fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 weetjes over de hoedjes op Prinsjesdag

De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Niet alleen de begroting en de plannen voor het komende jaar staan hierbij centraal, maar vooral ook de hoedjes. Hier 5 opmerkelijke weetjes over de hoeden op Prinsjesdag.

Erica Terpstra

Erica Terpstra was het eerste kamerlid dat een hoedje droeg op Prinsjesdag.  In 1977 mocht het pas gekozen kamerlid voor het eerst de Troonrede bijwonen. Erica heeft haar studententijd in Leiden doorgebracht en daar droeg je bij officiële gelegenheden altijd een hoed.  Erica: ‘Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wél?’ Een nieuwe traditie was geboren.

Formaat van het hoedje

In de eerste jaren van de hoedjestraditie werd er rekening gehouden met het formaat van de hoed van de Koningin en prinsessen. De hoed van de parlementariërs mocht beslist niet groter zijn dan die van de koninklijke familie. Inmiddels is dit losgelaten.

Politiek statement

Steeds vaker zie je dat politica door middel van hun hoedje een politiek statement onder de aandacht wil brengen. Marianne Thieme is op dit gebied de absolute kampioen, al meerdere jaren achter elkaar trok zij bijzonder veel aandacht.

Ook leuk voor mensen die niet van politiek houden

De hoedjes op Prinsjesdag trekken veel aandacht. Ook al ben je niet zo gefocust op de politieke en financiele inhoud van de troonrede de hoedjes maken toch dat je mee kunt praten over Prinsjesdag. Ook wordt er wel gezegd dat het enige dat Prinsjesdag nog spannend maakt, de hoeden zijn, de rest is toch al voortijdig uitgelekt.

Stormachtige hoedjesdag

Er wordt storm verwacht op de derde dinsdag van september 2015. We zijn heel benieuwd wel kamerlid een stormbestendig hoedje zal dragen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook