fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom het heel belangrijk is om je huis goed te ventileren

De huizen van tegenwoordig zijn heel goed geïsoleerd. Dat is heel fijn, want dat is beter voor het milieu en het zorgt ervoor dat je flink bespaart op je energierekening. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei: ieder voordeel heeft zijn nadeel. In het geval van goede isolatie is het nadeel dat het huis daardoor minder natuurlijk wordt geventileerd. Terwijl een goed ventilatie van je huis heel belangrijk is.

5 redenen om je huis goed te ventileren

1. Om klachten als hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid te voorkomen. Zelf vind ik het heerlijk als er een raam opengezet kan worden. Doe ik dat niet dan vind ik het snel heel benauwd. Laatst zat ik in een vergaderruimte zonder ramen en ventilatiesysteem. De vergadering liep nogal uit, waardoor we daar meer dan 2 uur hebben gezeten. Mijn collega en ik wisten na afloop niet hoe snel we daar moesten vertrekken.

2. Om luchtjes te verdrijven. Tegenwoordig wordt er in veel huizen niet meer binnen gerookt en dat is fijn. Ik kwam vroeger wel bij mijn opa binnen en het was dan net of je tegen een muur van rook opliep. Vreselijk! Wat ik ook echt vies vind is als ik bij mensen binnen kom en je ruikt de geurtjes van het eten nog. Je vraagt je dan af waarom deze mensen niet beter ventileren.

3. Om allergieën en ziektes te voorkomen. Door een goede ventilatie kun je de lucht in je huis zuiveren en ziektes voorkomen. Vooral kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem zijn bevattelijk voor bacteriën die in de lucht hangen.

4. Schadelijke gassen worden opgelost door goed ventileren. Natuurlijk is een goede ventilatie geen garantie om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, maar het maakt de kans wel kleiner. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je ketel goed onderhoudt en regelmatig na laat kijken door een ervaren monteur. Daarnaast is het aan te bevelen om een koolmonoxide melder op te hangen.

5. Schimmels kunnen worden voorkomen door ventileren. De keuken en de badkamer zijn de ruimtes in huis waar veel vocht vrijkomt. Hierdoor kunnen schimmels aan de wanden en plafond ontstaan. Een goede ventilatie kan er voor zorgen dat het ontstaan van schimmels wordt voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk omdat schimmel aan je muur vies oogt, maar ook omdat die schimmel bij sommige mensen gezondheidsproblemen kan opleveren.

Heb jij ervaring met een slecht geventileerd huis?

Wat heb jij er aan gedaan om je huis te ventileren? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen! Je kunt een bericht in de comments onder dit artikel achterlaten.

Mocht je op zoek zijn naar tips om je huis beter te ventileren kijk dan eens op de site van Ventilatieshop.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook