleding gewassen, zorg dan dat het zo snel mogelijk weer in de kast komt, bij voorkeur een kast die je kunt afsluiten. Kijk ook eens of je alle kleding je hebt nog wel draagt. Zo niet, doe het dan weg. Kleding is een grote bron van stof, dus hoe minder kleding in huis, hoe minder stof.

3. Laat geen etensresten slingeren. Heb je wel eens een boterham uitgeschud, of een cracker. Je ziet er natuurlijk veel kruimels van af komen, maar ook fijne stofdeeltjes. Laat het niet rondslingeren, het kan ook weer insecten aantrekken die uiteindelijk weer voor een verhoogde stofproductie zorgen.

4. Maak regelmatig je wasdroger schoon. Als ik mijn filters schoonmaak dan schrik ik iedere keer weer hoeveel stof er vanaf komt. Hoe maak jij trouwens je pluizenfilter schoon? Loop je er mee door je huis richting prullenbak? Niet meer doen! Maak ‘m ter plekke schoon en stop het stof meteen in een plastic zak die je onmiddellijk afsluit. Gebruik je stofzuiger om die delen van de droger uit te zuigen waar je bij het stof kunt komen.

5. Kijk goed naar de volgorde van het stofzuigen. Ga je eerst stofzuigen en dan stoffen? Dat ligt heel erg aan de stoffigheid van je meubels. Ligt er heel veel stof op je kast en wil je dit droog weghalen (dus met een stofdoek en niet met een natte doek), dan zou ik eerst stoffen, want er zal veel veel op de grond neer dwarrelen, en dan pas stofzuigen. Maar zijn je meubels redelijk tot goed schoon, dan kun je makkelijk beter eerst zuigen en dan een nat doekje over de meubeloppervlakken halen. Tip van mijn moeder: als je het hele huis door moet met je stofzuiger, doe dat dan van boven naar beneden.

6. Houd roosters en ventilatiekanalen schoon. Hier kan namelijk heel veel stof in blijven zitten. Soms zijn de roosters ook wat vettig, zeker in de keuken, hier blijft stof dan extra makkelijk aan hangen. Het schoonmaken van ventilatiekanalen is wat lastiger, vaak zitten er filters in je systeem, die het stof opvangen. Houd deze filters ook goed schoon. Nog een aandachtspuntje: gordijnen en shutters kunnen ook veel stof vasthouden.

7. Leg een mat bij de voordeur. Deze mat zorgt ervoor dat je zo min mogelijk stof mee het huis in neemt. Liever je mat goed stofzuigen dan je hele huis! Moet je in je huis kiezen voor tapijt of een gladde vloer, laat je dan goed informeren over de voor- en nadelen van een dergelijk vloer.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Hans -

Vrouw en kind vinden het vreselijk als ik ga stofzuigen. Allergisch.
Je verspreidt meer stof in de lucht dan dat je opzuigt is hun reactie.
Wat te doen.
Maw: wat is een echt goeie stofzuiger?

Dave -

Hoekan je nou het snelst stofzuigen boven en beneden

Monica -

Mijn jongste dochter heeft veel last van allergien. Daarom zijn wij 2 jaar geleden helemaal anders gaan schoonmaken in huis. Wij hebben alle tapijt verwijdert en een stofzuiginstallatie in ons huis . Ook zijn onze stoffen banken vervangen door leer en hebben we een aparte wasruimte gemaakt. Nu ruim 2 jaar later gaat het echt beter met haar en heeft ze zelden nog medicatie nodig.

Karin -

Handige tips bedankt! Ik vind het zelf ook altijd fijn als mijn huis stofvrij is en mooi schoon is!

Reageer ook