fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 kilo aangekomen in 1 week: hoe kan dat?

Elke donderdagochtend ga ik op de weegschaal staan. Ik heb hier een vast moment voor; zo is de meting zo nauwkeurig mogelijk. Zo nu en dan is mijn gewicht veel hoger of lager dan ik had verwacht. Ook is het mij een keer gebeurd dat ik 5 kilo ben aangekomen in 1 week. Hoe dan?! In dit artikel zoeken we uit wat hier de oorzaak van kan zijn. En nog belangrijker: hoe kom je weer van de kilo’s af? Lees lekker met ons mee.

Hoe kan het zijn dat 5 kilo ben aangekomen in 1 week?

Als je 5 kilo bent aangekomen in 1 week, zul je vast geschrokken zijn. Om te begrijpen hoe dit kan, is het belangrijk om uiteen te zetten op welke manieren je allemaal in gewicht kunt toenemen.

Vocht

Wanneer je anders eet, minder goed slaapt, weinig beweegt, veel zout eet of veel alcohol drinkt, kan het zijn dat je lichaam vocht gaat vasthouden. Deze waterkilo’s zetten flink aan en dat kan enorm schrikken zijn als je op de weegschaal stapt. Gelukkig krijg je ze er ook makkelijk weer af! Door voldoende water te drinken, de alcohol te laten staan, zoutarm te eten, voldoende te slapen en dagelijks te bewegen, verlies je overtollig vocht vaak snel weer. Wist je dat je rond je menstruatie soms ook meer vocht vasthoudt? Veel vrouwen zijn in die periode dan ook wat zwaarder. Soms wel drie kilo!

Vet

Om één kilo in vet aan te komen, moet je ongeveer 7.000 calorieën meer eten dan je verbrandt. Om in 1 week 5 kilo aan te komen in vetmassa, moet je enorm je best doen. In deze week moet je ongeveer 35.000 calorieën meer eten dan je nodig hebt. Zelfs tijdens een vakantie of na een week vol lekkere dineetjes, is dit bijna onmogelijk. De kans is daarom klein dat die 5 aangekomen kilo’s alleen maar vet zijn.

Spieren

Ook door een toegenomen hoeveelheid spiermassa kan de weegschaal een hoger getal aangeven. Als je flink aan het sporten bent, kan het maar zo dat je enkele honderden grammen spiermassa per week aankomt. Maar goed: ook dat verklaart niet dat je in 1 week 5 kilo bent aangekomen.

Combinatie van factoren

Wanneer je 5 kilo bent aangekomen in 1 week, is de kans groot dat het een combinatie van vocht, vet en mogelijk wat spier is. Door je gezonde lifestyle weer op te pakken, is het er waarschijnlijk met een week of twee weer af. Mits het écht vooral vocht is natuurlijk. Heb je daadwerkelijk 35.000 calorieën meer gegeten dan je nodig had? Dan zul je langer aan de bak moeten. Vocht ben je meestal snel kwijt, maar voor het verliezen van een kilo vet moet je 7.000 calorieën mínder eten dan je nodig hebt. En dat is best veel.

Naar de huisarts

Ben je 5 kilo aangekomen in 1 week en kun je niet goed verklaren waar dat door komt? Dan adviseren wij je toch even langs de huisarts te gaan om verder te laten onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.

Praat je met ons mee?

Ben jij ooit heel veel aangekomen in één week tijd? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel gezellig!

Bovenste afbeelding: Thought Catalog via Unsplash

Reageer ook