fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor mensen die hun doelen willen behalen

Jezelf ontwikkelen is niet makkelijk. Waar je als kind dagelijks enorme stappen zette, hebben veel volwassenen de neiging om stil te staan. Dit gebeurt doordat we het gevoel hebben dat het allemaal wel goed genoeg is zo of doordat we simpelweg niet uit onze comfortzone durven te stappen. Maar door dit juist wél te doen, kan je ook op latere leeftijd enorme ontwikkelingen doormaken. Eén van de manieren om te zorgen dat dit mogelijk wordt, is het stellen van doelen. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je die doelen ook daadwerkelijk bereikt? Wij geven je 5 handige tips!

1. Stel realistische doelen

Een doel behalen wordt pas leuk en mogelijk als je een realistisch doel voor ogen hebt. Je hoort dit ongetwijfeld ontzettend vaak, maar deze eerste stap is van groot belang. Weet je zelf niet helemaal zeker of een doel realistisch is voor jou? Vraag dan een expert om hulp! Wil je afvallen maar weet je net hoeveel gewicht je kan verliezen? Schakel een diëtist in. Wil je een marathon rennen maar weet je niet hoe je het opbouwt? Vraag een trainer om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

2. Schrijf op waarom je een bepaald doel wilt behalen

Een doel stellen is leuk, maar het is ook belangrijk dat je weet waarom je een bepaald doel wilt behalen. Er zullen een aantal zware en moeilijke momenten aankomen en dan is het fijn om jezelf eraan te herinneren waarom je het doet. Dit kan je echt net dat beetje extra motiveren! Je kan een lijstje met redenen in je telefoon zetten, maar ook bijvoorbeeld een foto als achtergrond op je telefoon kan al genoeg zijn om je hieraan te helpen herinneren.

3. Omring je met mensen die jou kunnen helpen

Omring jezelf met positiviteit, steun, kennis en ervaring. Verschillende mensen kunnen jou op verschillende manieren helpen. Je hebt vast wel die ene vriendin die jou altijd kan opvrolijken of een vriend die je net dat extra zetje geeft. Niet iedereen heeft een even groot aandeel, maar dat hoeft ook niet. Een kleine manier van steun kan net zo waardevol zijn als iemand die jou gedurende het gehele proces begeleidt. Je hebt het allebei nodig.

4. Neem afscheid van mensen die je tegenhouden

Neem afscheid van mensen die niet in jou geloven of je zelfs tegenwerken. Verwar dit echter niet met mensen die kritische vragen stellen om jou scherper te maken! Met tegenhouden bedoelen we mensen die jou bewust of onbewust hinderen om jouw doel te behalen. Denk aan een vriendin die zegt dat je niet moet afvallen (omdat ze zelf anders nog dikker lijkt) of een echtgenoot die je tegenhoudt je droomcarriere na te jagen. Kies voor jezelf en ga voor positieve energie!

5. Beloon jezelf

Heb je een doel bereikt? Beloon jezelf en geniet ervan! Het is ontzettend knap dat je dit doel hebt bereikt en daar mag je trots op zijn. Trakteer jezelf op een goede fles wijn, ga een middag flink shoppen of neem de hele familie mee uiteten. Door het te vieren krijg je daarnaast weer positieve energie waardoor je daarna weer flink aan de bak kunt!

Heb jij nog goede tips voor het behalen van doelen? Laat het ons weten, we horen ze graag!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook