fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips om jezelf te beschermen tegen de Ambrosiaplant oftewel de hooikoorts opwekker

ambrosiaplant

Op mijn weerappje zie ik al dagenlang de melding staan: zeer grote kans op klachten als je gevoelig bent voor de Ambrosiaplant.  En in een van de ochtendshows op de radio waarschuwden ze er ook al voor. Mijn nieuwsgierigheid werd flink geprikkeld en Damespraatjes ging op onderzoek uit.

Ambrosia een een plant die ook wel Alsemambrosia wordt genoemd. Hij bloeit voornamelijk in de zomer en nazomer. Het laat pollen achter waar hooikoorts-patiënten verschrikkelijk veel last van kunnen krijgen. In Nederland komt de plant steeds vaker voor in tuinen. Dit komt voornamelijk omdat men vogeltjes voert met zaad waar de Ambrosiaplant van gaat groeien.

Teveel hooikoortstabletten geslikt? Dit kan er gebeuren!

Ook het opwarmen van ons klimaat zorgt ervoor dat deze plant zich steeds verder verspreidt. De plant komt oorspronkelijk uit Amerika en is één van de grootste oorzaken van hooikoortsklachten.  We geven hieronder vijf tips over hoe je de Ambrosiaplant zelfstandig kan bestrijden.

ambrosia-plant

foto: NVWA

1. Zie je er één meld het dan

Onderzoekers stellen het zeer op prijs als ook de burgers een bijdrage doen aan het bestrijden van deze hooikoorts opwekkende plant. Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden: De Ambrosia Melder en De Ambrosia SCOUT. Je kunt in de Appstore ook de NVWA downloaden. Via Android kies je dan voor WUR. Al deze apps zijn gratis. Zodra je zo een plant ziet, kun je een foto maken en doorsturen. Er komen dan plantenbestrijders die de Ambrosia zullen verwijderen. Verder heb je ook nog de Natuurkalender en Waarnemingen.nl.

2. Zelf bestrijden

Je kunt, als je de plant ziet, ook zelf het heft in handen nemen. Doe dit alleen op plekken waar je zelf goed bij kan en ga er niet actief naar op zoek. Met zulke plekken bedoel ik de voor of achtertuinen en bijvoorbeeld de speeltuin. Op deze manier help je anderen die klachten hebben en natuurlijk ook de mogelijkheid voor de plant om zich verder te verspreiden.

3. Blijf up to date

Hou zelf pollennieuws en Weeronline in de gaten. Op deze manier ben je goed voorbereidt op de plekken waar de Ambrosia zich bevindt. Dit kan handig zijn als je een fietstocht gaat maken of gezellig gaat picknicken.

4. Ga op tijd naar de huisarts

Mensen die allergisch zijn voor hooikoorts gebruiken uiteraard allerlei medicijnen. Zorg dat je voldoende voorraad hebt. De huisarts is altijd op de hoogte van de updates. Je hoeft niet altijd een afspraak te maken voor het recept. Dit kun je vaak ook regelen met de assistente.

5. Werk je in de akkerbouw?

Ben je werkzaam in de akkerbouw? Dan kun je enorme last ervaren van deze plant. Ze kunnen namelijk zorgen voor zeer slechte oogst en hier wordt niemand blij van. Om zo een groot oppervlak te bestrijden kun je contact opnemen met verschillende partners.

Hopelijk kunnen we er samen alles aan doen om de plant te bestrijden. Het mooie weer zit er voorlopig nog wel in dus het zou fijn zijn als dit snel en effectief gebeurt. Voor meer tips kun je altijd terecht op NVWA.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook