fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 mogelijke oorzaken van (chronische) buikpijn

Een tijdje geleden plaatsen we het verhaal van Jane, zij had een jaar lang last van buikpijn en wist niet waar het vandaan kwam. Uiteindelijk kwam ze bij een mesoloog terecht en zij vertelde Jane dat de buikpijn voort zou kunnen komen door het draadje van nikkel achter haar tanden. Na dit artikel kregen we veel reacties van mensen die ook vaak last van buikpijn hebben, een aantal van jullie hebben ook het nikkeldraadje laten verwijderen. Maar, niet bij iedereen is dat natuurlijk de oorzaak: hier 5 mogelijke oorzaken van chronische buikpijn.

1. Bepaalde voedingsmiddelen

Hoewel mensen steeds bewuster gaan eten, gaat het bij het eetpatroon toch nog weleens mis. Door het eten van veel vet of te weinig vezels kan je last krijgen van je buik. Eet gevarieerd, vers en niet al teveel vet en suiker. Ook door het eten van veel kool, broccoli, opgeklopt eiwit en spruitjes kan je last van je buik krijgen. Deze producten zorgen voor een sterke gasvorming in de darmen, met een pijnlijke buik als gevolg.

2. Koolzuur

Net als de bovengenoemde producten, zorgt ook koolzuur dat je meer gassen in je darmen krijgt. Drink daarom niet al teveel frisdrank, bier en koolzuurhoudend water. Althans, als je er last van krijgt dan. Niet iedereen is hier even gevoelig voor.

3. Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA)

Lang last van buikpijn? Laat dan zeker een SOA-test uitvoeren, ook als je denkt dat je geen SOA kan hebben. Het is natuurlijk heel vervelend om dit te moeten doen. Veel vrouwen vinden het ook flink gênant! Nergens voor nodig, vooral niet als je je bedenkt dat het je van je buikpijn kan verlossen. En niet alleen het laten verdwijnen van de buikpijn is een goede reden om je te laten testen. Wist je bijvoorbeeld dat je door een onbehandelde chlamydia-infectie het risico loopt onvruchtbaar te worden?

4. Allergie

Veel mensen hebben last van allergieën, maar weten soms niet waar ze allergisch voor zijn! Dit is heel vervelend, want hierdoor kan je hetgeen waar je allergisch voor bent niet vermijden. Schrijf in een boekje op wat je eet en schrijf erbij wanneer je last van de buikpijn hebt. Probeer zo het verband te leggen tussen je het eten en de pijn. Kom je er niet uit? Probeer er dan samen met een arts of een complementair genezer achter te komen.

5. Spanning of stress

Heb je veel stressvolle of spannende gebeurtenissen in je leven? Dit kan ook een fysieke reactie geven! Neem wat meer rust, blijf wel lekker bewegen en eet gezond. Ook als je de stressfactor zelf niet meer tegenkomt, kan de buikpijn nog even doorgaan. Maak je hier geen zorgen over, dit gaat dan vanzelf over. Probeer ook eens yoga en meditatie oefeningen. Klik hier voor een lekkere online yogales die je thuis kan doen en hier voor meditatie oefeningen voor beginners.

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijke oorzaken  voor het hebben van buikpijn. Geef niet op als de huisarts niet weet waar het door komt! Bezoek bijvoorbeeld (net als Jane) een Mesoloog. Wie weet helpt ook jou dit voorgoed van het probleem af!

Wil je het hele verhaal van Jane lezen? Doe dat hier!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Tweety -

Ik heb al 15 jaar enorme buikpijn dagelijks.
Ben ook enorm in stress.

Reageer ook