fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 gevolgen van het Coronavirus waar ik wél blij mee ben

Het Coronavirus heeft het publieke leven in Nederland grotendeels stilgelegd. Het advies om zo veel mogelijk sociale afstand van elkaar te nemen, proberen wij hier thuis zo goed mogelijk uit te voeren. Waar wij normaal gesproken vroeg opstaan, de kinderen naar de crèche brengen, gaan werken en in het weekend veel sociale activiteiten hebben, is alles nu anders. De kinderen blijven thuis, onze tandartspraktijk is zo goed als gesloten en werken aan Damespraatjes doe ik op zolder. 

De gevolgen van het Coronavirus hakken er bij veel mensen flink in. Zowel op sociaal, als op financieel vlak. Ondernemers zien hun inkomsten en opdrachten flink teruglopen er werd een record hoeveelheid aan werktijdverkorting aangevraagd. Het geeft mij rust dat de Nederlandse overheid zo veel middelen ter beschikking stelt om onze economie hier zo goed mogelijk doorheen te krijgen. En toch blijft de situatie natuurlijk uiterst vervelend en onzeker.

Ook probeer ik mij op de positieve gevolgen van het Coronavirus te richten. Want ja: ondanks deze vreselijke omstandigheden, zijn er ook lichtpuntjes.

5 gevolgen van het Coronavirus waar ik wél blij mee ben

1. Meer tijd als gezin

Als Ward en ik ’s ochtends wakker worden en naar ons werk gaan, zeggen we vaak tegen elkaar dat we niet kunnen wachten tot we ’s avonds weer allemaal samen thuis zijn. Wij zijn het perfecte voorbeeld van een ‘gelukkig gezin’ en vinden het gewoon heel fijn om samen te zijn. Doordat Ward en ik allebei erg druk zijn, hebben we soms minder tijd voor het gezin dan we zouden willen. Hoewel we het natuurlijk vreselijk vinden dat de praktijk nu even dicht is, genieten we wél intens van het vele samenzijn.

2. Realisatie wat belangrijk is

“Als je gezond bent heb je duizend wensen, als je ziek bent maar één” is een bekende uitspraak. En hoewel wij thuis (en niemand van onze geliefden) momenteel erg ziek is, word je in tijden als deze wel geconfronteerd met wat een groot goed het is om gezond te zijn. En wat het met een maatschappij kan doen als veel mensen dat (even) niet zijn. Het zet je aan het denken over de inrichting van onze maatschappij en welke beroepen écht belangrijk zijn. En dat is iets waar we best wat vaker bij mogen stilstaan met z’n allen…

3. Minder nutteloos reizen

Een weekendje Marrakech, weekje Zuid-Frankrijk of lange rondreis door Azië: het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En hoewel deze reizen natuurlijk niet helemaal nutteloos zijn (je haalt er immers plezier en ontspanning uit), zijn ze ook absoluut niet noodzakelijk. Wel zijn ze slecht voor het milieu en hebben ze er mede voor gezorgd dat het virus zich zo snel over de wereld heeft kunnen verspreiden. Doordat we nu niet mogen reizen, realiseer ik me meer en meer wat voor ontzettend veel mooie en fijne plekjes we in en om ons huis hebben. Als deze coronacrisis er straks opzit, neem ik mij voor om mij meer op lokaal te blijven focussen!

4. Dankbaar voor alles wat ik heb

Een grotere auto, nog meer kleding, de nieuwste iPhone en een Chanel-tas: ik had zo veel dingen op mijn wishlist staan. En op de een of andere manier is mijn oude whislist ineens helemaal niet relevant meer. Ik merk dat ik veel dankbaarder ben voor de dingen die ik heb, in plaats dat ik mij focus op alles wat ik nog zou willen hebben. Ik ben dankbaar voor mijn gezonde lichaam, dankbaar voor ons fijne huis waar we nu de hele dag zijn en dankbaar voor de nu al ontelbare gezellige momenten die we samen hebben gehad tijdens onze sociale onthouding.

5. Eindelijk mijn boek uitgelezen

Ik ben nooit een groot lezer geweest, maar zo nu en dan kan ik mij volledig in een boek verliezen. Toevallig had ik al een paar weken zo’n boek op mijn nachtkastje liggen en toch kwam ik er maar steeds niet aan toe. Dat is sinds zondag wel anders. Het boek heb ik in één ruk uitgelezen en ben inmiddels aan mijn volgende pageturner begonnen. Heel fijn! Hier ga ik na deze periode van sociale onthouding meer tijd voor vrijmaken.

Wat zijn gevolgen van het Coronavirus waar jij wél blij mee bent? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook