fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor een onderhoudsvrije tuin

onderhoudsvrije tuin kunstgras

Hoewel ik dol ben op tuinieren, ontbreekt het me regelmatig aan tijd. Nu ik de tuin heb opgeruimd, ben ik aan het nadenken over een wat minder onderhoud intensieve tuin. Net zo leuk maar minder bewerkelijk!

Als kind al wroette ik graag in de aarde, samen met mijn oma die me leerde een tuin te onderhouden. Een mooie bijkomstigheid is dat ik uiterst zen word van tuinieren. Ik vind het heerlijk om met mijn handen door de aarde te gaan, plantjes in de grond te scheppen en in de winter de vogeltjes te voeren met vetbolletjes. Ik hoef geen landerijen te hebben, maar een postzegeltje waar ik lekker mijn gang kan gaan is wel fijn. Door tijdsdruk denk ik steeds vaker na over een onderhoudsvrije tuin. Met wat meer potten met planten en misschien wel kunstgras.

Hoe creëer je een tuin waarin je niet uren hoeft door te brengen om het op orde te krijgen zonder dat het er saai en somber uitziet?

Kunstgras

Er waren tijden dat ik dacht: ‘kunstgras? Nooit!’ Dat had er vooral mee te maken dat het er nogal nep uitzag. Maar dat is niet meer. Tegenwoordig ziet kunstgras, bijvoorbeeld van Top Kunstgras er super echt uit. Een van de grootste voordelen is dat je je grasmaaier op Marktplaats kan zetten. Zo af en toe een bezem over het kunstgras en klaar is kees. Een ander voordeel is dat je gras het hele jaar door groen is wat ook in de winter leuk is. Bang dat het lelijk wordt door weersomstandigheden hoef je niet te zijn, want de kwaliteit van nu is zoveel beter dan jaren terug.

Leuke bestrating

Als je besluit je gras eruit te halen, zit je met een enorm gat. De verleiding om er flinke tegels in te leggen is misschien groot, maar waarom kies je niet voor een leuke steentjes en laat je je tuin betegelen? Ook kun je kijken voor natuurstenen die een heel natuurlijke uitstraling aan je tuin geven.

Borders

Omdat je niet wilt dat je tuin er zonder gras uitziet als een crematorium, kun je overwegen borders aan te leggen. In deze stroken kun je vaste planten zetten of je kunt er voor kiezen elk voorjaar er zomerbloeiers in te planten. Als je voor bodembedekkende planten kiest, ziet je border er mooi groen uit en slaan buurkatten je border over om hun behoefte in te doen.

Potten

Zelf ben ik dol op straattuintjes. In grote steden zie je ze vaak: kleine tuintjes op de stoep voor het huis. Een verzameling van verschillende potten volgezet met planten. Als je in een aantal potten winterharde planten zet, heb je het hele jaar door plezier van je straattuintje en in december kun je je boompjes versieren met lampjes.

Niet van echt te onderscheiden

Als je iemand bent die zelfs de planten in potten vergeet te verzorgen, dan kun je kiezen voor nepplanten. Soms niet van echt te onderscheiden zorgen deze ‘planten’ voor een kleurige aanblik in je tuintje. Een boom in je tuin staat ook leuk en behoeft nauwelijks onderhoud.

Een onderhoudsvrije tuin staat dus niet gelijk aan saaie tuin. Met weinig middelen kun je je een leuk tuintje creëren die je vol kunt zetten met potten met planten, mooie tuinbeelden, een leuk tuinsetje en zo zijn er tal van mogelijkheden om heerlijk te genieten van je tuin!

Al zin om aan de slag te gaan met je onderhoudsvrije tuin :-). Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Foto door Blue Bird via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook