fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 gezondheidsvoordelen van wandelen

Wandelen is een goede manier om na een lange werkdag in beweging te komen en je hoofd weer leeg te maken. Maar wandelen heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. In dit artikel zetten wij de belangrijkste voordelen van wandelen voor je op een rij.

Voordeel 1: je maakt vitamine D aan

Vitamine D is een belangrijke vitamine die je voor een groot deel uit zonlicht haalt. Het advies is om elke dag tussen 11:00 en 15:00 ten minste een kwartier je handen en je gezicht aan de zon bloot te stellen. Ga daarom elke dag na de lunch een blokje om. En ook als de zon niet schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Let op: smeer je altijd in met zonnebrand en draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de zon. Tijd voor een nieuwe zonnebril? Een zonnebril kopen doe je gemakkelijk én snel online. Grote kans dat je de volgende dag al je nieuwe zonnebril kunt dragen tijdens het wandelen.

Voordeel 2: wandelen draagt bij aan een goede nachtrust

Om ‘s avonds lekker in slaap te vallen, dien je zowel fysiek als mentaal moe te zijn. Veel mensen zijn na een werkdag mentaal uitgeput. Maar omdat we tegenwoordig steeds meer zittend werk doen, is de kans klein dat je ook fysiek uitgeput bent. Wandelen is een laagdrempelige manier om je lichaam fysiek uit te putten. Bovendien heeft buiten wandelen een positief effect op je biologische klok, waardoor je beter in- en doorslaapt.

Voordeel 3: wandelen stimuleert je stoelgang

De basis van een goede stoelgang bestaat uit: voldoende vezels eten, voldoende water drinken én voldoende bewegen. Als jij beweegt, bewegen je darmen namelijk ook. Dit stimuleert de vertering van voedsel, de darmbeweging en voorkomt verstopping.

Voordeel 4: wandelen is goed voor je mentale gezondheid

Tijdens het maken van een wandeling komen er verschillende hormonen vrij die je een blij gevoel geven, namelijk endorfine en serotonine. Grote kans dus dat je je na het maken van een wandeling blijer en energieker voelt. Bovendien is wandelen een goede manier om je hoofd leeg te maken halverwege of aan het einde van een lange werkdag.

Voordeel 5: wandelen is goed voor je hart, bloedvaten en longen

Elke dag een wandeling van ten minste 30 minuten maken verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Ook verbetert wandelen de conditie van je hart en bloedvaten. Daarnaast is wandelen goed voor je longen. Hoe vaker je wandelt, hoe meer zuurstof je longen opnemen. Je traint dus als het ware je longen!

Ga jij na het lezen van dit artikel een fijne wandeling maken?

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook