fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen om nu toch écht de switch van roomboter naar margarine te maken

Wat smeer jij graag op je brood? En waar bak jij je biefstuk in? Ik deed dit in het verleden altijd in roomboter. Hiermee dacht ik bewust en gezond bezig te zijn. Maar toen ik dieper in de materie dook en met experts in gesprek ging, bleek dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed bezig was. Margarine, dat zou een verantwoorde keus zijn! Horen dat ik me jarenlang niet goed heb laten informeren, was niet leuk. Lang probeerde ik te ontkennen dat margarine een hele goede keuze is, maar sinds een jaar ben ik overstag. Door me in te lezen ontdekte ik vijf redenen om nu toch écht de switch van roomboter naar margarine te maken. Het veranderen van gewoontes is heel moeilijk en vergt een kritische kijk op je eigen keuzes. Kan jij dit?

1. Margarine is diervriendelijk

Roomboter wordt gemaakt van afgeroomd melkvet en een beetje water. Het is dus absoluut herkenbaar, iedereen weet waar het vandaan komt. Toch zit er meer achter dan je zou denken.. Zoals je weet zijn voor de productie van melk koeien nodig. Net als mensen geven koeien alleen melk wanneer ze een kind hebben gekregen. Rond haar tweede jaar wordt de melkkoe voor het eerst kunstmatig zwanger gemaakt. Hierna wordt ze elk jaar opnieuw kunstmatig bevrucht om de melkproductie op gang te houden. Alle kalfjes die hier uit voortkomen, zijn een  ‘restproduct’ en worden binnen 48 uur bij de moeder weggehaald. Dit is voor zowel moeder als kalf extreem stressvol. De kalfjes komen vervolgens in een apart verblijf terecht en krijgen hier (kunst)melk. Wat ze niet krijgen is de liefde en warmte van hun moeder. Een deel van de vaarsen (meisjes koeien) komt -net als haar moeder- te werken in de melkindustrie. De overige vaarsen en stieren worden overgebracht naar een kalvermesterij. Na 6 tot 12 maanden komen ze voor het eerst buiten, wanneer ze op transport gaan om geslacht te worden.

Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en aan dit proces komen geen dieren te pas. Ben jij een dierenvriend? Dan kan je dus beter voor margarine dan voor roomboter kiezen.

2. Margarine bevat vitamine A, D en E

We vertellen het allemaal aan onze kinderen: vitamines zijn ontzettend belangrijk. Je wordt er niet alleen groot en sterk van, je hebt ze hard nodig om gezond te blijven. Een tekort aan bepaalde vitamines kan heel vervelend zijn. Vaak denk je niet meteen aan een vitamine tekort en blijf je hier lang mee rondlopen. Zo was ik vorig jaar een periode extreem moe en vaak ziek. Ik wist niet waar het door kwam en bezocht de huisarts. Ook zij wist het niet meteen en liet bloed afnemen. Wat bleek? Ik had een flink vitamine D tekort! Iets wat blijkbaar vaker voorkomt. Ik ben toen begonnen met het dagelijks nemen van een vitamine D supplement en smeer altijd margarine op mijn boterham. Margarine is verrijkt met vitamine D. Na ongeveer een maand (het aanvullen van een vitamine D tekort kost tijd) voelde ik me weer helemaal het mannetje. Dit supplement is overigens voor het overgrote deel van de mensen helemaal niet nodig, je kunt in principe genoeg uit voeding en zonlicht halen! Ik liep het tekort op in mijn zwangerschap.

Margarine is niet alleen verrijkt met vitamine D, maar ook met vitamine A. Vitamine A draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem en het in stand houden van een normaal gezichtsvermogen. Ook is vitamine A goed voor de huid, het helpt namelijk bij de aanmaak van cellen en weefselstructuur. Voor kinderen is het een belangrijke vitamine, aangezien het de groei ondersteunt. Verder bevat margarine vitamine E, welke van nature aanwezig is in de plantaardige oliën in het product. Vitamine E draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

In roomboter zitten ook vitamine A en D, maar in kleinere hoeveelheden dan in margarine.

3. Margarine barst van de gezonde onverzadigde vetten

Ben jij bekend met de Schijf van Vijf en wat hier wel en niet in is opgenomen? Indien je dat bent, weet je vast dat roomboter niet in de Schijf van Vijf voorkomt. Dit heeft te maken met het type vet dat in roomboter zit. Het overgrote deel van het vet in roomboter, zijn verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol in het bloed en er wordt dan ook geadviseerd dat niet meer dan 10 procent van je dagelijkse caloriebehoefte afkomstig is uit verzadigd vet.

In margarine vind je vooral onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten (ofwel, onverzadigde vetzuren) zijn goede vetten, in tegenstelling tot verzadigde vetten. Onverzadigde vetten, Omega 3 en 6, hebben een gunstig effect op het lichaam, aangezien ze bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Daarmee dragen ze bij aan de gezondheid van het hart.

4. Margarine is rijk aan Omega 3 en bevat Omega 6

Onverzadigde vetten zijn ingedeeld in twee groepen: meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten. Vooral de meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk. Je kunt ze indelen in Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. We halen ze dan ook uit voeding. Omega 3 komt zowel in dierlijke- als plantaardige vorm voor, je vindt het bijvoorbeeld in lijnzaad, koolzaadolie en vette vis zoals haring, makreel en zalm. De meest voorkomende vorm van Omega 6 is linolzuur. Linolzuur (LA) is vooral te vinden in plantaardige oliën.

Omega 3  en Omega 6 dragen bij aan de instandhouding van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. . Ze zijn beiden belangrijk voor een normale groei van kinderen.

Margarine is rijk aan Omega 3 en bevat Omega 6. Een hele makkelijke manier om gezond bezig te zijn dus!

5. Margarine is milieuvriendelijk

Een tijdje geleden schreven wij een artikel over 5 producten die je makkelijk kunt vervangen om in één klap veel duurzamer te leven. Hier spraken we ook uitgebreid over waarom producten van dierlijke oorsprong (zoals roomboter) enorm belastend zijn voor het milieu: “Hoe komt het dat het consumeren van vlees en zuivel en duurzaamheid eigenlijk niet samengaan? Allereerst omdat we 80 procent van ALLE landbouwgrond ter wereld gebruiken om voedsel voor de dierenindustrie te verbouwen of om deze dieren op te laten grazen. Grond die we ook zouden kunnen gebruiken om mensen direct mee te voeden. Ten tweede omdat heel veel voedsel nodig is om vee te laten groeien (voor vlees) en onderhouden (voor melk). Ook dit voedsel zouden we kunnen gebruiken om direct de mens te voeden. Ten derde zijn herkauwers, zoals koeien en schapen niet alleen ‘goed’ voor het vlees en de melk, maar ook voor enorme hoeveelheden methaan. Methaan is een gas dat 21 keer schadelijker is dan CO2! Ten vierde produceert Nederland 78 miljard kilo mest per jaar. Deze mest bevat ammoniak en fosfaat. Niet zo goed voor de grond en het drinkwater dus… Tot slot moet al het vlees ook nog eens per vrachtwagen naar supermarkten vervoerd worden. Ook dit zorgt jaarlijks weer voor enorme hoeveelheden uitstoot.”

Door margarine te eten vermijd je al deze vervelende en vervuilende bijkomstigheden!

Wil je meer weten over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie? Kijk dan eens de documentaire ‘Cowspiracy’.

Alle verandering is moeilijk

Toen ik dit voor het eerst hoorde en las, wist ik niet wat ik moest zeggen. Ik vond het enorm moeilijk om toe te geven dat ik door het eten van roomboter (voor mijn gevoel) jarenlang niet de beste keuze had gemaakt. Je wilt het graag goed doen en als dan blijkt dat er een betere optie was, is dat heel hard om te horen. Toch heb ik door de bovengenoemde feiten afscheid genomen van roomboter. Inmiddels voel ik me hier enorm goed bij en deel dit graag met de rest van de wereld.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook