“Mam! Mijn voetbalkleren zijn nog niet schoon en ik kan mijn scheenbeschermers niet vinden!” roept hij op zaterdagochtend door het huis. Voordat hij ook maar een poot heeft uitgestoken begin jij met het zoeken van de scheenbeschermers en een extra setje voetbalkleren. Wanneer hij thuiskomt gooit hij zijn tas in de hoek en zegt: “Tot vanavond! Ik ga gamen bij Vincent”. Weg is hij. Maar de voetbaltas niet. Zou jij je puber ook wel wat zelfstandiger willen zien? Hier vijf tips!
1. Maak duidelijke afspraken over jouw taken als moeder en taken die je puber inmiddels wel zelf zou moeten kunnen. Zo is het niet raar als iemand van 16 jaar zijn/haar eigen kamer schoonhoudt. Op deze manier leren ze niet alleen opruimen en schoonmaken, maar ook hoeveel tijd deze dingen kosten.
2. Het is natuurlijk lekker als er elke avond een prakkie klaarstaat, maar waarom laat je je puber niet ook één avond per week koken. Het geeft hem/haar de kans om nieuwe gerechten te leren maken én het is nog leuk ook. Dit werkt al helemaal goed voor kinderen die jouw eten vaak niet kunnen waarderen, zo komen ze erachter dat koken niet vanzelf gaat het en het niet leuk is als iedereen het altijd afkraakt.
3. Word je kind al weken niet opgesteld op het korfbalveld of krijgt het nooit speelminuten bij hockey? Dan is het maar al te verleidelijk om met de trainer in gesprek te gaan. Het is tenslotte verschrikkelijk om dat teleurgestelde koppie op de bank te zien. Maar, doe het niet! Stimuleer je kind om zelf met de trainer te praten, hierdoor leert het dit soort gesprekken voeren en wordt er respect afgedwongen bij de trainer.
4. Vraagt jouw puber nog regelmatig om een tientje als hij/zij wat gaat drinken met vrienden? Geef het niet! Het is helemaal niet raar om nog zakgeld te geven, maar hou het daar ook bij. Als het op is, is het op en gaan ze maar werken. Het is heel naar als hij/zij daarom een avond thuis moet blijven, maar dan is er wel de kans om na te denken over een nieuw uitgave patroon. Merk je nou dat je kind meer dan één keer per week om geld vraagt, ga dan samen om de tafel zitten om te kijken waar het geld naartoe gaat. Misschien kan het zakgeld wat omhoog of kunnen de bestedingen wat naar beneden.
5. Zelfstandig worden heeft tijd nodig. Het toepassen van deze tips werkt alleen als je als ouder geduld hebt en er op een positieve wijze instaat. Ga er maar niet vanuit dat je na één keer uitleggen hoe de wasmachine werkt meteen een puber hebt die dagelijks de hele mand wegwast. Beloon dan ook op positieve wijze als je ziet dat ze zich aan de nieuwe afspraken houden, zoals het toestemming geven om een uurtje langer uit te mogen in het weekend. Bij zelfstandige kinderen horen soepelere regels.