fb
Damespraatjes Damespraatjes

6 dingen die je moet weten over tuinverlichting

Afgelopen jaren hebben we hele mooie nazomers gehad en konden we zelfs tot diep in oktober in de tuin zitten. En omdat we steeds meer tijd in de tuin spenderen wordt deze ook steeds meer een verlengstuk van de woonkamer. Prachtige eettafels, die ook binnen niet zouden misstaan, loungebanken waar je heerlijk tot in de late uurtjes op kunt chillen sieren de moderne tuinen. En ook de tuinverlichting wordt hierbij steeds belangrijker. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waar je op moet lekker bij de aanschaf en aanleg van tuinverlichting.

1. Aanleg van je tuin. Houd hierbij meteen rekening met de verlichting. Maak een lichtplan en bij de aanleg van je tuin is het zo makkelijk om kabels aan te leggen. Ook al kun je de verlichting misschien nu nog niet betalen, omdat de tuin al heel duur was, later heb je hier enorm profijt van omdat het dan een fluitje van een cent is om het licht aan te leggen. Wil je een test doen waar verlichting komt? Probeer het in de avond uit met waxinelichtjes op plekken waar je mogelijk vbuitenverlichting wilt hebben.

2. Breng contrast aan via verlichting. Het is mooi om een aantal plekken waar je vaak zit te verlichten, maar zorg dat je het niet te gek maakt. Het is meestal mooier om een aantal plekken te verlichten dan dat de hele tuin ’s nachts in het licht baadt. Heb je iets heel bijzonders in de tuin staan, bijvoorbeeld een kersenboom die in het voorjaar prachtig in bloei staat? Licht dit dan zeker uit.

3. Speel met de ruimte. Is je tuin niet zo groot? Zet de tuinverlichting dan zoveel mogelijk achter in je tuin. Je zult zien dat de tuin hier dan wat groter door lijkt.

4. De kleur van het licht. Zacht licht is het mooist om in de tuin te gebruiken. Maar steeds vaker wordt er gekleurde LED verlichting gebruikt. Ook heel mooi om je huis mee te verlichten.

5. Voorkom verblinding. Zelf heb ik er een enorme hekel aan als er fel licht in mijn ogen schijnt. Ik vermijd het dan ook om naar plekken te kijken waar een felle lamp staat. Plaats je lampen in de tuin zodanig dat je niet tegen het licht inkijkt en als het niet anders kan, gebruik dan zachte verlichting. Houd ook rekening met de buren. Voorkom dat jij een spotje op een boom zet en het licht niet alleen op de boom schijnt, maar ook de huiskamer van de buren verlicht. Zij zullen daar vermoedelijk niet zo blij mee zijn.

6. Verlichting is ook een vorm van beveiliging. Het schrikt inbrekers vaak af, want ze willen niet gezien worden. Ook is het vervelend als ze betrapt worden doordat je een bewegingssensor aan de buitenverlichting hebt gekoppeld.

Heb jij nog goede tips voor verlichting in de tuin? Laat het ons dan zeker weten. Wil je inspiratie opdoen voor tuinverlichting, kijk dan ook eens op de website van Nostalux.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook