fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor de leukste fietsvakantie als beginnend fietser

Mijn hoofd zat vol, mijn lijf stond strak. “Je moet gaan fietsen,” adviseerde een vriendin, “kan je lekker je koppie leeggooien.” Ik pakte mijn stalen ros, het kinderzitje rammelde, mijn fietstassen klepperden. Ver kwam ik niet op mijn oude Batavus, maar ik deed het mooi wel vier keer in de week. Tien jaar later en twee racefietsen verder ben ik verslaafd aan de wind door mijn haren, het ratelen van mijn ketting en de vele omwentelingen die mijn benen maken.

Een leven zonder fietsen is voor mij ondenkbaar. Bijna dagelijks vreet ik kilometers. Zie ik de zon opkomen, hazen wegrennen en voel ik de muizenissen in mijn hoofd verdwijnen. Bovendien heb ik een man met dezelfde passie. Dus regelmatig gaan we er samen op uit. De ene keer op de racer, de andere keer op de mountainbike. Vorige zomer zijn we op vakantie gegaan naar Spanje. Omdat we dat met de auto deden, namen we de fietsen mee op de fietsendrager zodat we uiteindelijk in de provincie Cantabrië prachtige tochtjes konden maken.

Vijf tips

De foto’s die we dagelijks op social media plaatsten, spraken voor zich en maakten nieuwsgierig. Want hoe pak je dat aan, zo’n fietsvakantie? Die vraag werd mij regelmatig gesteld en voor al diegenen die benieuwd zijn, heb ik vijf tips die bijdragen aan een onvergetelijke en vooral sportieve vakantie.

1. Ken je fiets

Dat klinkt logisch, maar een veel gemaakte beginnersfout is dagen achter elkaar tochten maken op een fiets waarop je nog nauwelijks hebt gezeten. Dat is vragen om ellende en spierpijn. Zorg dat ‘ie goed is afgesteld, dat je lekker zit, dat de fiets veilig is en geen mankementen vertoont. Het fijnste is om het op je eigen fiets te doen, dus als je naar het buitenland gaat is het wel het fijnst als je een fietsendrager hebt. Het lijkt misschien een flinke investering, maar het is iedere cent waard. Mocht je nog niet over een goede fietsendrager beschikken, dan kun je hier een kijkje nemen voor de verschillende opties.

2. Investeer in kleding

O, maar als je naar een zonnig land gaat, heb je toch haast geen kleding nodig? Zeker wel. Het is belangrijk om je goed te kleden. Zo kan het ’s ochtends best fris zijn en ’s middags inderdaad snikheet. Dus heb je verschillende kledingstukken nodig. Koop shirtjes die ademen, die zorgen dat je je warmte kwijt kunt, en als het nodig is warmte vasthouden. Een broek met een zeem is geen overbodige luxe als je vele kilometers maakt en zorg voor goede fietsschoenen. En vergeet je niet te beschermen tegen de zon!

3. Regel tassen

Omdat uren fietsen met een rugzak niet comfortabel is, doe je er goed aan om uit te kijken naar fietstassen. Als je een bagagedrager hebt, is de keuze in fietstassen groot. Heb je die niet, dan moet je creatief zijn en op zoek gaan naar tassen die bijvoorbeeld aan het frame kunnen worden bevestigd. In een klein zadeltasje kun je plakspullen en extra binnenband stoppen. Ook zijn er handige stuurtassen te koop waar je het een en ander in kwijt kunt.

4. Blaas ook uit

Als je lekker op stoom bent is het verleidelijk om maar door te gaan. Om nog meer kilometers te vreten. Maar vergeet niet om regelmatig te rusten en te genieten van de omgeving. Zoek idyllische plekken met adembenemende uitzichten op waar je lekker kunt lunchen. Bouw rustdagen in. Want als je dagen achter elkaar fietst liggen blessures op de loer. Bovendien moet je je lichaam de tijd gunnen om bij te tanken.

5. Vergeet niet te hydrateren

Naast boterhammen en fruit is vocht onontbeerlijk. Voldoende drinken is van levensbelang, zeker als het warm is. Je transpireert dan meer en dat vochttekort moet je ook aanvullen. Stort je niet op allerlei sportdrankjes; die zijn vaak prijzig en helemaal niet zo goed voor je lichaam. Water is prima en voldoet, wel in combinatie met de juiste voeding. Als ik een terrasje tegenkom in de middag, vind ik het heerlijk om een donker biertje te bestellen. Tenslotte nog een tip van een medefietsvriendin: neem gekookte eitjes mee voor onderweg. Beetje zout erop en je spieren sidderen van genot.

Fietsplannetjes

Voorzichtig stippel ik al weer een fietsvakantie uit. Het kriebelt, ik moet er echt even uit. Maar tot die tijd geniet ik van de ritjes die ik in de omgeving maak. Want misschien blijven we dit jaar gewoon in Nederland. Is helemaal niet erg, immers: in geen enkel ander land is de fietser zo welkom als in ons kikkerlandje.

Reageer ook