Bij een scheiding komen er veel dingen op je af. Waar heb je als vrouw recht op bij een scheiding, bijvoorbeeld qua alimentatie, verdeling van het huis, of het uiteindelijke pensioen? Een scheiding is al moeilijk genoeg, dus in dit artikel geven we je graag een overzicht van de dingen die je als vrouw-in-scheiding echt moet weten.
5 dingen die je als vrouw echt moet weten als je gaat scheiden
1. Alimentatie
Na de scheiding hebben jullie allebei nog de onderhoudsplicht voor elkaar en voor eventuele kinderen. Dit uit zich respectievelijk in partner– en kinderalimentatie. Over het algemeen geldt dat de ex-partner met het hoogste inkomen partneralimentatie betaalt aan de ex-partner die niet kan voorzien in zijn/haar eigen levensonderhoud. Dit betekent dus dat je als vrouw vaak recht hebt op een deel van het inkomen van je ex-man, maar dat als jij de broodwinnaar was in de relatie jij hem maandelijks een som verschuldigd bent. Als jullie allebei werken, is er na een scheiding vaak geen sprake van partneralimentatie. Afspraken hierover (kunnen) worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, maar zullen nog getoetst worden door een rechter.
Lees ook: Mayke krijgt het dochtertje van haar ex te logeren
Kinderalimentatie wordt betaald door de niet-verzorgende ouder aan de verzorgende ouder, in veel gevallen betaalt de vader deze alimentatie aan de moeder.
2. Zorg voor de kinderen
Na een scheiding houden jullie allebei ouderlijk gezag over de kinderen. Dit betekent dat je samen verantwoordelijk blijft voor (de kosten van) de opvoeding en zorg van de kinderen, maar ook dat je allebei recht hebt op omgang met de kinderen.
Bij een scheiding met kinderen ben je daarom verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin is opgenomen hoe de zorg en opvoeding verdeeld worden (inclusief omgangsregeling), hoe jullie elkaar van informatie over de kinderen voorzien en hoe de kinderalimentatie vorm krijgt. Lees op Rijksoverheid.nl meer over wat je moet weten als je gaat scheiden en wat je moet regelen voor de kinderen.
3. Financiële zaken
Net als Marian die bij Peter vertrekt, zit jij waarschijnlijk ook met een hoop financiële vraagstukken zodra een scheiding in zicht is.
-
de pensioenverdeling
Na een scheiding heb je recht op het deel van het opgebouwde nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, het zogenaamde bijzonder nabestaandenpensioen. Over de verdeling van het ouderdomspensioen moet je zelf afspraken maken, maar over het algemeen geldt dat je als ex-partner recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd (dit werkt natuurlijk beide kanten op).
-
de hypotheek of huurwoning
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben jullie allebei recht op de helft van het koophuis, en zullen jullie de waarde dus eerlijk moeten verdeling of zal de een de ander moeten uitkopen. Als jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn ligt hierin vastgelegd hoe de woning verdeeld wordt.
In het geval van een huurhuis, hebben jullie allebei evenveel recht om daar te blijven wonen, onafhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Als jullie er zelf niet uitkomen wie er mag blijven wonen of hoe jullie dit regelen, zal de rechter een beslissing maken.
-
het testament
Als je na een scheiding niet wil dat je ex-partner nog recht heeft op (een deel van) je erfenis, zal je bij de notaris na moeten gaan hoe dit in jullie geval geregeld is. Kijk bijvoorbeeld of er een ontsnappingsclausule in je testament is opgenomen.
4. Verschillende scheidingsprocedures
Er zijn tegenwoordig verschillende echtscheidingsprocedures mogelijk. Zo hoef je niet meer per se traditioneel te scheiden met een advocaat en een notaris, maar kun je in sommige gevallen ook online scheiden of zelfs scheiden zonder advocaat. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je situatie.
Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, is het niet mogelijk om zonder advocaat te scheiden. Hiervoor staat immers te veel op het spel. Wel kun je ervoor kiezen om online te scheiden. Voorwaarden hiervoor zijn dat je ex-partner en jij het over alles eens zijn (de inboedel- en vermogensverdeling, de hoogte en verdeling van alimentatie, de pensioenregeling) en jullie allebei de Nederlandse nationaliteit hebben of al aanzienlijke tijd in Nederland wonen. Een online scheiding is vaak sneller en goedkoper dan een traditionele scheiding.
Kunnen jullie het niet over al deze zaken eens worden? Dan kunnen jullie de hulp van een bemiddelaar inschakelen, of zullen jullie het – in een volgende stap – alsnog met ieder een eigen advocaat uit moeten zoeken.
5. Denk aan de kinderen
In puntje twee behandelden we het al even, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Wat je namelijk echt moet weten als vrouw als je gaat scheiden? Wat goed is voor je kind, natuurlijk! Houd daarom altijd het belang van je kind in je achterhoofd bij het maken van beslissingen en afspraken; hoewel jij in de omgangsregeling misschien het liefst zou laten vastleggen dat je kind 90% van de tijd bij jou is, is het in de praktijk vaak beter dat papa een iets groter aandeel in het kinderleven heeft.
Dus ga leuke dingen doen met je kinderen, maak je ex-man (of –vrouw) niet zwart, en praat met je kinderen over hun gevoelens. Op deze manier zorg je ervoor dat ondanks dat de scheiding wellicht een zwarte periode in jouw leven is, je kinderen hier in ieder geval – redelijk – ongeschonden uit kunnen komen.
Check de dingen die je moet weten als je gaat scheiden
Heb jij ooit stil gestaan bij de dingen die je moet weten als je gaat scheiden? We hopen dat het bovenstaande artikel je enigszins houvast geeft. Denk wel aan het volgende: neem contact op met een deskundige en check wat op dit moment de huidige regelgeving is omtrent scheiden, wat je verder ook leest op internet. Sommige zaken zijn verouderd en zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Heel veel sterkte in ieder geval.
Rieneke -
Hoe zit het als je een samenlevingscontract hebt? Die gene was altijd thuis voor de kinderen en hebben samen een huis. Overwaarde aan de woning is er niet. Ze heeft geen geld om een woning te kopen en staat onderhand al jaren ingeschreven voor een sociale huurwoning. De kinderen lijden om de ruzies en hij is van ellende op de zolder gaan wonen. Hij wil haar eruit hebben maar dat kan niet. Zij wil daar weg maar zit gevangen in het web. Ze zou bij haar moeder kunnen wonen maar moet dan met 2 kinderen in 1 bed slapen en de moeder op de bank.Tevens is het dan 1 uur en 25 minuten rijden naar en van de kinderen hun school en sportclubj mits je geen fille hebt.