fb

3 tips voor vrouwen die na hun vijftigste in een dal terechtkomen

Zelf ben ik niet zo lang geleden de vijftig gepasseerd en voel met beter dan ooit. Ik bulk van de energie en heb veel mooie plannetjes. Veel van mijn vriendinnen ervaren dit net zo. Onze conclusie was dat veel vrouwen van 50 tegenwoordig heel gelukkig zijn. Op basis van 3 of 4 gevallen kun je natuurlijk geen conclusies trekken. En het ligt allemaal wel wat genuanceerder. Dat realiseerde ik me helemaal toen ik een artikel van Iris Krasnow in de Huffington post las.

Zij is de auteur van ‘The Secret Lives of Wives: Women Share What It Really Takes To Stay Married’ en ze ontvangt dagelijks veel brieven van vrouwen die na hun vijftigste last hebben van een soort algehele malaise en denken dat ze beter hadden verdiend en zich gelukkig hadden moeten voelen. Eigenlijk zijn deze vrouwen teleurgesteld in het leven.

“Je houdt van dansen, maar hebt dat al 20 jaar niet meer gedaan. Je wordt steeds zwaarder en in plaats van te gaan trainen heb je een verslaving ontwikkeld voor ongezonde snacks. Je bent te afhankelijk van je echtgenoot en je mist je volwassen kinderen.”

Iris geeft haar lezeressen een aantal tips.

1. Pak je oude passies weer op! Veel vrouwen zijn jarenlang de spil van het gezin geweest. Iedereen was van haar afhankelijk voor liefde, eten en de was. Haar eigen hobby’s schoten er daardoor bij in, zeker als je ook nog een baan hebt. Nu de kinderen allemaal het huis uit zijn en je man nog regelmatig op pad is voor werk komen veel vrouwen in een dal en zijn zichzelf wat kwijt geraakt. Iris interviewde een aantal gelukkige 50-plussers en wat ze allemaal gemeen hadden was een passie ergens voor. Van een passie voor pottenbakken tot lange tochten op de fiets maken. Ga voor jezelf eens na wat jou vroeger tot zo’n leuk mens maakte en waar je echt blij van werd. Zie niets als onmogelijk en ga er lekker weer voor. Schrijf je in voor een danscursus, stap af en toe eens op de fiets of bel je jeugdvriendin om eens af te spreken.

2. Ga negatieve mensen uit de weg. Heeft iemand altijd wat naar jou op te merken. Bijvoorbeeld dat je haar altijd raar zit of dat je rare hobby’s hebt. Ga dan zeker op zoek naar nieuwe vriendschappen met mensen die jou wel positief benaderen en ook stimuleren om nieuwe stappen te zetten om je beter te voelen. Veel mensen hebben zelf angst om uit hun comfort-zone te stappen en willen dan ook niet dat de mensen uit hun omgeving dat doen. Dat kan te veel als bedreigend worden ervaren. Heb jij zin om in je eentje een keer naar de film te gaan of uiteten? Zij zullen dat mogelijk raar vinden, omdat ze dat zelf eng vinden, bang voor het commentaar van andere mensen. Trek je daar niets van aan! Wil iemand jou klein houden of is diegene een bedreiging voor jouw zelfvertrouwen, vraag je dan af of deze mensen nog wel een plek in jouw leven verdienen.

3. Blijf in beweging! En zie dat als de meest brede zin van het woord. Ga veel sporten, nieuwe dingen ontdekken en nieuwe vriendschappen aan. Heb je het op je werk niet naar je zin? Kijk of je misschien iets anders kunt gaan doen? Denk zeker niet vooraf dat dat op jouw leeftijd niet meer lukt. Als je er zelf namelijk zo in staat, dan is een ander er ook snel van overtuigd dat je het niet kan. Blijf niet avond aan avond op de bank zitten voor de TV met altijd dezelfde mensen. Trek er op uit. Een kleine avondwandeling maakt al dat je andere mensen ontmoet en dat kan weer inspiratie geven. En maak leuke plannetjes voor de toekomst, hoe onrealistisch ze nu misschien ook lijken en durf daarbij out-of-the-box te denken.

Wij zijn heel benieuwd naar jullie verhalen. Ben jij de vijftig gepasseerd en heb je een oude passie opgepakt? Wij zouden het leuk vinden om te horen wat dat dan is. Zelf ben ik gaan fietsen en fiets nu heel Europa door, alleen! Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen, maar als je het doet dan is het zo gaaf! Ik kan het iedereen van harte aanraden. Ik ben er een veel blijer mens door geworden.

Reageer ook