fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom TV kijken heel slecht is voor kinderen

Mijn oudste dochter had nog nooit TV gekeken tot haar 2e verjaardag. Ze miste het ook niet, ze wist niet eens wat het was. Tot we een keer bij vrienden waren en ze een aflevering van Sesamstraat en Tiktak zag. Dat smaakte naar meer en daarna keek ze thuis ook af en toe TV. Haar zusjes die jonger waren hebben op jonge leeftijd duidelijk meer gekeken.

Onlangs las ik een artikel over hoe slecht TV kijken kan zijn voor jonge kinderen en daar ben ik flink van geschrokken. Ik ben er meteen wat dieper in gedoken en kwam de volgende onthutsende onderzoekjes tegen.

1. Slechter geheugen en slechter plannen

Kijk jij vaak TV? Dan is de kans groot dat je slechter dingen gaat onthouden. Zeker als je ook nog weinig beweegt. Mensen die meer dan 3 uur per dag TV kijken kunnen slechter dingen onthouden en ook minder goed plannen.

Dit blijkt uit onderzoek dat in Californie is uitgevoerd. De onderzoekers denken te hebben aangetoond dat het slecht is om op jonge leeftijd weinig actief te zijn. Het actieve geheugen, het verwerken van problemen en het kunnen plannen van dingen waren aantoonbaar slechter bij het veel kijken naar TV en weingi bewegen.

2. Minder slaap

Uit ander Amerikaans onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van een televisie een negatieve invloed heeft op de nachtrust van kinderen. Kinderen die een TV op hun kamer hebben slapen gemiddeld 30 minuten korter dan kinderen zonder TV. Volgens de universiteit van Harvard leidt ieder uur TV kijken voor een kind tot 7 minuten minder slaap per nacht. Waarbij opgemerkt kan worden dat jongens nog iets meer nachtrust inleveren dan meisjes door de aanwezigheid van een televisie.

3. Gewond of overlijden door omvallende TV’s

Omvallende tv’s vormen vooral een gevaar voor kleine kinderen. Vaak gaat het mis tijdens speelpartijtjes, waarbij een kind bijvoorbeeld in het tv-meubel klimt omdat er speelgoed op ligt. Ook tijdens verhuizingen gebeuren er vaak ongelukken met televisies.  Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. In Nederland gaat het gelukkig wat minder vaak mis. Volgens cijfers van veiligheidNL vinden jaarlijks ruim honderd ongevallen plaats door vallende televisies. Dat zijn er natuurlijk altijd nog 10 te veel.

4. Gedragsproblemen

Op jonge leeftijd veel TV kijken kan leiden tot gedragsproblemen volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit. Als kinderen tussen hun tweede en derde levensjaar overmatig televisie kijken, meer dan 1 uur per dag, ontwikkelen ze vaker gedragsproblemen dan kinderen die bijna of helemaal geen TV kijken.

Dit uit zich in agressie, overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid. Vooral als kinderen al gedragsproblemen vertonen wanneer zij overmatig televisie gaan kijken, wordt het risico groter dat de gedragsproblemen aanhouden.

5. Hartaanval of hoge bloeddruk

Kinderen die op jonge leeftijd al veel voor de TV hangen of veel computerspelletjes spelen hebben op latere leeftijd een grotere kans op een hartaanval of hoge bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sydney. Ieder uur dat voor de televisie wordt doorgebracht verhoogt het risico van een hoge bloeddruk op latere leeftijd met 10 procent. Dat is best heftig. De leerlingen, die dagelijks een uur buiten spelen, bleken wijdere slagaderen te hebben dan degenen, die een half uur per dag niet halen. En dat is belangrijk voor de ontwikkeling van ziektes op latere leeftijd. 

Geschrokken?

Ik wel! Ga je je kind nu helemaal verbieden om TV te kijken? Dat zou ik zeker niet doen. Het is belangrijk om je kind te leren hoe hij met TV kijken omgaat (wel kijken, maar niet te lang en te vaak) en zorg ervoor dat het niet in de plaats komt van buitenspelen, sporten, huiswerk en slapen. Af en toe een uurtje TV kijken kan helemaal geen kwaad in een evenwichtig en gezond kinderleven!

Lees verder

5 weetjes over ADHD
Kinderyoga als natuurlijke balans voor je kind

1 reactie

Felicia -

het is best schokkend inderdaad maar wij hebben 4 kinders in huis van 9 7 2 en 1 jaar en eerlijk gezegd heel eerlijk door al die drukte zou ik het niet overleven zonder ze tv of youtube te laten kijken
ze breken hier de tent af als de tv even niet aan staat .
dus ja ik heb hem gewoon aanstaan en met mooi weer probeer ik zoveel mogelijk buiten iets te gaan doen met de kinders dan zij ze er ook even van af
maar ja heel slecht misschien ik heb het echt nodig dat ze tv kijken

Reageer ook