fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 super slimme tips om energie te besparen nu het zo koud is

Hoe fijn is het om vanuit die enorme kou lekker je warme huis in te stappen. Even opwarmen bij de kachel en zodra je weer op temperatuur bent de kaarsjes aanzetten. Het kan wel een flinke tegenvaller zijn als je de volgende energie-eind-afrekening ontvangt?  Ongetwijfeld is die fiks hoger dan je vorige afrekening. Om het leed enigszins te verzachten hebben we een paar tips voor je op een rij gezet.

Vijf handige tips om je energienota laag te houden

1. De truc met de plafondventilator. Zoals bekend trekt warme lucht naar boven. Nou zit het een beetje lastig op het plafond, dus het is handiger om die warmte naar beneden te krijgen. Heb je een plafondventilator? Zet deze dan op een lage stand en laat hem met de klok meedraaien. Door de ventilator in de tegenovergestelde richting te laten draaien wordt de warme lucht bij het plafond weer naar beneden gewaaid. Wij vinden het een briljante tip en hebben ‘m van Lifehacking.nl.

2. Steek lekker veel kaarsjes aan. Op het moment dat je ze aansteekt lijkt het meteen een paar graden warmer. Echt heel veel zoden zet het niet direct aan de dijk, maar het gaat om het psychologisch effect. Zo maakte ik een paar jaar geleden mee dat ik een vakantiewoning binnenstapte waar een knapperend haardvuur op een beeldscherm te zien was. Iedereen vond het gezellig, warm en knus in het huisje, terwijl de thermometer niet boven de 18 graden uitkwam!

3. Let the sun shine! Maak volop gebruik van de kracht van de zon. Waar je in de avond beter je gordijnen dicht kunt doen als het buiten zo koud is, moet je de gordijnen juist opendoen als het zonnetje lekker naar binnen schijnt. Zeker aan de zuidkant van je huis.

Lees ook: Deze 4 huishoudelijke klusjes kun je het beste doen als het buiten vriest

4. Met een dekentje op de bank? Dat helpt zeker, want je hoeft de kachel minder hoog te zetten. We lazen trouwen dat het gebruik van een elektrische deken maar weinig energie kost. Die kun je natuurlijk in je bed gebruiken, maar wie zegt dat je ‘m niet op de bank om je heen mag slaan?

5. Houd de kou zoveel mogelijk buiten! Dit lijkt een open deur, maar loop alle plekken waar de kou naar binnenkomt even na. Heb je een ongeisoleerde garagedeur die in verbinding staat met je huis? Hang daar een plaid tegenaan. Leg handdoeken bij kieren onder de deur. Doe alle gordijnen in huis zoveel mogelijk dicht (maar natuurlijk niet als het zonnetje naar binnen schijnt).

Mocht je nog meer tips willen hebben, kijk dan op Lifehacking.nl.

Heb jij nog originele tips voor ons? We zouden het leuk vinden als je deze met ons deelt. Dat kan via de comments onder dit artikel of op onze Facebook. Vinden we trouwens erg leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook